Tech

Közösségi kémbotrány Amerikában

A Facebookon kutakodott diákjai után álnéven egy iskolaigazgató.

Az amerikai Saint Louise városában szokásosan teltek a dolgos hétköznapok. A diákok iskolába jártak, a tanárok tanították őket, élték virtuális életüket a Facebookon. Mindenki betartotta a szociális média íratlan törvényeit: egymás adatai után nem kémkedünk. Mostanáig. Kiderült, hogy a Suzy Harriston Facebook-felhasználó kémkedik a helyi iskola diákjai után – írja a Mashable.com.

Suzy Harristont sokan bejelölték barátnak. Jellegtelen felhasználói profillal rendelkezett, lehet nem ismerték, de látták, hogy az iskolából közel háromszáz barátja van, ismerősei közt pedig saját ismerősök voltak. Így szép lassan diákok, szülők váltak „célcsoportjává” a titokzatos alaknak. Annak persze senki sehol nem nézett utána, hogy tényleges személyről van-e szó.

Chase Haslett, a 2011-ben végzős diák tette ki először a saját oldalára információként, hogy Suzy Harriston kapcsolatát törölni kell, mert ő valójában az iskolaigazgató. A végzős lány nem árulta el, pontosan honnan tudja az információt. Viszont egyik napról a másikra Suzy Harriston Facebook-oldala eltűnt. Ugyanekkor bejelentették, hogy Louise Losos, az iskola vezetője hivatalosan szabadságra megy. Majd Losos lemondott állásáról.

Hivatalos válasz a mai napig nem érkezett a kerületi hivatali vezetőktől. Nem nyilatkoztak sem az igazgató távozása miatt, sem az ál-Facebook-oldal ügyében. Nagy valószínűséggel pontos választ soha nem kapnak az érintett személyek, azonban ez az eset újra rávilágít a közösségi média adatvédelmi szabályainak hiányosságaira. Illetve a felhasználók jóhiszeműségére: soha- senkit nem szabad visszajelölni, ha személyesen nem ismerjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik