Tech koronavírus

Mesterséges intelligencia segíthet megállítani a koronavírus-mutációkat

Andreas Arnold / DPA / AFP
Andreas Arnold / DPA / AFP

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftvert fejlesztettek, aminek segítségével gyorsabbá válhat a jövőben az új koronavírus-vakcinák megalkotása, amire azért lehet szükség, mert az új mutációk ellen a régiek egy idő után hatástalanabbá válhatnak – írja az Eurekalert. A módszerrel könnyebben lehet analizálni a potenciális mutációkat, és gyorsabban állapítani meg, hogy mi a lehető leghatékonyabb vakcinaösszetétel ellenük.

A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy akár másodpercek alatt lehet analizálni és a megfelelő vakcinát kiválasztani az új megoldással, a szakértők szerint ezzel fel lehet gyorsítani a kutatási folyamatot, és hamarabb el lehet jutni az embereken végzett klinikai kutatásig anélkül, hogy a biztonságosság sérülne.

A kutatók szerint ezzel a koronavírus mutációi előtt járhatunk egy lépéssel.

Amikor a SARS-CoV-2-re alkalmazták, a szoftver gyorsan kiválogatta a lehetséges ellenszerek 95 százalékát, és megtalálta azt az 5 százalékot, ami hatékony a patogén ellen.

A rendszer 26 potenciális vakcinajelöltet talált, közülük 11-et kiválogattak a kutatók, ezekből fog megszületni egy olyan multi-epitóp oltóanyag, ami a koronavírus tüskefehérjéit támadja – a patogén azon részét, amelyet a vírus arra használ, hogy az emberi sejtekhez kötődjön. Ha ezek a vakcinák sikeresen targetálják ezt a régiót, megakadályozhatják, hogy a vírus sokszorozza magát.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az új módszer különösen most hasznos, amikor a vírusmutációk komolyabban terjedni kezdenek – a jövőben ugyanis előfordulhat, hogy a most működő vakcinák elvesztik hatékonyságukat az új variánsokkal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik