Szórakozás

Hódok randalíroznak az adonyi öbölben

hód (hód, )
hód (hód, )

Sokan azt sérelmezik,hogy a hódok a vízbe borogatják a fákat.

Fejér megyében is megtelepedtek a hódok.A hód védett állat, eszmei értéke 50 ezer forint. A védett állatokat nem lehet vadászni, viszont óriási károkat okoznak az adonyi öbölben, a parton mintegy 200 méteren döntögettek ki fákat – írja a Duol. A lap pár hete arról írt,hogy a hódok a rácalmási Kis-Duna ágat is visszahódították. Körberágják a több száz éves fák törzseit, amik így bármelyik pillanatban kidőlhetnek. A gátakat eddig még nem károsították meg, az adonyi polgármester rendszeresen ellenőrizteti a védvonalat a vízügyi hatóságokkal.

A hódok távoltartására léteznek mechanikai és kémiai módszerek is. Legegyszerűbb megoldás – más vadkárok megelőzéséhez hasonlóan – a terület elkerítése. Németországban egy homokkal és speciális ragasztókeverékkel vegyített hódriasztó kemikáliát kennek a fákra, amelynek a hatása hosszú évekig biztosított. Egyes helyeken a hódok etetésével próbálkoztak, faforgács kihelyezésével. További farágások elkerülése végett érdemes a már kidöntött fákat is a terepen hagyni.

Amit a hódról tudni érdemes

A faj kiválóan alkalmazkodott a vízi életmódhoz, élőhelye a fás vízpart. Magyarország hódállománya a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult. A jelenlegi magyarországi állomány zömét a korábbi külhoni telepítések szaporulata adja. 2013-ra populációja már meghaladja az 1000 darabot.

Eurázsia legnagyobb rágcsálójának testtömege 20–33 kilogramm, testhossza 75 centimétertől egy méterig terjedhet, amihez 30–40 centiméteres, lapos, pikkelyes farok csatlakozik. Barna bundája tömött, selymes és vízhatlan, szemei és fülei kicsik, orrát és fülét bőrlebennyel el tudja zárni a víz alatt. Hátsó lábain úszóhártya köti össze ujjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik