Tech
The Facebook "thumbs up" or "lie" gesture is seen reflected in a pair of sunglasses on November 3, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Új funkciót jelentett be a Facebook a botrányra válaszul

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2018. 03. 28. 13:20

Egyszerű, és átlátható adatvédelmi felülettel rukkolt elő a Facebook azt követően, hogy a kirobbant botrány miatt egyre több felhasználó adott hangot aggodalmának: mégis mit tárol róluk a közösségi oldal, és azt mire is használják fel?

Beindult a #DeleteFacebook mozgalom is, melynek keretében sorra törölték magukat közszereplők, cégek és szervezetek is az oldalról.

Annak érdekében, hogy az emberek jobban megértsék a Facebook működését, és eldönthessék, hogy milyen adataikat kivel kívánnak megosztani, a vállalat átalakította a közösségi oldal adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét, amelynek használata sokkal egyszerűbbé vált. Az oldal felhasználói az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbben le tudják tölteni a saját maguk által megosztott tartalmakat is

-írta a Facebook közleményében.

Ennek keretében: a Beállítások menüt teljesen átalakítják, hogy az átláthatóbb legyen, és ne húsz különböző menüben lehessen ugyanazt az opciót meglelni. Mobilon a Privacy Shortcuts menüpontban lesznek az adatvédelmi beállítások, az ígéretek szerint pontos magyarázattal kiegészülve.

A Facebook régi és új beállítási felülete Forrás: Facebook

Ebben a menüben lehet majd például

  • a jelszóváltoztatást, kétlépcsős azonosítást beállítani,
  • a megosztott tartalmakat, kommenteket, reakciókat, a keresési előzményeket és jelöléseket áttekinteni és igény szerint törölni, illetve
  • testreszabni, hogy a bejegyzéseket ki láthassa, ki férjen hozzá az adatlapon található adatokhoz.
Forrás: Facebook

Mint írták:

a Facebooknak ugyan van egy irányelve arról, hogy milyen módon gyűjti és használja fel a felhasználók adatait, hasznosabb, ha a felhasználók maguk tekintik át és kezelik a saját maguk által megosztott információkat.

(Ezúton is köszönjük, hogy ennek felismeréséhez egy 50 milliós felhasználó adatait érintő botrány kellett.)

Bevezették hát az Access You Information funkciót, amivel a nevéből adódóan az adataik felett tudunk rendelkezni. Így a felhasználók biztonságosan le tudják tölteni az oldalon róluk tárolt adatokat, és azokat akár egy másik szolgáltatásba is átmozgathatják.

Letölthető lett például az összes fotó, az ismerősök listája, a posztok is.

Így fog kinézni a felület:

Facebook Access Your Information

A beállítások átalakítát szabályozókkal, törvényhozókkal és adatvédelmi szakértőkkel közösen dolgozták ki, a folyamat részeként hamarosan frissítik a felhasználási feltételeket és az adatkezelési irányelveket is.

Korábbi cikkeink a témában:

Kiemelt fotó: AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.