Pályán kívül

Shaq az üzletben is zseni

A napokban visszavonult Shaquille O’Neal pályafutása során legalább félmilliárd dollárt kosarazott, illetve üzletelt össze.

Az odáig tiszta sor, feketén-fehéren bizonyítható, hogy senki sem keresett annyi pénzt a kosárlabdázással, mint a 39 éves korában visszavonult, 216 centis, 146 kilós center. Shaq 19 éves profi pályafutása alatt – az Orlando Magic, a Los Angeles Lakers, a Miami Heat, a Cleveland Cavaliers, a Phoenix Suns, végül a Boston Celtics játékosaként – 292 198 327 millió dollárt vett fel bér formájában, annyit, amennyit senki más. Az örökranglista második helyezettje, a bostoni Kevin Garnett 270 milliónál tart, a nagy Michael Jordan pedig mindössze 90 milliót játszott össze… (Igaz, amikor Jordan profi pályafutása elkezdődött, 1984-ben, még jóval alacsonyabbak voltak a fizetések. Mike utolsó két idényében, immár a Washington Wizards kosarasaként 30-30 milliót keresett…)

Ami reklámszerződéseit illeti, azok is szépen hoztak a konyhára: durván ugyanannyit, amennyit konkrétan a kosárlabda. Így együttvéve csaknem hatszázmillió dollár a szűk két évtizedes pályafutás szaldója.

Alig volt 23 éves, amikor 1995-ben már évi 17 millió dollárt keresett olyan világmárkák népszerűsítéséért, mint a Reebok és a Pepsi. Közben filmezett és raplemezeket is készített – más kérdés, hogy az 1996-os Kazaam és az egy évvel később forgatott Acélzsaru igen előkelő helyet foglal el a minden idők legpocsékabb filmjeit rangsoroló listán, az 1994-es Blue chips (a magyar keresztségben a Csont nélkül nevet kapta), melyben, többek között, Nick Nolte és Anfernee Hardaway a partnere, egészen nézhető.

Shaq kivételes üzleti érzékről tett tanúbizonyságot, ösztönös marketingzseninek bizonyult. Még első klubja, az Orlando Magic játékosa volt, 1995-öt írtunk, amikor az egyik edzés után odalépett hozzá egy többgyermekes, könnyező anya, és megszólította: „Miért nem csináltok, ti milliomos disznók, egy számunkra is megvásárolható kosarascipőt?”

Shaq eltöprengett, először mentegetőzött („Nem én szabom meg a Reebok-surranók árát…”), majd 200 dollárt akart a középkorú hölgy kezébe nyomni, hogy vegyen a gyerekeinek egy-két csukát, de a nő a képébe vágta a bankjegyeket: „Nem kell a mocskos pénzed!”

A kellemetlen élmény mindenesetre maradandó nyomot hagyott Shaq lelkében. Hamarosan felbontotta Reebok-szerződését, ugyanakkor piacra dobta két új cipőmárkáját is, a Shaq, illetve a Dunkman (Zsákoló ember) nevű lábbeliket. Méghozzá páronként 40 dollár alatti áron, miközben a Nike legnépszerűbb terméke, a LeBron 8 150 dollárba kerül…

A „fapados” csuka bombasiker lett: másfél évtized alatt 80 millió párt adtak el belőle, az 3,2 milliárd dollár, ha annak csak 5 százaléka (160 millió) vándorol Shaq zsebébe, már nem járt rosszul…

Shaq félmillió dolláros rezsije

Shaq nemcsak megkeresni tudta a pénzt, hanem elkölteni is. Sohasem verte a fogához a garast – jótékony szíve legendás volt, külön kamionjáratot szervezett a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansbe, oda, ahol egyetemre járt, a Louisiana State University hallgatójaként, s a helyszínen, személyesen felügyelte az általa fizetett segélyszállítmányok elosztását, továbbá amikor a Miami Heat játékosa volt, az egyik évben 650000 dollár értékben vásárolt karácsonyi ajándékot a helyi szegény gyerekeknek, a „Shaq-a-Claus akció keretében –, de hogy mennyire nem, az a bíróságon derült ki. 2008-ban, amikor válófélben volt feleségétől, Shaunie-től, a bíró kötlezte Shaq-et, hogy készítsen „bevallást” egyhavi költekezéséről. Nos, egy átlagos hónapban az alábbi tételek alkották Shaquille O’Neal rezsijét:

– 156 116 USD három házának jelzálog-hitel törlesztése
–   31299 USD lakásbiztosítás
– 110 505 USD nyaralás
–   26500 USD gyerektartás
–   24300 USD üzemanyag
–   17220 USD ruházkodás
–   12775 USD élelmiszer
–   10065 USD villanyszámla
–   10000 USD gyerekek költségei
–   10000 USD asszonytartás
–     6730 USD ruhatisztítás
–     5000 USD autórészlet
–     3345 USD telefonszámla
–     2305 USD házi kedvencek (kutyák, macskák, stb.)
–     1610 USD fűnyírás, uszoda-karbantartás
–     1495 USD kábeltévé-előfizetés

Összesen: 417535 USD

Közel félmillió dollár (kilencvenmillió forint) az óriás havi rezsije – reális, csak éppen azt nehéz elképzelni, hogyan költ csaknem 25000 dollárt (4,5 millió forint) benzinre és 6730 dollárt (több mint egymillió forintot) ruhatisztításra…

Shaq volt az első, aki a sportban felismerte a kínai piac (nem az, amelyik Kőbányán van…) jelentőségét – elvégre háromszáz-millióan kosaraznak a világ legnépesebb országában. 2006-ban ötéves szerződést kötött Li Ninggel, a legendás tornász olimpiai bajnokkal, aki a 2008-as pekingi olimpia egyik fő beszállítója volt. Shaq Li Ningen keresztül forgalmazza ma is a Dunkman cipőt, évente reklámkörutakat tesz Kínában – főleg Sanghajban, ahová Jao Ming is való -, és népszerűsége szinte nagyobb Kínában, mint odahaza.

Az óriás még valamiben úttörő volt: a sport világában elsőként ismerte fel az internetes közösségi oldalak, főleg a Twitter jelentőségét. Olyannyira, hogy visszavonulását is egy videóüzenetben tette közzé, két nappal megelőzve a hivatalos sajtóértekezletet.

A videót pedig egy eladdig ismeretlen honlapon, a www.tout.com-on jelentette meg. A tizenöt másodperces üzenetet fél óra leforgása alatt ötmillióan látták, és a honlap egy csapásra az egyik legkeresettebb közösségi portál lett. Ezt persze Shaq előre látta. Mielőtt feltette volna a videót, tárgyalt a www.tout.com tulajdonosával, s néhány százalékos tulajdonrészt alkudott ki magának annak fejében, hogy őket választja visszavonulása bejelentéséhez…

A zseni valahol itt kezdődik.

Mi lehetett volna belőle?

Nem, mintha nem hagyott volna nyomot maga után (4 bajnoki cím, 1 MVP-titulus, 3-3 MVP-cím a döntőben és az All Star-meccsen, az Év újonca, nyolcszor az év legjobb ötösének tagja, összesen 28596 pont az alapszakaszban), de minden idők legnagyobb kosarasa lehetett volna, és nem csupán méreteit tekintve.

Amikor 1992-ben megérkezett az NBA-ben a draft 1-es kiválasztottjaként, „csupán” 130 kilót nyomott a mostani 146-tal szemben, és az 130 kiló tiszta izom volt. Azonban képtelen volt parancsolni étvágyának, többször is 150 kiló fölé szaladt a súlya, állandó harcban állt a mérleggel, amit többnyire el is veszített.

Újonc idényében, 21 évesen 13,9 lepattanót, 3,28 blokkot és 59,1%-os büntetődobó-átlagot produkált. Mindhárom karriercsúcs, később – egyre inkább elnehezedve – meg sem közelítette ezeket a számokat.

És elérkeztünk a lényeghez, a gyalázatos büntetőzéshez. Karrierje során az alapszakaszban 11 252 alkalommal próbálkozhatott a büntetővonalról, de csak 5 935-ször talált a gyűrűbe. Botrányos, 52,7%-os arány, amit csak kemény gyakorlással lehetett volna javítani, Shaqet azonban ez nem érdekelte. „Akik nem tudnak kosarazni, azok csak gyakorolják a büntetőzést…”

Ha csak az elfogadható, 75%-os szintet hozta volna, akkor 3504 ponttal többet szerzett volna, és a 28586 pontos össztermés 32 090 lett volna, amivel máris megelőzte volna Wilt Chamberlaint az örökrangsor negyedik helyén.

És ami a 2002-2003-as szezon elején történt? Akkor éppen a Lakers nyerte az utóbbi három (2000, 2001, 2002) bajnoki címet, és semmi sem akadályozta volna meg a csapatot a negyedik begyűjtésében – hacsak nem Shaq. Az óriás egész nyárom halogatta hüvelykujj-operációját, s csak a szezon kezdete után volt hajlandó kés alá feküdni. „Munkaidőben sérült meg az ujjam, és nem fogom a szabadságom idején megoperáltatni. A műtétre csakis munkaidőben kerülhet sor!”, mondta, és az operáció miatt ki kellett hagynia az idény első tizenkét meccsét. Mivel a Lakers így 11/19-es mutatóval kezdte a szezont, csak az ötödik helyet csípte meg az alapszakaszban, s be sem jutott a fináléba – odalett a négyes nyerő sorozat, ami pedig még Michael Jordannek és a nagy Bullsnak sem sikerült, csak a hatvanas évek Boston Celticsének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik