Szórakozás

Dietz Gusztáv a magyar oktatásról: Bőven lenne honnan elvonni pénzt, és a tanároknak adni fizetés gyanánt

RTL
RTL
Nem ért vele egyet, hogy a focisták tízmilliókat keresnek, miközben a pedagógusok ennek töredékét kapják.

Pénteken kezdődik a tanév, Dietz Gusztáv két lánya is újra iskolába megy. A mostanában leginkább színészként tevékenykedő volt MMA-harcos a Reggeliben beszélt a megemelkedett tanszerárakról és a tanárhiányról.

A nyugdíjas tanárok közül kellett visszarángatni párat, hogy egyáltalán legyen, aki elviszi az órákat. Látjuk, hogyan nyírják ki módszeresen az oktatást is. Úgy látszik, nincs szükség kritikusan gondolkodó emberekre. Az egészségügy után, ahogy nyílnak a magánkórházak, úgy nyílnak a magániskolák is. Lesz majd egy réteg, aki iskolázott lesz, az, hogy a többiekkel mi van, az egyre kevésbé szempont. Pedig fontos volna az oktatás, nem? Mégiscsak a jövőnk múlik ezen. De ők ezt máshogy képzelték el

– mondta Dietz, hozzátéve: nem akar jobban belemenni a témába, mert megint megkapja, hogy „a narkós celeb hergeli a magyarokat”, csak azért, mert elmondja, amit gondol és tapasztal.

Arról is beszélt, 9 és 12 éves lányai jó iskolába járnak és jó tanáraik vannak. Konkrét tanárhiányról nem tud, ezzel együtt látja, hogy ez általános probléma. A diáktüntetésekről is szót ejtett.

Szörnyű volt, amikor felvonultak a gyerekek, és tizenhatéveseket fújkáltak gázspray-vel a rendőrök nevetséges, felháborító módon, azért, mert próbáltak kiállni a tanárokért. Azt gondolom, hogy ha ezzel sürgősen nem kezdünk valamit, abból probléma lesz.

A megoldást a tanárok kompenzálásában látja, erre a labdarúgók fizetését hozta fel:

Most olvastam, hogy egy válogatott focista havi bére egy tanár négy éves fizetésének felel meg. Olyan focistákról beszélünk, akik utána egy amatőr csapattól 3–0-ra kapnak ki. Ők keresnek havi szinten több tízmillió forintot meg adómentességet kapnak… Mindenkit az értékének megfelelően kéne kifizetni, helyére tenni a dolgokat. Bőven lenne honnan elvonni pénzt, és a tanároknak adni fizetés gyanánt. És akkor nem egy frusztrált tanárbrigád próbálna egy szintén frusztrált nemzedéket felnevelni

– fogalmazott Dietz Gusztáv.

A teljes beszélgetést az RTL felületén lehet megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik