Tech

Játékba rejtett társadalomkritika

Technet
Technet

2015. 01. 07. 09:32

Vicces kedvükben voltak egy nemzetközi sikerjáték magyar fordítói. Megírom.

Furcsa képernyőmentések bukkantak fel nemrég a Facebookon, amelyek egy népszerű videojáték, a sci-fi elemekkel tarkított Watch Dogs magyar változatáról készültek. A francia székhelyű Ubisoft által jegyzett akciójáték egy olyan hackerről szól, aki az elképzelt amerikai nagyváros teljes rendszerét irányítani tudja okos eszközein keresztül, a közlekedési lámpáktól kezdve a biztonsági kamerákon át az útjelző táblákig. A táblákon például gyakran hasznos, segítő üzenetek bukkannak fel, amelyek a játékos haladását segítik – a magyar fordítók között azonban úgy tűnik, olyan is akadt, aki némi társadalomkritikai vicceskedést is belecsempészett a feliratok közé.

Az alábbi képen az autópálya fölötti táblán jól látható az üzenet: “Dalcsináló Ákos úr. Megírom.” Ez egyértelműen a nagy vihart kavaró Magyar Krónikára, Kerényi Imre propaganda-magazinjára vonatkozik, melynek beharangozójában szerepelt a nyíltan kormánypárti énekes azóta szállóigévé vált megnevezése, valamint az ikonikus “megírom” lezárás.

watchdogs01 (technet, hir24, játék, videójáték, videojáték, kritika, társadalomkritika, magyar, magyar krónika, kerényi imre, ákos, kovács ákos, ubisoft, watch dogs, )

Azóta újabb kép is felbukkant a játék magyarításáról, amelyben már kritika nélküli humort találunk, az egyik képen a Brian Élete című filmből ismert “beszédhibával” látható kiírva a “Ponciusz Pilátusz” felirat. Az eredeti, angol nyelvű játékban nyoma sincs ilyesféle vicceskedésnek, tehát minden bizonnyal a hazai lokalizációs csapat egy bevállalósabb tagja csempészhette bele a feliratokat a magyar változatba. Mi pedig újra felrakjuk a játékot, és sasszemmel végignézzük, hátha találunk még érdekességeket…

watchdogs02 (technet, hir24, játék, videójáték, videojáték, kritika, társadalomkritika, magyar, magyar krónika, kerényi imre, ákos, kovács ákos, ubisoft, watch dogs, )

(A képeket elsőként Győri Ferenc tette közzé a Facebook IDDQD blog csoportjában)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.