Szórakozás

38 év után szabadulhatott a börtönből, az ügy tanúja visszavonta a vallomását

Getty Images
Getty Images
A vallomás teljes mértékben kitaláció volt.

Walter Forbes egy michigani főiskolára járt, az volt a terve, hogy ingatlanfejlesztéssel fog foglalkozni, miután befejezte a tanulmányait. Ebből azonban nem lett semmi, mert 25 évesen letartóztatták egy gyújtogatás miatt – írta a New York Times.

2017-ben egy tanú elismerte, hazudott a per közben, mert megfenyegették. Így novemberben végre egy bíró eltörölhette a büntetést, az ügyész pedig most úgy határozott, nem indítanak új eljárást a férfi ellen.

Vagyis 38 év után, 63 éves korában szabadulhat a börtönből Forbes.

Szabadulása sem volt egyszerű, a koronavírus-járvány miatt ugyanis az első szabad napját egy hotelben kellett töltenie karanténban.

Sokat gondolt az évek alatt arra, hogy milyen élete lett volna, ha nem kerül a rácsok mögé.

Sokszor gondolok azokra az emberekre, akikkel együtt jártak iskolába. Néhányan már nyugdíjasok.

Az egész 1982-ben, egy kocsmai verekedéssel kezdődött, amibe azért szólt bele, hogy lenyugtassa a kedélyeket. Másnap a verekedés egyik részvevője, egy bizonyos Dennis Hall egy parkolóban rálőtt Forbesra. Hall egy hónappal később meghalt egy gyújtogatásban, a gyanú pedig gyorsan Forbesra terelődött.

A nyomozók a legelején kaptak egy tippet, hogy a ház tulajdonosa valakinek fizetett azért, hogy gyújtsa fel a házat egy biztosítási csalás részeként. De aztán megjelent egy szemtanú. Egy 19 éves, kétgyermekes anyuka, Annice Kennebrew, aki azt állította, hogy Forbes és még két társa gyújtotta fel az épületet.

Az egyik férfi ellen a vádat egy poligráfos vizsgálat után, egy másikat felmentetek, Forbest viszont életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték feltételes szabadságra helyezés lehetősége nélkül.

A börtönben Forbes továbbra is kiállt ártatlansága mellet, tovább tanulmányozta az ügyét, és segítséget kért a Michigani Egyetemen létrejött csoporttól, ami ártatlanul elítéltek kiszabadítását vette célba. Itt 2011-ben egy frissen végzett diák, Imran J. Syed kapta meg az ügyét.

10 évbe telt, hogy eljussunk idáig. Ahhoz képest, hogy mennyi időbe telt, nagyon egyszerű eset. És ez az igazi tragédia benne, 38 évbe telt helyrehozni valamit, ami nem is túl bonyolult

– nyilatkozta Syed. A kezdeti biztosítási csalásos vonalon indult az ügyvéd csoport, és kiderült, a felgyújtott ház tulajdonosát, David Jonest nem is olyan messze innen, egy másik, halálos végkimenetelű, gyújtogatásos, csalásos esetben elítélték. A háztulaj azóta, ha minden igaz, elhunyt.

A csapat évekig próbálta felvenni a kapcsolatot Kennebrew-val, aki végül 2017-ben elismerte, hogy a tanúvallomása „teljes mértékben kitaláció” volt. Azt mondta, hogy két férfi fenyegette meg azzal, hogy megölik őt, a gyerekeit és más családtagjait is, ha nem mondja fel a rendőrségnek a neki megírt történetet. Syed szerint a nő ellen emiatt már nem lehet vádat emelni, és nem is tartaná szerencsésnek. Ezzel nem csak ő, Forbes és családja is így van, mert Kennebrew is valójában áldozat.

Kevésbé elnézőek a bírósággal. Forbes unokahúga szerint meglopták őket.

Walter fia elveszítette az apját. Mi elvesztettük egy nagybácsinkat. A családunk egy olyan patriarchális figura nélkül maradt, akire szükségünk lett volna.

Forbes tudja, hogy arra már nem lesz alkalma, hogy valóra váltsa azokat az álmait, amiket bebörtönzése előtt kieszelt magának, de egy részét még megvalósítaná. Egy építőiparral vagy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalkozást indítana. Illetve azzal a tudással is kezdene valamit, amit az évek során magára szedett, és segítene megreformálni a büntető igazságszolgáltatást.

Forbes az életének jelentős részét kellett börtönben töltenie, de ezzel a 38 évvel még nem ő a csúcstartó.

Nem is olyan régen, 45 év után mentettek fel egy újabb tárgyalás után egy 1972-es gyilkosság után Richard Phillipst.

A bíró szerint az ügy fő tanújának hamis tanúzása miatt ítélték el a férfit.

Syed arról is beszélt, hogy ügyfele várhatóan 2 millió dollárt, 600 millió forintot kap a bebörtönzése miatt. Michiganben a jogtalanul bebörtönzött emberek 50 ezer dollárra jogosultak a börtön töltött minden egyes évért, de ennek az összegnek kifizetése még jó időbe telhet. Forbes egyelőre még a családtagjaival is él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik