Szórakozás

Pokoli év lesz 2022 Nostradamus szerint

Leemage via AFP
Leemage via AFP

Nostradamus kétségkívül az egyik legismertebb látnok a történelemben, szerencsére annyira bízott képességeiben, hogy még halála után majdnem 500 évvel későbbre is vannak jövendölései. A látnok sokak szerint megjósolta Hitler és Napóleon hatalomra jutását, a világháborúkat, a francia forradalmat, a Holdra szállást, az atombombát, a Kennedy-gyilkosságot a szeptember 11-i terrortámadásokat meg még egy csomó mindent.

Ki volt Nostradamus?

Michel de Nostredame, vagy latinosított nevén Nostradamus, (1503-1566) a francia reneszánsz neves alakja; IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász-asztrológus, misztikus jós (látnok), gyógyszerész. Kortársai körében nemcsak pestisdoktorként, hanem látnokként is ismert volt, utóbbi tevékenysége alapozta meg máig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák (más néven (A) Centuriák) című könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint ugyanis teljesültek, illetve teljesülnek.

A tavalyi évre vonatkozó jóslatainak nagy része nem jött be, de ha az ideivel kapcsolatban esetleg igaza lenne, 2022 nem sok jót tartogatna. A History Channel összegyűjtötte, mi mindenre számíthatunk idén.

Kapcsolódó

1. Megint jön az aszteroida

Valamelyik évben csak bejön majd: ha már tavaly nem pusztította el a bolygót egy űrkavics, idén hátha fogja, legalább is Nostradamus szerint. Az nem tiszta a jövendöléseiből, hogy egyszerű meteorfelhőről, vagy kihalási eseményt előidéző kisbolygóról van-e szó, a látnok úgy fogalmaz: tűz fog esni az égből. A NASA szerint a következő igazán közel érkező aszteroidára 2029-ig kell várnunk, szóval vagy még nem tudunk arról a kisbolygóról, ami idén ér ide hozzánk, vagy valami teljesen másra gondolt a jós.

2. Háború éri el Európát

Nem egyszerű megállapítani, pontosan melyik évre gondol Nostradamus a jóslataival, mivel asztronómiai mozgásokhoz köti őket, de talán 2022-re saccolta azt az évet, amikor Európát háború éri el. A ködös megfogalmazásból az is kiderül, hogy Franciaországgal történik majd valami, ez egyébként nála visszatérő elem a jövendölésekben.

3. Éhínség

Már tavalyra is hasonlókat jósolt Nostradamus, de 2022-ben is előfordulhat, hogy éhínség köszönt ránk. Azt persze nem tudni, hogy a bolygó melyik területére gondol a látnok, de vannak olyan területek, ahol folyamatos az élelmiszerhiány, a klímaváltozással pedig egyre rosszabb lesz a helyzet. Afganisztánban például hárommillió gyerek szenved alultápláltságtól, az éhező madagaszkári gyerekek pedig sáskákon próbáltak túlélni tavaly is. Kubában harminc éve nem látott éhínség pusztít, a WHO szerint Etiópiában is borzalmas állapotok uralkodnak. Tudományos kutatások is kimutatták, hogy a gyerekéhezés a klímaváltozás miatt egyre csak romlik. Nostradamus ezen jóslata tehát már évek óta bejött.

Kapcsolódó
Íme a klímaváltozás valódi arca: sáskákat esznek az éhező madagaszkári gyerekek
A madagaszkári éhínség az első, amelyet önmagában a globális felmelegedés okozott.

4. Globális felmelegedés

Ezzel sem lőtt mellé a látnok: szövegei szerint a Fekete-tenger halai megfőnek a forróságban, ami éhínséget is hoz magával. Tavaly jött ki egy jelentés, amely szerint a klímaváltozás már olyan biztos tudományos szempontból, mint az evolúció, a világ tudósainak pedig 99 százaléka egyetért abban, hogy az ember gyorsítja azt. Ennek ellenére az idei ENSZ klímacsúcson nem sikerült megváltani a világot, helyszíni beszámolóinkat ide kattintva olvashatja az eseményről.

5. A mesterséges intelligencia előretörése

Nostradamus halhatatlan emberi agyról ír, amit sokan a mesterséges intelligenciával társítanak. Az MI fejlődésével egyébként valóban egyre több morális és technikai aggály is felmerül, sokan tartanak tőle, sokan a megváltást várják, az viszont biztos, hogy a rendszerek egyre kifinomultabbak. Az már kevésbé, hogy Nostradamus pont erre gondolt, amikor a halhatatlan agyról írt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik