Tudomány zöldövezet

Annyira biztos a klímaváltozás, mint az evolúció

Egy új jelentés alapján a globális felmelegedést a vonatkozó tanulmányok több mint 99,9 százaléka az emberi tevékenységnek tulajdonítja – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A csapat közel 90 ezer korábbi publikációt elemzett.

A szakértők szerint az üvegházhatású gázok okozta éghajlatváltozás tudományos bizonyossága mára az evolúcióéhoz és a lemeztektonikáéhoz hasonló.

A kutatók körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis energiahordozók, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárási eseményekhez vezet.

Steve Stringer Photography / Getty Images

Egy korábbi, 2013-as felmérés alapján az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97 százaléka támogatta azt az elképzelést, mely szerint az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát. Ezt frissítette, illetve bővítette ki a Cornell Egyetem csapata. A friss eredmények azt mutatják, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek.

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését két szakaszban végezték el. A kutatók először egy háromezer tanulmányból álló véletlenszerű mintát vizsgáltak, ezek között mindössze négy olyan cikket találtak, amely kételkedett abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta. A második fázisban a 88 125 publikációt tartalmazó teljes adatbázisban egy algoritmus segítségével keresték a szkepticizmusra utaló kulcsszavakat. A szűréssel 28 tanulmányt azonosítottak, ezek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg.

A csapat szerint szakmai körökben a szkepticizmus mára eltűnőben van. „Az ügy lényegében lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan tekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Mark Lynas, a Cornell Egyetem vendégoktatója.

Az eredmények összhangban vannak az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusban közzétett véleményével, amely szerint egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatása melegítette fel a légkört, az óceánokat és a szárazföldet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik