Szórakozás

A 30 éves Csupasz pisztoly megmutatta, milyen a „tökéletes” zsaru

Frank Drebin hadnagy neve jó eséllyel azoknak is ismerősen csenghet, akik nem látták a Csupasz pisztoly-filmeket, de néhány abból hallott egysorossal találkoztak már. Merthogy a színészi játék mellett főleg ezek járultak hozzá ahhoz, hogy a film híres és kultikus legyen. Harminc éve, 1989 októberében mutatták be az első filmet Magyarországon, mi pedig összeszedtük nektek a csetlő-botló Drebin hadnagy legjobb jeleneteit, amiből megtudtuk, milyen a tökéletes rendőr.

Képzett harcos

Az 1989-es Csupasz pisztoly rögtön egy akciójelenettel indít, ahol Frank Drebin hadnagy titkos bevetésen van a Távol-Keleten. Hiába az álruha, végül lelepleződik. Emiatt harcra kényszerül, ahol nincs ellenfele. Még Mihail Gorbacsovval is összeakad, akinek a védjegyévé vált tűzfoltját is leszedi a homlokáról. Bár azt sosem tudjuk meg, mennyire volt tudatos a rendező David Zuckertől, az amerikai-orosz viszony ettől a jelenettől nem lett pozitívabb.

Gyötrik a régi emlékek

A bevetésről hazafelé tartva, arról sztorizik az autóban Drebin, hogy azért ment a Távol-Keletre, hogy elfelejtse volt párját. Emiatt a kocsiban megjegyzi:

Bárhová nézek, valami mindig eszembe juttatja.

Figyel az emberekre

Drebin egyik társát, Nordbergöt a film legelső jeleneteiben súlyosan megsebzi egy csapat gengszter, így az kórházba kerül. A hadnagy azonnal meglátogatja másik társával, Ed Hocken századossal. Nordberg felesége is a betegszobában van, akit Hocken lát el tanáccsal: ha bebeszéli magának férje gyógyulását, előbb-utóbb megnyugszik majd. Drebin is így tanácsot ad:

Pontosan. És ne várjon az utolsó percig, már most ajánlja fel a szerveit átültetésre.

Az országok közötti viszonyt is ápolja

Drebinék kapitánysága kapja a feladatot, hogy II. Erzsébet királynő amerikai látogatását felügyelje, egyúttal biztosítsa a királynő zavartalan elszállásolását. Emiatt sajtótájékoztatót tartanak, ahol a hadnagy is felszólal – politikailag korrekt módon:

A különítmény nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy gondoskodhat a királynő védelméről. Bár a királyság intézményét mi, amerikaiak megmosolyogjuk, szívélyes, előzékeny vendéglátók kívánunk lenni.

Ért a nők nyelvén

Mint kiderül, Nordberg megtámadása mögött egy bizonyos üzletember, Vincent Ludwig áll. Drebin meglátogatja őt az irodájában, ahol felfedezi, hogy a milliárdosnak van egy titkárnője, Jane Spencer. És beindul a bókolás:

Sokat gondolkodik

Miután Jane, a titkárnő megpróbálja elcsábítani Drebint, a hadnagy elmeséli, miért nem működik a rendőrök szerelmi élete:

Tudja, én már csalódtam. Több évig jártunk együtt, minden rendőr-megmozdulásra elkísért. Valósággal imádtam, de neki a zene volt az élet. A zene volt a mindene. Folyton a chicagói férfizenekar körül sündörgött, de őt sose hallottam játszani. Még énekelni sem, mégis mindig velük volt az év vagy 300 napján. Karácsonyra egyszer hárfát vettem neki: megkérdezte, hogy mi az. A szokásos történet: a fiú megszereti a lányt – elveszíti. A lány mást szeret, de a fiú úgy érzi, nem tudja elfelejteni.

Mindig talál bizonyítékot

Hogy tovább folytassa nyomozását, Drebin bemerészkedik Ludwig irodájába, ahol amit csak lehet, lerombol nyomozása közben. A keresés során fontos nyomra lel az egyik fiókban:

Saját irodájában is érdekes papírokra bukkan, megtalál ugyanis egy hiányzó bizonyítékot egy aktához, amit lezártak, így egy ártatlan ember került börtönbe. Hocken megjegyzi, hogy már két évvel ezelőtt kivégezték a férfit villamosszékben.

Ez az! Eső után köpönyeg!

Kimondottan éles a szeme

A királynő tiszteletére rendezett partin Drebin és Hocken felügyelnek a biztonságra, így mindenkit megmotoznak, aki megérkezik a rendezvényre. Drebinnek ráadásul fémdetektora is van, amit Hocken előtt húz el, így egy gyanútlan vendégről azt gondolják, veszélyes tárgyak lehetnek nála. A hadnagy motozásba kezd, de társa zsebében kezd turkálni:

Tökéletes színész

Miután Drebin és Jane összejönnek, a hadnagy kételkedni kezd párjában, miután az a szélhámos Ludwig titkárnője. Nagy veszekedés zajlik le a vacsoránál a pár között, ahol a filmtörténelem legkomolyabb oltása is elhangzik Drebin szájából:

Profin képes beépülni

Miután fény derül rá, hogy Ludwig a királynőt is meg akarja öletni, ráadásul egy baseballmeccsen, Drebin akcióba lép. A stadionban ellopja a sztárfellépőként meghívott operaénekes, Enrico Pallazzo ruháját, majd kisétál a nézőközönség elé. Pallazzónak hiszik, és felkonferálják, hogy adja elő az amerikai himnuszt. Meg is teszi, viszont a szöveget nem tudja:

És itt említsünk meg még egy klasszikust:

Számíthatnak rá a társai

Végül persze minden jóra fordul, Drebin elintézi Ludwigot, visszakapja Jane-t, sőt, Nordberg is felépül. Utóbbit jól hátba is csapkodja a hadnagy, mire Jane azt mondja: mindenkinek kéne egy olyan barát, mint ő.

Erkölcsi talapzatként magaslik ki

Bár a következő jelenetek a Csupasz pisztoly második részében láthatóak, a filmsorozat évfordulóján talán szintén megemlíthetők. Itt van mindjárt Drebin nyomozása egy szexshopban. Undorító fertőről beszél a dolgozónak, majd előkerül egy másik eladó, aki felismeri a hadnagyot:

Hello, Franky, jó, hogy itt van! Megjött a D-83-as svéd vibrátor szopóautomata, amit a múltkor megrendelt

– mondja az eladó, érkezik is a válasz:

Ajándékba viszem.

Érzelmes is tud lenni

„Milyen nehezen gyógyulnak be a sebek, kisétáltál az életemből, szó nélkül” – mondja Drebin a feleségének, Jane-nek, akivel az első rész óta egyébként szétmentek. Kiderült, hogy a nő egy rakás levelet írt neki, szóval cseppet sem szó nélkül tűnt el. Ám a leveleket Drebin olvasás nélkül elégette:

– Szóval nem kaptad meg a leveleimet?

– Dehogynem, de föl se nyitottam őket, egyenesen a tűzbe dobtam mind.

– Azt a 75 ezerről dollárról szóló csekket sem kaptad meg, amit a bácsikád hagyott rád a végrendeletében?

Brutális a reakcióideje

Itt nem is a szöveg fontos, inkább a mozdulatok:

A sporthoz is ért

Amerikában ez is belefér.

Nielsen másik évfordulós filmjéről, az Airplane!-ről is írtunk nemrég.

Hogyan született Ted Pájnacsősz, avagy mitől működik az Airplane! magyarul is?
A szóviccekkel támadó, kultikus vígjáték feladta a leckét a magyar változat készítőinek, mégis parádésan megoldották a feladatot. A film hangmérnökével, Balog Mihállyal idéztük fel a nagy időket.

Kiemelt kép:Photo12.com – Collection Cinema / Photo12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik