Szórakozás

Egy felfújható Grinccsel az oldalán akarta kijátszani a törvényt egy sofőr Arizonában

A különleges szabályok néha különleges megoldásokat igényelnek.

Az Egyesült Államokban rengeteg autópályán és autóúton él az a szabály, hogy bizonyos sávokat csak olyan járművek használhatnak, melyekben egynél több utas van. A telekocsisávok használata már évtizedek óta bevett gyakorlatnak számít, de rengeteg olyan autós van, aki – akár csak sietségből, akár azért, mert értelmetlennek tartja ezt a szabályt – kreatív módszerekkel próbálja kijátszani a rendszert.

Így volt ezzel az a sofőr is, aki – talán Cindy Lou egyedül töltött karácsonyra vonatkozó intelmei hatására – beültetett egy felfújható Grincset az anyósülésére. Azonban az országot Kaliforniától Floridáig átszelő Interstate 10 nevű autópálya arizonai szakaszán olyan gyorsan vezetett múlt kedden, hogy szemet szúrt egy autópályarendőrnek, így a trükk nem jött be.

Bár a közúti ellenőrzés alkalmával a hatóság embere is ünnepi hangulatba jöhetett a Grincs-figura láttán, a gyorshajtót végül megbírságolták a New York Post Arizona Közbiztonsági Minisztériumának tájékoztatása alapján írt beszámolója szerint.

A minisztérium azt ugyan nem közölte, hogy pontosan mennyi bírságot kellett fizetnie a vétkes sofőrnek a szabálysértésért, de elrettentés – vagy szimpla szórakoztatás – gyanánt megosztottak egy képet is a karácsonyt utáló zöld lény felfújató másáról a kocsiban.

Mondjuk, az tény, hogy ez a Grincs-figura sokkal barátságosabb, mint az a csontváz, amivel egy másik – szintén Arizonában tetten ért –, telekocsisávokra vonatkozó szabályokat jobbról előzni próbáló autós 2020-ban.

A Magyarországon is ismert buszsávokhoz hasonlóan működő telekocsisávokban – más néven HOV (high-occupancy vehicle) sávokban – kizárólag olyan járművek közlekedhetnek, melyekben a sofőrön kívül mások is utaznak. Hogy pontosan hány személynek kell egy járműben lennie ahhoz, hogy egy telekocsisávot használjon, az helyenként változik.

A telekocsisávok már 1969 óta léteznek az Egyesült Államokban. Azzal a céllal vezették be őket, hogy rávegyék az autósokat, hogy amikor csak tehetik, utazzanak többen egy járművel – így csökkentve a forgalmat és a környezetszennyezést is.

A rendszert azóta Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Indonéziában és Kínában is bevezetéék. Európában a jellemzően jó városi tömegközlekedés miatt kevésbé elterjedt a dolog, de például az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Hollandiában, Norvégiában, és Ausztriában is vannak telekocsisávok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik