Mindvégig a reflektorfényben zajlott a gyerekszobából indult testvérviszály, ami szétszakította az Oasist

Két híres testvér marakodása vezetett az ezredforduló prominens zenekara, az Oasis szakadásához. Szerepel benne tamburin, krikettütő, tudatmódosító szerek és jó pár röhejes beszólás. Min balhéztak össze a Gallagher fivérek, akiknek úgy sikerült egy generáció hangjává válniuk, hogy közben szinte végig ki nem állhatták egymást?

WonderwallDon’t Look Back in AngerChampagne Supernova – másfél évtizede nem hallhatta élőben közönség az Oasis legnagyobb slágereit Noel és Liam Gallagher, az együttes szíve és lelke közös előadásában (más kérdés, hogy fénykorukban a magyarok nem hallhatták őket a rádióban). A brit rockzenész-testvérpár közötti civakodás már nem számít újdonságnak, a fivéreknek azonban nemrég sikerült meglepniük a rajongókat, mikor sokévnyi huzavona és egy rövidke beetetési időszak után bejelentették: egy koncertturné erejéig újra összeállnak.

A Beatles örökébe léptek

Már közös gyerekszobájukban sem volt konstans béke közöttük, viharos kapcsolatuk kezdetére Liam Gallagher néhány évvel ezelőtt így emlékezett vissza:

Egyik este részegen mentem haza, és nem találtam meg a villanykapcsolót, ezért lepisiltem az új hifijét. Azt hiszem, minden ehhez az incidenshez vezethető vissza.

Az Oasis 1991-es megalapítása minden bizonnyal az egyik legnagyobb egyetértésben meghozott döntésük volt. Eleinte nagyon nehezen tudtak betörni a brit poppiacra, és még a manchesteri klubokban is nehézkesen gyűjtöttek maguk köré közönséget. Végül a legendás producer-mindenes, Alan McGee karolta fel az Oasist, hogy aztán elinduljanak világhódító útjukra.

Ehhez persze kellett az is, hogy a brit fiatalokat felrázzák az általános depresszív hangulatból, amit az akkor már jócskán berozsdásodott, ultrakonzervatív Margaret Thatcher kormányzásának „köszönhettek”. Miután őt megpuccsolták a kormányon belülről, Sir John Major miniszterelnöksége alatt ismét menő lett britnek lenni, ebben az időszakban lép színre a Cool Britannia kifejezés is, ami a brit kultúra, zene, divat és művészetek újjáéledésére utalt ebben az időszakban, és igazán Tony Blair 1997-es miniszterelnöki győzelmével érte el a csúcsát. Blair és kormánya modernizálni kívánta az Egyesült Királyság imázsát, a Cool Britannia pedig egy új, fiatalos, progresszív országot hivatott tükrözni.

Blair lényeges az Oasis-sztoriban is, elvégre a Munkáspárt manchesteri kötődéssel bír, miképp az Oasis tagjai is a gyárvárosból jöttek, manchesteri születésű srácok voltak.

Blair továbbá a britpop mozgalmának támogatásával igyekezett a Munkáspártot fiatalosabbnak és trendibbnek bemutatni. Persze meglehet, ezek a törekvések inkább szolgáltak politikai, mintsem kulturális célokat.

Downing Street 10.

1997-ben, Tony Blair megválasztása után a Downing Street 10.-ben (a brit miniszterelnök hivatalos rezidenciáján) rendeztek egy fogadást, amelyre több brit művészt, zenészt meghívtak. Az Oasis énekese, Noel Gallagher is részt vett ezen az eseményen, amely a korszak egyik legismertebb fotójához vezetett, melyen Blair és Gallagher együtt láthatók.

Rebecca Naden – PA Images / PA Images / Getty Images – Tony Blair és Noel Gallagher 1997-ben.

Rövid időn belül a kilencvenes évek britpop mozgalmának legfontosabb együttesévé lépett elő az Oasis, igazi népzenekarrá vált – de közel sem alternatív rockbandává, ahhoz számaik túlságosan populárisak lettek. A zenekar tagjai általában jöttek-mentek, a Gallagher testvérek viszont az állandóságot képviselték: Liam frontember énekesként, Noel dalszerző szólógitárosként. Fülbemászó, hatvanas éveket idéző hangzásuk miatt szokás volt az Oasist a Beatleshez hasonlítani, és erre eleinte Gallagherék is gyakran rájátszottak. Azonban – ahogy a nagy elődnél – náluk sem maradtak el a viták a sikerek mellett.

Noel Gallagher először 1994-ben hagyta ott – átmenetileg – az Oasist, miután metamfetamin hatása alatt álló öccse hozzávágott egy tamburint (azaz egy kisebb kézi dobot) a színpadon.

Lemezkiadójuknak ekkor még sikerült elsimítani a konfliktust, de alig fél évvel később fordult a kocka, mikor Liam Gallagher azzal húzta fel a bátyját, hogy több, aznap megismert idegent hívott át egy kocsmából a stúdióba, ahol Noel Gallagher éppen az Oasis második albumán dolgozott. A dolog odáig fajult, hogy a fivérek verekedni kezdtek, és Noel felkapott egy közeli krikettütőt, amivel fejbe vágta Liamet.

Ha nem csal az emlékezetem, Liam teljesen megvadult. Valaki kinyitott egy tűzcsapot a házban. Talán az egyik gitárom is megsérült, ami miatt őt hibáztattam. Végül alaposan összekaptunk Liammel. Talán ez volt a legnagyobb veszekedésünk. Emlékszem, hogy szétvertem a fejét egy krikettütővel

– idézte fel utóbb a történéseket Noel Gallagher.

A rocktörténeti emléktárgynak is beillő krikettütőt évekkel később elárverezték.

Mick Hutson / Redferns / Getty Images – Az Oasis 1996-ban.

Egyik vitájuk hanganyaga az utókor számára is fennmaradt, az ominózus interjúfelvétel ugyanis kislemezként megjelent 1995-ben Wibbling Rivalry címen. A 14 perces kiadvány, amiben a testvérek válogatott sértéseket vágnak egymás fejéhez cifra káromkodásokkal fűszerezve, a brit kislemezlista 52. helyéig jutott.

Máig ez számít a legjobb helyezésnek, amit egy interjú el tudott érni.

A feloszlás előtt már alig beszéltek egymással

Egy félresikerült MTV Unplugged felvétel után (Noel egyedül adta elő a műsort, míg Liam a karzaton ülve heccelte őt) az 1996-os turnéjukat „belső ellentétekre” hivatkozva lemondták, miután verekedés tört ki köztük. Az indulatok nem csitultak, ám ennek ellenére akkor még valahogy együtt tudtak dolgozni, és további Oasis-lemezeket jelentettek meg.

Az ezredforduló évében Noel Gallagher egy európai turné kellős közepén hagyta ott a zenekart, a beszámolók szerint azért, mert Liam Gallagher italozás közben megkérdőjelezte, hogy valóban ő az apja Anaïs nevű lányának. Az Oasis zeneszerzője elmondása szerint ebben az ügyben soha nem bocsátott meg a testvérének, mert ő „soha nem kért bocsánatot”.

Halálosan retteg tőlem. Mindent tudok róla, és úgy játszom vele, mintha csak egy alig használt játékgép lenne. Rá tudom őt venni olyan döntésekre, amikről azt hiszi, hogy az ő ötletei, de valójában az enyémek

mondta egy 2005-ös interjúban Noel Gallagher az öccséről.

A nyilvános konfrontációk, az egymásra tett sértő megjegyzések és a sok-sok lemondott előadás után a végső feloszlásra 2009. augusztus 28-án került sor, mikor az Oasis egy francia fesztiválon lépett volna fel. Annyira felforrtak az indulatok a színfalak mögött, hogy a koncertet közvetlenül a kezdés előtt lefújták.

A backstage-ben vártuk, hogy 30 ezer ember előtt fellépjünk Párizsban. Jött a turnémenedzser, és mondta, hogy öt perc múlva kezdünk. Abban az öt percben feloszlottunk. Nem vagyok rá büszke, de egyszer minden véget ér

árulta el utóbb Noel Gallagher, aki a döntés meghozatala után két órával a zenekar hivatalos weboldalán a következő szöveget publikálta:

Némi szomorúsággal, de óriási megkönnyebbüléssel közlöm, hogy ma este otthagytam az Oasist! Az emberek majd azt írnak és mondanak, amit akarnak, de én egyszerűen egy napot sem tudok tovább együtt dolgozni Liammel!

Marco Prosch / Getty Images – Az Oasis egyik legutolsó fellépése, mielőtt 2009-ben feloszlott a zenekar.

2012-ben így beszélt még az okokról: „A részletek nem fontosak, és túlságosan sok van belőlük ahhoz, hogy mindet felsoroljam. De úgy érzem, jogotok van tudni, hogy a velem, a családommal, a barátaimmal és a bajtársaimmal szembeni verbális és erőszakos megfélemlítés mértéke elviselhetetlenné vált.”

Krumpli és levesevés villával

Bár a közös együttesnek befellegzett (mindketten új zenekart alapítottak), a testvérek közti viszály nem hagyott alább, sőt, 2011-ben pereskedésig fajult. Liam Gallagher bátyja azon kijelentését kifogásolta, miszerint egy korábbi fellépésüket az ő másnapossága miatt nem tudták megtartani, miközben állítása szerint valójában gégegyulladása volt. A rágalmazási pert végül ejtették.

A díjátadókon, koncerteken, interjúkban és közösségi oldalakon való üzengetés az utóbbi években is folytatódott, annak visszatérő momentuma, hogy Liam Gallagher többször krumplinak csúfolta a testvérét, aki pedig „goromba, arrogáns, ijesztő és lusta” jelzőkkel vágott vissza.

Ő a legdühösebb ember, akivel valaha is találkoztál. Olyan, mint egy ember villával a levesek világában

– jelentette ki Noel Gallagher, mire válaszul Liam évekkel később közzétett egy videót, amin villával eszik levest.

Az Oasis újraalakulása

Időről időre felmerült persze az Oasis feltámasztásának gondolata, de sokáig nem lett belőle semmi. Noel Gallagher tavaly év elején egy interjúban így nyilatkozott az esetleges újraegyesülésről:

Ha az Oasis nem ért volna el mindent, amit csak lehetett, és lenne még mit megvalósítania, akkor más lenne a helyzet. De így nem értem, mi okunk volna rá. Keresnék egy rakás pénzt, de már most is van egy rakás pénzem.

A lehetőséget ugyanakkor nyitva hagyta, mondván: „Ez nem azt jelenti, hogy 10 év múlva nem lesz számomra csábító a lehetőség.”

Pár hónappal ezután Liam Gallagher arról beszélt, ő „nagyon sokszor olajágat nyújtott” a testvérének, és felvetette: álljon össze újra az Oasis. Azt mondta, most Noelnél pattog a labda.

Én nem fogom felhívni őt, neki kell hívnia engem. Azt akarom, hogy ő hívjon. Anyukámnak is jólesne. Engem nem is érdekel a zenekar, csak jó lenne, ha két testvér beszélgetne egymással. A családjaink nem látták egymást, a gyerekeim nem látták az ő gyerekeit, én nem láttam az ő gyerekeit. Nagyszerű lenne, ha ez megvalósulna. És akkor talán újra összehozhatnánk a bandát is, de az is lehet, hogy nem

– fogalmazott akkor a fiatalabbik fivér, hozzátéve: neki amúgy nincs meg Noel Gallagher telefonszáma.

Idén augusztus 27-én, majdnem napra pontosan 15 évvel azután, hogy az Oasis feloszlott, az együttes bejelentette a visszatérését.

A fegyverek elcsendesedtek. A csillagok összeálltak. Vége a nagy várakozásnak. Gyere és nézd meg! A televízió nem fogja közvetíteni

posztolták az Oasis közösségi oldalain.

Hogy végül ki emelkedett felül a régi sérelmeken és kereste fel a másikat, azt nem tudni, és talán nem is érdemes rugózni rajta. Ami a lényeg: annyira sikerült rendezniük a viszonyukat, hogy ismét képesek legyenek elviselni egymást a színpadon. Vagy nem. A jövő évi turnén majd kiderül.