Nagyvilág

Afganisztán: Befagyasztott pénzeszközöket szabadítanak fel élelmiszerre és egészségügyi segélyekre

Hector RETAMAL / AFP) / TO GO WITH Afghanistan-children-hunger,FOCUS by Caroline TAIX
Hector RETAMAL / AFP) / TO GO WITH Afghanistan-children-hunger,FOCUS by Caroline TAIX

Nemzetközi adományozók állapodtak meg abban, hogy egy befagyasztott pénzalapból 280 millió dollárt (több mint 90 milliárd forint) utalnak át az ENSZ élelmezési és egészségügyi szolgálatai számára Afganisztánban – írja a Világbankra hivatkozva a BBC News.

Az ázsiai ország jelenleg mély humanitárius és gazdasági válságot él át, amelyet súlyosbított a nyugati pénzügyi támogatások megszüntetése, miután a tálibok augusztusban átvették a hatalmat. A Világélelmezési Program (WFP) most arra figyelmeztet, hogy a lakosság több mint felét akut éhínség fenyegeti.

Afganisztánban jelenleg hárommillió gyermek szenved alultápláltságtól.

A helyzet a súlyos aszály eredménye, amely az idén tönkretette a búzatermés nagy részét, az árakat pedig felhajtotta. Az erre rárakódó gazdasági válságot felgyorsította a nyugati országoknak az a döntése, hogy a tálib hatalomátvétel után megszakították a pénzügyi támogatások folyósítását.

Mint ismert, a nyugati hatalmak megtagadták a tálib kormány hivatalos elismerését. Az Egyesült Államok és más nemzetek mintegy tíz milliárd dollárt fagyasztottak be afganisztán külföldön elhelyezett tartalékaiból, miközben a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén leállította az ország finanszírozását.

Kapcsolódó
„Csak adjátok ide a pénzünket” – A tálibok a nyugati jegybankok által befagyasztott afganisztáni tartalékokat követelik
Azt mondják, Európát fogja a legsúlyosabban érinteni, ha Afganisztán nem jut hozzá ehhez a pénzhez.

A WFP becslései szerint most mintegy huszonhárom millió ember szorul sürgős élelmiszersegélyre a tél beköszöntével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik