Szórakozás

Ételallergia kutyáknál: tünetek, okok és kezelési módok

PetChef
PetChef
Sok türelmet és odafigyelést kíván a gazditól, ha kiderül, hogy kedvence allergiás valamilyen összetevőre. Mik a leggyakrabban allergiát kiváltó ételek, hogyan lehet kezelni az allergiát, és mi lehet a legjobb megoldás négylábú társunk számára?

Kutyát tartani csodálatos dolog, még akkor is, ha számtalan egészségügyi probléma jelentkezhet a négylábúak életében. Itt most nem azokra a helyzetekre gondolunk, amikor megsérül játék közben, hanem azokra a bajokra, amelyek évekig, vagy akáregész életén át elkíséri  kutyánkat.

Milyen tünetei lehetnek az ételallergiának a kutyáknál?

A leggyakoribb tünetei közé az emésztési zavarok és a bőrirritáció tartoznak. Gyakran viszketés, ritkábban gyomor-bélrendszeri tünetek észlelhetőek. Nem nehéz észrevenni, ha valami probléma van, mert a kutyák bőrelváltozásai főként az arcon, a lábakon és a füleken láthatóak először. Mindenképp gyanakodjunk, ha a kutya rendszeresen és hosszan vakarózik a krónikus viszketés miatt, vagy akár annyira vakarózik szegény, hogy a bőre is kisebesedik. Szintén intő jel, ha gyakran kap el különféle fülfertőzéseket, vagy éppen a fülét vakarja rendszeresen.

Nincs könnyű dolga a gazdinak, amikor ki kell derítenie, hogy étel- vagy környezeti allergia okozza a tüneteket, de annyi segítség lehet a számára, hogy utóbbi esetében a probléma általában időszakosan jelentkezik.

PetChef

Minden esetben erősen ajánlott az állatorvos felkeresése, ő ugyanis speciális tesztek segítségével és a gazdi alapos kikérdezése után kizárhatja azokat a betegségeket, amelyek az ételallergiához hasonló tünetekkel járnak, mint például a bakteriális vagy bolha által okozott fertőzések, illetve a környezeti allergia.

Ha ételallergiáról van szó, akkor az állatorvos általában a több hétig tartó eliminációs (vagyis kizárásos) diétát írja elő. Lényege, hogy az alapoktól építjük fel a kutya étrendjét, és rájövünk, mi adható neki, és mi nem. Az étrend alapja egyfajta hús (vagyis fehérje), amelyet kutyánk még nem evett. Nyúl, bárány vagy ló – ezeket szokták ajánlani.  Figyelni kell arra is, hogy a jutalomfalat is illeszkedjen az eliminációs diétába, sőt ezekben a hetekben tanácsos kerülni a vitaminkészítményeket is.

Mennyei kenguru, Erdei nyúl, Atlanti lazac, Háztáji bárány – Kutyaeledel másképp

Teljes értékű, monoprotein kutyaeledelek. Kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból készült, frissen főtt kutyaeledelek, napi adagokba kiporciózva, heti kiszerelésekben, fagyasztva házhoz szállítva. Valódi húsokkal, természetes köretekkel, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel.

PetChef

Az egészség alapja a megfelelő étkezés. Ez nem csak a te kiváltságod lehet, kutyusod is étkezhet egészségesen.

Mi okozza a leggyakrabban az ételallergiát, és hogyan lehet kezelni?

A vakarózás és a fülproblémák mellett egyéb tünetek is utalhatnak ételallergiára, például:

  • gyakori puffadás,
  • indokolatlan szőrhullás,
  • hányás, hasmenés,
  • piros és gyulladt bőr,
  • tüsszögés.

Egyetlen módja van, hogy ezek megszűnjenek, és kutyánk kiegyensúlyozott életet éljen: az étrendváltás, hogy elkerüljük azt az élelmiszert, ami a tünetek kialakulásáért felelős.

A legtöbb kutyánál az allergiát a csirke- vagy marhahús, illetve a tej váltja ki, de gyakori a gabonaallergia is. A megoldás egyszerűnek tűnik: ha kiderült, hogy ezek valamelyikére allergiás a kutya, akkor egyszerűen zárjuk ki az étrendjéből. Azok a gazdik azonban, akik táppal etetnek, nincsenek ilyenkor könnyű helyzetben, főleg, ha kedvencük tüneteit a csirke okozza, ugyanis

a legtöbb tápban valamilyen formában megtalálható az említett szárnyas (nem véletlenül, hiszen ez a legolcsóbb húsfajta).

A többi allergén esetén is alaposan át kell nézni a táp összetevőit, hogy még véletlenül se legyen benne olyasmi, ami tüneteket válthat ki. Azt is érdemes észben tartania a gazdinak, hogy a tápok összetevőit időnként megváltoztatják, így mindig résen kell lenni, még akkor is, ha a csomagoláson fel van tüntetve a hipoallergén jelző.

Mi a legjobb megoldás?

Azt is érdemes tudni, hogy a tápok adalékanyagokat is tartalmazhatnak, amelyekkel szemben szintén allergia alakulhat ki a kutyáknál.

Ha azt szeretnék, hogy kedvencünknél javuljon az allergia, vagy teljesen elkerülje azt, a következő szabályt ajánlott követni: az eleség minél kevesebb összetevőt és adalékanyagot tartalmazzon. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha mellőzzük a hagyományos száraztápot és saját magunk állítjuk össze kutyánk ételét, így olyan alapanyagok kerülhetnek bele, amiket pontosan ismerünk és jó szívvel adunk neki. Bár több időt és energiát vesz igénybe ez a módszer (és jó, ha van egy nagyobb mélyhűtőnk is), óriási előnye az, hogy jobb minőségű húshoz juthat a kutya, ráadásul olyan összetevők kerülhet bele az ételébe, amelyekről biztosan tudjuk, nem vált ki allergiás reakciókat.

PetChef, kutyaeledel másképp

Frissen főzött, állatorvos által tervezett, csak természetes alapanyagokból álló kutyaeledel, házhozszállítással. Számolj le a száraz, barna bogyókkal és próbáljátok ki a színhúsokból, zöldségekből, gyümölcsökből és szuperfoodok-ból főzött PetChef eledeleket!

PetChef

A cikk a PetChef támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik