Szórakozás

Jake Paul egy igazi gyökér

Vajon létezik ember, aki csak azért kimegy Amerikában egy tüntetésre, hogy abból is nézettséget kovácsoljon, aki ráküld a legjobb barátjára egy pornószínészt, vagy hazudik arról, hogy milliókkal támogat egy másik videóst? Bizony, létezik: Jake Paulnak hívják.

Több cikket is írtam videós influenszerekről, a külföldieket is ismerem, a YouTube-on húszmillió feliratkozóval rendelkező Jake Paul neve viszont eddig csak akkor ért el hozzám, ha valami oltári nagy baromságot csinált. És nem olyan trendekre gondolok, amik a videósok között érthetetlenül népszerűek (például huszonnégy órán át egyszínű ételeket evett), hanem arra, amikor:

  • olyan webáruházat promózott a követőinek, ami a rendelés után hamis cuccokat vagy egyáltalán semmit nem küldött,
  • a szomszédok bosszúságára a többi közt matracokat gyújtogatott az udvarán,
  • egy exe arról készített videót, hogy Paul rendszeresen megcsalta őt, és abuzív volt a kapcsolatuk,
  • kihívta boxolni Chris Brownt,
  • addig volt nagy arca Gigi Hadid pasijáról, amíg Hadid válaszolt neki Twitteren, mire ő törölte a tweetjét,
  • a bátyja pedig egy akasztott embert videózott.

Legutóbb az amerikai tüntetések miatt írt róla a sajtó, ugyanis a videósa, Andrew Blue az Instagramján 24 óra alatt eltűnő sztoriban mutatta meg, hogy Paul is azok között volt, akik Scottsdale-ben fosztogatták az üzleteket. A youtuber egy videós társa, Elijah Daniel szerint egy üzletből lopott vodkát ivott. Többen úgy gondolták, a férfi csak a nézettségért csinálja azt, amit (ez egy youtubernél nem meglepő feltételezés), például levideózta, ahogy vörös a szeme a rendőrök könnygázától, vagy éppen azt mondja a rendőrökre, hogy idióták.

Annyira ideges vagyok a Scottsdale-ben történtek miatt. Jake Paul és a gazdag fehér barátai úgy próbálnak hasznot húzni ebből az egészből, hogy a mozgalom fő eszméjét egyáltalán nem támogatják

írta valaki Twitteren, és ezzel jól össze is foglalt Paul munkásságát, csak a helyszínt kell időről időre kicserélni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jake Paul (@jakepaul) által megosztott bejegyzés, Máj 24., 2020, időpont: 12:39 (PDT időzóna szerint)

Beindult a PR-gépezet, Paul az eset után Twitteren – a celebektől megszokott módon – jegyzetekbe írt és printscreenelt bocsánatkérést posztolt, amiben azt állította, semmi köze a fosztogatókhoz, céljuk az volt, hogy dokumentálják, miként szabadultak el az indulatok a környékükön, és szerették volna felhívni erre a fontos ügyre a figyelmet. Mondjuk ez két éve pont sikerült neki, amikor „rappelés” közben az n betűs szót használta.

Ki az a Jake Paul?

A 23 éves Jake Paul tipikus huszonéves amerikai fiatal: szerepelt a Disney Channel vígjáték-sorozatában, a Bizaardvarkban, amíg meg nem szűnt, a pár másodperces videók megosztására szolgáló Vine-on futott fel – a jellemzően vicces videók gyártói mellett sokan voltak, akik bármilyen őrültséget megcsináltak a nézettségért, köztük Paul is. Aztán az egészet átköltöztette a YouTube-ra, ahol folytatta a megkérdőjelezhető társadalmi hasznosságú tevékenységét (legutóbb arról posztolt, hogy egy átszámolva 76 millió forintba kerülő randin volt egy lánnyal, a haverjára pedig pornószínésznőt küldött), és mivel a követőit arra kondicionálta, hogy mindig próbálja emelni a tétet, így szükségszerű volt, hogy egy idő után olyan dolgokat is csináljon, amik a legtöbb embernek nem férnek bele.

Aztán ezeket a videókat sokan megnézik, egy csomó pénzt bezsebel érte, ha pedig túl nagy visszhangja lesz valaminek, legfeljebb bocsánatot kér, és indul tovább a kör. És hogy kik nézik ezeket a videókat? Jake Paul követői a szerelmes tinilányok mellett azok a könnyen befolyásolható tizenéves fiúk, akiknek bejön, hogy Paul mindenféle értelmetlen dolgot csinál, és állandóan ordibál a videóiban, mert hát ő a Jake Paul, és ha húszmillió ember követi, akkor pont ők miért maradnának le, biztosan menő. Akár valami jóra is használhatná a platformjait (az Instagramon és a Twitteren is több millióan követik), helyette sorra érkeznek az érdektelen tartalmak, amit úgyis megnéznek majd a rajongók, mert miért ne tennék, ha egyszer évek óta ezt csinálják. Kíváncsiságból rákerestem a Jake Paul és az adományozás kulcsszavakra, két találatot dobott fel a Google:

  1. Az egyik Jake Paul videója, amiben arról beszél, hogy közel 60 millió forintnyi dollárt adományozott az egyik kedvenc Twitch-felhasználójának.
  2. A másikban egy ImAllexx nevű youtuber elmeséli, miért hazudott Jake Paul erről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jake Paul (@jakepaul) által megosztott bejegyzés, Ápr 15., 2020, időpont: 4:53 (PDT időzóna szerint)

Mit lehet tenni?

Jake Paul nem akar semmi mást, csak hogy minden róla szóljon, minden szem őt nézze, ezért sétál bele egy olyan tüntetésbe, ami pont az ellen a privilegizált rendszer ellen szól, amelynek ő is része. A legjobb megoldás tehát az, ha rá se hederítünk Jake Paulra. Az idő az egyik legértékesebb tulajdonunk, ne töltsük olyan emberek videóinak nézésével, akik semmit nem adnak hozzá az életünkhöz. És Jake Paul esetében tényleg elmondható, hogy többet ér az, ha a fehér falat bámuljuk a videói helyett.

Csinálhat elég sok mindent, a YouTube biztosan nem fog megválni a sztárjától, ez korábbi tapasztalatokból látszik: az antiszemita és rasszista megjegyzéseket is használó PewDiePie-nak 105 millió feliratkozója van jelenleg, a sorozatosan zaklatással, rasszizmussal vádolt Jeffree Star is jól elvan bő 18 millió feliratkozós csatornáján.

Az egész ámokfutásnak tehát véget vetni csak azzal lehetne, ha tömegesen hagynák ott a követői Jake Pault, mivel a közösségi médiában elég szoros összefüggés van a megtekintésszám és a bevétel között. Paul a YouTube-tól és a szponzoraitól három éve 11 millió dollárt, azaz majdnem 3 milliárd forintot zsebelt be, két éve pedig már dupla ennyit. Ekkora tételnél fájna, ha eltűnne a közönség fele. De nem fog.

Kiemelt kép: Jake Paul/Instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik