Szórakozás

PewDiePie döntése a magyar streamereknek is új esélyt teremt a pénzszerzésre

Felix Kjellberg ugyanis jól otthagyta a YouTube-ot és a Twitch-et élő közvetítések szempontjából, és áttelepült a DLive nevezetű platformra, így mostantól ott követhetik nyomon rajongói azt, hogy épp milyen videojátékkal játszik. Állítólag az új platform technológiai szempontból nemcsak PewDiePie-nak, de en bloc a streamereknek is a jövőt jelentheti.

Mi a Twitch?

Az Amazon tulajdonában álló Twitch egy olyan platform, ahol élő közvetítéseket lehet sugározni (=streamelni) videojátékokról. Népszerű az influenszerek körében, mert komoly pénzügyi sikeresség áll a dolog mögött: a követők adományozhatnak a közvetítés ideje alatt, sőt, bizonyos rangokat, chat beszélgetésben használt matricákat is lehet vásárolni a regisztrált nézőknek, ami pedig a legfontosabb, bizonyos összeget kicsengetve előfizethetnek a videósok havi szintű követésére is (magyarán, hogy nézhessék, január = X ezer forint).

Nagy az egyetértés az olyan hazai videosók között, akik videojáték-közvetítésre építik tartalmuk 80%-át — mondván, a YouTube nem igazán alkalmas az efféle munkára, sőt a legtöbben úgy vélekednek, a videómegosztó konkrétan ellehetetleníti a streamerek munkáját. Így volt egy baromi nagy fluktuáció a Twitch-re: ettől még a YouTube megmaradt nekik a rövidebb/másabb jellegű tartalmakra, és sokan a Twitch-en látott élő adásokat is egy az egyben visszatöltik a YouTube-csatornáikra.

Viszonylag fontos probléma még a Twitch-csel, hogy a videósokat igencsak furcsán kezelik olyan esetekben, ha azok politikai jellegű állásfoglalást tesznek: konkrétan az egyik streamert azért hajították ki a paltformról, mert azt mondta, csak férfi és női nem létezik.

Fotó: Dave J Hogan/Dave J Hogan/Getty Images

PewDiePie azonban ennél formabontóbb dolgot csinált, pontosabban keresték meg őt egy ügyben, amire rábólintott, aztán volt Twitch, nincs Twitch. Átlavírozott a DLive platformra, ami teljes mértékben a videósok és azok közönségéért született, az úgynevezett blokklánc-technológiát alkalmazva. A bevételek 90%-át a videós, 10%-át a néző kapja — utóbbiak között szétosztással történik a dolog. Kínainak tűnik? Elmagyarázzuk: a blockchain vagyis a blokklánc egy adatbázis, amiben az olyan kriptovaluták találhatóak, amilyen a Bitcoin is. Lényege, hogy nem centralizált, azaz nem egy darab blokklánc van, hanem sok, a világ bármely pontján. Egyesek szerint az előre törése olyan mértékű újítás lehet, mint anno az internet megjelenése.

Nehéz pontosan elmagyarázni a mechanikáját, leegyszerűsítve olyan, mintha mindenkinek lenne otthon egy naptárja, amibe beleírhatná a számára legfontosabb napokat, de az ugyanúgy megjelenne a többieknél is, maradandóan. Igazából nem is maga a technológia a lényeg, hanem PewDiePie lépése. Azt azért jegyezzük meg gyorsan, hogy számos olyan zenei streaming szolgáltató van már, amelyik ezt a technológiát alkalmazza. A játékfejlesztésben jósolják a legnagyobb jövőt ennek az egésznek.

Jó, de mi az a Dlive, ahova a youtuber átlépett?

A DLive platformja a fenti technológiát használja, hogy a kriptovalutákkal motiválja a streamereket és a nézőket is. Ezeket a valutákat természetesen euróra, dollárra és fontra is be lehet majd váltani. Azért „lesz ez a jövő”, mert a DLive nem köti meg a videós kezét a bevételekben, mint a Twitch vagy a YouTube, pontosabban nem vesz el pénzt tőle a közvetítésekkel szerzett megtekintések után. Egy olyan kölcsönösségen alapuló rendszert akarnak létrehozni, amivel a videós és a néző egyaránt nyer, mindenfajta külső beleszólás nélkül — értsd: a YouTube és a Twitch fejesei.

A DLive és a PewDiePie közötti szerződés értelmében a videós minden héten háromszor közvetít majd élőben a platformon, ezzel párhuzamosan 50 ezer dollárt, azaz forintra átszámolva 14 milliót adományozott a cégnek a jövőbeli fejlesztésekre.

Fotó: Jack Taylor/Getty Images

Egyébként a svéd videós eddigi YouTube-os és Twitch-es tevékenysége nem igazán volt balhémentes: nevezték már rasszistának, homofóbnak, antiszemitának is — jóllehet, egyik jelző sem volt teljesen igaz rá, pusztán szarkasztikus és iróniával komolyan operáló humorát nem nézte jó szemmel a média. Ráadásul a népszerűsége bebizonyította: az influenszerlét simán juthat olyan magasba, mint egy klasszikus médium ismertsége.

Így lett PewDiePie-ból ellenség, erről ITT írtunk hosszabban.

Hogy aztán mindez miként fog lecsapódni itthon, még egyelőre a jövő zenéje. A YouTube után a Twitch lett a magyar tartalomgyártók, még inkább streamerek fő menedékhelye, a kedvező feltételek, a marketing szempontból is kiváló twitch-es jutalmazó rendszerek miatt, de nyilván az adományküldés is hatalmas szeletet jelent bevételi oldalról. Nem kell hát csodálkozni, ha a videósok nagy része normál munkaidőket (8-12, vagy több órákat) tölt el élő közvetítéssel:

ha sokan néznek, és kialakul egy erős követőtábor, azt pedig ügyesen is menedzseled, dőlni fog a pénz.

Tulajdonképpen ez még tovább eszkalálódhat, ha egy DLive-hoz hasonló blokklánc-alapú streaming-rendszer ismertsége begyűrűzne Magyarországra, vagy ha csak szimplán áttelepülnének oda az itthoni videósok. Itt viszont belefutunk egy érdekes kérdéskörbe: ugyanis mindennapos jelenség a Twitch-en, mikor a videós felajánlja követőinek, hogy bizonyos összeggel támogathatják őt a platformból adódó pénzbefektetés mellett. Ez az úgynevezett közösségi finanszírozás, amikor jelképes (vagy nagyon is komoly) összeget gyűjt be a tartalomgyártó abból, hogy a bankszámlájára adományt küldenek követői.

Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, és nem csupán a streamer- és gaming-közegben. Leegyszerűsítve kétfajta álláspont van a dologról:

  1. Gusztustalan, hogy a videós pénzt „kunyerál” magának, ráadásul a legtöbb követője még el sem múlt 18 éves.
  2. Mivel ezeket a tartalmakat is tekinthetjük olyannak, mint a televíziót, amiért szintén fizetünk, semmi baj a dologgal — ráadásul még csak nem is kötelező.

Köztes álláspont nem nagyon van, eleve az itthoni negatív influenszer-megítélés csak ront ezen az egészen. Valószínűsíthetően egy olyan platform begyűrűzése, mint amilyen a DLive is, a tartalomgyártó streamereknek remek lenne, követőiknek szintúgy, a társadalom legnagyobb százaléka (akik nem tudják hová tenni ezt az egész szakmát) még inkább elhatárolódna ettől a közegtől — és utóbbi még csak a legkisebb rossz lenne mindössze.

Kiemelt kép: Instagram.com/pewdiepie

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik