Foci

Fordulatos meccsen, a hosszabbításban verte a Realt az Atlético

Az Atlético Madrid nyerte az Európai Szuperkupát, miután a szerdai, észtországi döntőben 2-2-es rendes játékidőt követően 4-2-re legyőzte a Real Madridot. Diego Costa duplázott, az Európa Liga-címvédő bombagólokkal sokkolta városi riválisát.

Szerdán, Észtországban rendezték az Európai Szuperkupa döntőjét, ahol a BL-győztes Real Madrid és az Európa Liga-címvédő Atlético Madrid játszott egymással. Ez volt a Real első tétmeccse azt követően, hogy Zinedine Zidane vezetőedző, illetve Cristiano Ronaldo elhagyták a klubot.

Az Atléti – amelynek edzője, Diego Simeone csak a lelátóról követhette a meccset – elég jól kezdett, Diego Costa a 49. másodpercben már eredményes volt, ezzel a kupadöntő történetének leggyorsabb gólját szerezte. Innentől kezdve a spanyol válogatott éléről egy nappal a vb kezdete előtt, épp a Realnál való kinevezése miatt menesztett Julen Lopetegui csapata irányított, a 17. percben pedig nagy lehetőség nyílt az egyenlítésre, Oblak azonban nagyot védett Marcelo lövésénél.

Costa gólja:

Tíz perccel később már nem volt menekvés az Atlético számára, Bale beadásából Benzema fejelt a városi rivális kapujába. Sem az Atléti védelme, sem Oblak nem állt a helyzet magaslatán ennél a találatnál. A folytatásban is a Real volt a veszélyesebb csapat, de a szünetig nem változott az eredmény.

Benzema fejese:

Aktivizálta magát az Atlético a második félidő elejére, de a támadások erőtlennek tűntek. A 62. percben aztán Juanfran kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, az ezért megítélt tizenegyest pedig Ramos értékesítette magabiztosan, így már a Real vezetett. A BL-címvédőé volt a következő két veszélyesebb helyzet, aztán a 78. percben az Atlético villant, aminek ráadásul gól lett a vége: Correa bolondította meg a védelmet, centerezése után Costa lőtt a hálóba két lépésről.

Kicsit leült a meccs a hajrára, ám a Real még így is megnyerhette volna a 94. percben, de Marcelo nem tudta a levegőben úszva kapura tennia labdát.

Ramos büntetője:

Costa második gólja:

Ha a Real és az Atléti európai kupadöntőt játszik, akkor a közelmúlt alapján borítékolható a túlóra, most is 2-2-es döntetlennel ért véget a rendes játékidő, azaz jöhetett a hosszabbítás.

A 98. percben Varane kétszer is nagyot hibázott, a másodikat követően Thomas ívelt középre, Saúl pedig kapásból hatalmas gólt lőtt, Navas hiába vetődött. Az Atlético lendülete kitartott: Costa erőszakossága után Vitolo adott gólpasszt Kokének, így a 104. percben már kettővel vezetetett a csapat. Egy veszélyes kontrája is volt még a ráadás első félidejében az Atlétinek, Thomas azonban a nagy lendületben elesett.

Saúl gólja:

Koke végleg eldöntötte a meccset:

A hosszabbítás második 15 perce már azzal telt, hogy a Real próbált rohamozni, az Atlético pedig veszélyes kontrákat vezetett. A 114. percben volt egy veszélyes próbálkozása Modricnak, de Oblak biztos kézzel védett.

Az Atlético Madrid története harmadik Európai Szuperkupáját nyerte 2010 és 2012 után.

Háromból három eddig a mérlegük, miközben a Realnak négy győzelem mellett ez már a harmadik elbukott döntője volt. A Barcelona és a Milan vezeti az örökrangsort öt-öt kupagyőzelemmel.

Jolen Lopetegui kezdése történelmi: legutóbb Michael Keeping volt a legutóbbi edző, aki első realos tétmeccsén négy kapott góllal indított – még 1948-ban.

Eredmény- Európai Szuperkupa-döntő

Tallinn, Játékvezető: Szymon Marciniak (lengyel)

Real Madrid – Atlético Madrid 2-4 (1-1) – hosszabbításban

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo – Kroos (Mayoral, 103.), Casemiro (Ceballos, 76.), Isco (Lucas, 83.) – Bale, benzema, Asensio (Modric, 57.)

Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Savic, Godín, Lucas – Lemar (Thomas, 90+1.), Rodri (Vitolo, 71.), Saúl, Koke – Costa (Gímenez, 108.), Griezmann (Correa, 57.)

Gólszerzők: Benzema (27.), Ramos (63. – 11-esből) illetve Costa (1., 79.), Saúl (98.), Koke (104.)

Nyitókép: JAVIER SORIANO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik