Szórakozás

Az akasztott embert videózó vlogger más botrányos dolgot is csinált Japánban

Nem sokkal azután, hogy már hírességek is kiakadtak az akasztott embert videózó Youtube-sztárra, Logan Pault újra gyűlöli a fél világ. A vlogger ismét pár videóval borított ki mindenkit, főleg a japánokat, illetve az ország kulturájának tisztelőit. A Youtube közleményben ítélte el a videóst, akivel végül szerződést bontottak. A céggel mi is beszéltünk, tőlük megtudtuk, milyen kontroll van a videók esetében a kifogásolható tartalmak kiszűrésére.

Logan Paul azok után, hogy már névrokona, a Breaking Bad színésze, Aaron Paul is azt üzente neki, hogy rohadjon meg, amiért képes volt levideózni egy öngyilkos embert, majd posztolni azt, tovább gerjesztette a feszültséget a neten. Az amerikai srác az újév első napján a több mint 15 millió követőjének egy olyan videót mutatott be, amin haverjaival az utcán dobálja az embereket Pokémon-labdákkal, vagyis gyakorlatilag élőben játszanak pokémonosat.

Mondjuk ennél sokkal kínosabb, hogy a videó elején elkezd magyarázkodni az ezt megelőző, botrányt kiváltó videója miatt – miszerint találtak a haverjaival egy akasztott embert, akit le is videóztak –, Logan Paul a videón nyüszítve egy keresztet formál ujjaival. A túlmozgásos srác ezután még tovább fokozza az ellenszenvet azzal, hogy gyakorlatilag értelmetlen hülyeségeket üvölt a kamerába, körülbelül olyan színvonalon, mint az a kissrác, aki önkívületi állapotban örül a karácsonyra kapott Nintendónak.

Logan Paul és a haverjai úgy gondolták, szórakoztató lesz, ha Tokió utcáin dobálnak meg Pokémon-labdákkal autókat, illetve idegen embereket és még az őket igazoltató rendőrt is. De nem csak ezzel, hanem két másik videóval is sikerült elérnie azt, hogy a nézők erős kritikákat fogalmazzanak meg róla a kommentekben. Ezeken a videókon Logan Paul nyers, pontosabban döglött halakkal mászkál az utcán és zaklat számára idegen embereket, majd tradicionális japán ruhában bohóckodott tovább, amit sokan sértőnek találtak.

Az mondjuk érthetetlen, hogy a vlogger rajongói miért csak most, ezek után akadtak ki, és miért nem volt elég nekik az öngyilkosságokról hírhedté vált japán Aokigahara erdőben készített videója, mindenesetre a Japánban készült felvételeket már a saját követői közül is sokan ízléstelennek találták. Ennek hatására Logan Paul egy rövid videóban bejelentette, hogy egy időre felhagy a videózással, ha már az öngyilkos férfiról készített videója után nem jutott ez eszébe.

Igaz, akkor is közzétett egy bocsánatkérő-videót, illetve Twitteren is írt egy levelet, miszerint még soha nem hibázott ekkorát.

Újabb videóival sokak szerint az amerikai vlogger a japán kultúrát gyalázza, általánosító, viccei pedig egyértelműen rasszistának tűnnek, bár sokak szerint ez egyáltalán nem újdonság:

Chrissy Teigen, aki korábban még próbálta védeni Logan Pault, legalábbis arra kérte az embereket, hogy bocsássanak meg szerencsétlennek, most a többiekhez hasonlóan szintén nemtetszését fejezte ki Twitteren, és azt írta a srácról, illetve videóiról:

Tokió rohadtul szép, és mindenki rohadtul kedves. Rohadtul csodás az egész. Nincs a világon még egy ilyen hely. Az öngyilkosos videóról eddig azt gondoltam, hogy a legidiótább dolog, amit csinálhat, de tévedtem.

Logan Paul a botrányt okozó, öngyilkos férfiról készített felvételt azóta eltűntette a Youtube-ról, de ha ő nem teszi meg, valószínűleg a YouTube törölte volna helyette.

Jelentsenek!

Nagy kérdés viszont, hogy egyáltalán hogyan mehetett át a videómegosztó oldal rostáján a felvétel, ezért kérdéseinket elküldtük a YouTube-ot tulajdonló Google-nek. Az érdekelt minket, hogy

  • milyen szankciók vannak ilyenkor, ha egyáltalán vannak,
  • van-e algoritmus, ami nézi, hogy mi van a videóban, és automatikusan tiltja, ha nem helyén való a tartalom, vagyis bárki bármit feltölthte-e a Youtube-ra, és a videó ott lehet-e akár órákig is, mint például Logan Paul esetében, illetve
  • utóbbi hogyan fordulhatott elő.

A magyar Google-től a következő választ kaptuk:

A YouTube-ra feltöltött tartalmaknak szigorú irányelveknek kell megfelelniük. Ha a felületen bárki, bármilyen nem helyénvaló tartalommal találkozik, akkor azt bejelentheti, a videó alatt található ikon segítségével. Fontos kiemelni, hogy a gépi tanulásnak és mesterséges intelligenciának köszönhetően rengeteg videó elérhetetlenné válik még az előtt, hogy egy felhasználó bejelentené. Erről az összetett technológiáról és az ezzel kapcsolatos munkáról többek között ebben a blogposztban írtunk december elején és ebben októberben.

A YouTube a botrány kirobbanása után egy héttel kapott csak észbe, akkor tette közzé egy több részletre szabdalt közleményt a Twitteren:

Sokan frusztráltak vagytok amiatt, mert nem szólaltunk meg mostanában. Igazatok van, és jogotok van tudni, mi a helyzet. Mint mindenki mást, minket is felzaklatott a múlt héten kikerült videó. Az öngyilkosság nem vicc, és nem is szabad arra használni, hogy nézettséget szerezzenek vele. […] Logan Paul csatornája megsértette közösségünk irányelveit, amire megfelelően reagáltunk, és kivizsgáljunk annak további következményeit. Sok időbe telt, hogy megírjuk ezt a közleményt, de meg akartuk hallgatni a témában mindenki véleményét. Tisztában vagyunk vele, hogy egyetlen vlogger lépései az egész közösségre hatással lehetnek, így hamarosan közöljük az újabb részleteket, hogy mit teszünk majd azért, hogy biztosítsuk azt, hogy soha többé ne jelenhessen meg ehhez hasonló videó.

Egy nappal közleménye után a YouTube azt is bejelentette, hogy szerződést bontanak Logan Paullal, aki ugyanúgy vlogolhat tovább, mostantól viszont nem kap érte pénzt – pontosabban bukja az eddig nagyon jól fizető hirdetési lehetőségeket. Ezen túl a srác mostantól a YouTube saját csatornáján, a YouTube Red-en sem szerepelhet többé.

Ki ő?

Logan Paul 22 éves, amerikai vlogger, illetve fogjuk rá, hogy színész is, ugyanis láthattuk már egy viszonylag ócska thrillerben, illetve pár tévésorozat epizódszereplőjeként is. 2014-ben, még a Vine segítségével lett internet-híres, majd a Vine megszűnésével platformot váltott, és átment a YouTube-ra, ahova eddig naponta posztolt videókat. Ezek mellett már egy saját márkája is van, a Maverick, ami papagája után kapta a nevét.

Kiemelt kép: YouTube/Logan Paul

Ajánlott videó

Olvasói sztorik