Sport

KO a visszavágón, simán jutott ki a vb-re a kéziválogatott

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36-23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben. A magyarok csütörtökön 33-26-ra győztek Vilniusban.

A magyar keretből ezúttal ezúttal Szöllősi Szabolcs, Hanusz Egon és Krakovszki Zsolt maradt ki. A csütörtökön kialakított hétgólos előny ellenére nagy lendülettel, gyors, olajozott játékkal kezdte a visszavágót Magyarország, és Palasics Kristóf is remekül védett. A vendégek először a 12. percben, 8-3-as hátrányuknál kértek időt, magyar oldalon viszont Chema Rodríguez szövetségi kapitány három perccel később

minden mezőnyjátékosát lecserélte, a meccs képe ennek ellenére nem változott.

Az újonnan beállt csapattagok gyorsan felvették a játék ritmusát, egy 4-1-es sorozattal tovább növelték a különbséget és a szünetben 17-10-re vezettek.

A második félidő elején visszatért az alapcsapat, és bár a támadójáték néha akadozott, a védekezés továbbra is stabilan működött. Ezúttal is a félidő közepén jött a sorcsere, és ezúttal összejött az, ami csütörtökön Vilniusban nem: egy újabb 4-1-es periódus végén tíz gólra nőtt a különbség a 49. percben. A teljes első meccsen, illetve a visszavágó első háromnegyedében tisztességesen helyt álló litvánok a hajrára elfáradtak, 34-20-as hátrányukat követően mégis tudták csökkenteni a különbséget.

A magyar mezőnyjátékosok közül csak Ligetvári Patrik nem szerzett gólt. A kapuban Palasics Kristóf 44 lövésből 22-t kivédett. A túloldalon Mindaugas Dumcius nyolc góllal, Lukas Gurskis hét, Giedrius Morkunas két védéssel zárt.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

VB-selejtező, visszavágó

Magyarország-Litvánia 36-23 (17-10)

Magyarország: Palasics – Bóka 3, Bodó 1, Bánhidi 4, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 1, cserék: Rodríguez 4, Szita 3, Imre 5, Rosta 6, Krakovszki B. 2, Fazekas 2, Ilic 2
lövések/gólok: 47/36, illetve 51/23
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/1
kiállítások: 6, illetve 4 perc

továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 69-49-es összesítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik