Szórakozás

Súlyos drogfüggőségükről vallanak a magyar sztárok

Könyvet ír Szabó Győző. A színész sok egyéb mellett drogfüggőségéről is beszél. Azt állítja: megúszta. Rajta kívül azonban több magyar híresség is megjárta a poklokat. Köztudott, hogy súlyosan szenvedélybeteg volt Kiss Tibi, a Quimby frontembere és a sztárpszichiáter Csernus Imre is. Jóideje az sem titok, hogy Stohl András is sokáig szerhasználó volt.

Mint már megírtuk, új könyve kapcsán vall drogos múltjáról Szabó Győző. A színész kendőzetlenül mesél arról, hogy tíz éven keresztül mi mindent próbált ki, hogyan jutott el a fűtől a heroinig. Győző azt sem tagadta, hogy múltja felidézése a mai napig felkavarja, előfordult, hogy az emlékek felelevenítése közben rosszul lett.
Bár az egy hónapos kórházi kezelésnek köszönhetően a színész megszabadult a fizikai függéstől, azt jól tudja, hogy a szenvedélybeteg élete végéig szenvedélybeteg marad, még akkor is, ha nem használ szereket az illető.

Már évekkel ezelőtt felvállalta drogfüggőségét a Quimby zenekar énekese-szövegírója, Kiss Tibor. A népszerű művészt egy komlói rehabilitációs intézetben kezelték másfél éven keresztül. “Valahogy úgy kezdődött, hogy az életvitelemnek köszönhetően szép lassan kezdtem kimerülni, kikészült az idegrendszerem, fizikálisan és lelkileg is bekattantam. Éreztem, hogy valami nagy baj van, de nem tudtam megfogalmazni pontosan, micsoda. Nem tudtam aludni. Ettől menekülőre váltott az agyam, és iszonyatosan felgyorsulva gondolkodtam már, ami maga negatív dolgokat szült. Az a lényege, hogy minden elől menekülni próbáltam, és nem arról volt szó, hogy nem szerettem volna felelősséget vállalni, de úgy éreztem, nem tudok. Valahogy úgy éltem, hogy este 6-1/2 7-kor felkeltem, naponta kétszer lementem az éjjel-nappaliba, egyszer egy kínaiba valamikor délután, meg egy üveg whisky, hogy tudjak aludni. De mivel nem tudtam aludni, bevittek egy kórházba és akkor ott rákattantam a gyógyszerekre. Akkor még nem tudtam, hogy igazából függőségről van szó, bár akkor én már rendszeresen, napi szinten adtam neki. Egész nap be voltam állva. És jöttek a hivatalos dealerek, jöttek a gyógyszerek. A gyógyszerek megmentettek időlegesen, mert legalább tudtam aludni. Leszedáltak, magyarán. Igen ám, csak machinálni kezdtem velük, ide-oda sakkoztam. Viszont kizárólag gyógyszerekkel nem tudtam létezni, mert akkor el voltam tompulva. És valahogy a sakkozás nem jött össze” – nyilatkozta akkoriban a ma már alkohol és drogok nélküli zenész.

Tibi függősége és az attól való megszabadulása azonban azóta is foglalkoztatja a közvéleményt, nemrégiben a DTK Show-ban is feleleventette pokoljárását.  “Totális őrület, koboldok, démonok, én meg nem találtam a kijáratot” – mesélte D. Tóth Krisztának.

<
Az ittasan és drogos állapotban balesetet okozó Stohl Andrásnak nem voltv szüksége drogelvonóra, egy korábbi karambolja kapcsán elterelésre kellett járnia. A színész nem tagadta, hogy időnként élt tudatmódosító szerekkel, azt azonban mindig hangsúlyozta, hogy színpadon vagy forgatáskor sosem állt drog hatása alatt. Stohl már a börtönbe vonulása előtt megkezdte fiataloknak szóló perevenciós  beszélgetéseit és úgy tervezi, ezt a jövőben is folytatja. A színész úgy véli, ha minél több tizenéveshez eljut az információ, hogy miként rombolja a személyiséget és a fizikai állapotot a drog, az talán visszatartó erőként hathat.


Az ország egyik legismertebb exdrogosa Dr. Csernus Imre. A sikeres pszichiáter évekig élt szerekkel, amelyekről így vall. “Külföldről hoztam a heroint, először szívtam, aztán szúrtam. Két év pokol. Állat lettem, és nem akartam állat lenni!” – mesélte. Az orvos sikeresen talpra áll, ám a mai napig szenvedélybeteg múltjából is merítkezik. A hozzá forduló függő betegek az átlagosnál nagyobb számban teszik le a szert, Csernus hatékonyságának kulcsa pedig elképzelhető, hogy annak is köszönhető, hogy ha valaki, ő bizony tudja, miről beszél a páciense.

Ha kíváncsi Szabó Győző vallomására, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik