Foci

A legegyszerűbb az lenne, ha a Vidi leverné a legjobb skandináv csapatot

A fehérváriak vannak már csak egyedül talpon Európában a magyarok közül. Az NB I bajnokára két párharc vár még, ha ebből egyet megnyer, akkor valamelyik sorozat főtáblájára jut. A legbiztosabb az lenne, ha a svéd kirakatcsapatot, a Malmőn legyőzné. Nem könnyű feladat.

Érdekes csapat a Vidi. A fehérváriak közelmúltját elnézve az állandóság a legutolsó szó – 2009-18 között kilenc edző –, ami eszünkbe jut, ám a folytonos újjáépítkezés ellenére mégis ők azok, akik klubcsapataink közül az elmúlt években a legtovább jutottak Európában. Most is így van ez, a Ferencváros (az izraeli Maccabi Tel-Aviv ellen), az Újpest (a spanyol Sevilla ellen) és a Budapest Honvéd (a luxemburgi Niederkorn ellen) is kiesett már, így egyedül a Vidi maradt talpon, és ha a hátralévő két párharcából egyet megnyer, akkor főtáblára jut valamelyik sorozatban.

A legegyszerűbb pedig az lenne, ha a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körében kiejtenék a svéd Malmőt. Persze a legegyszerűbb szót mindenki tegye vastag idézőjelbe.

Svédország legjobb klubcsapata következik

Míg a bolgár Ludogorec az elmúlt években vált Kelet-Európa egyik szupercsapatává, addig a Malmö Svédország történetének legsikeresebb klubja. Az 1910-ben alapított Malmö FF

  • rekordot jelentő 20 bajnoki címet (15 bajnoki ezüst mellett),
  • és szintén csúcsnak számító 14 svéd kupát nyert,
  • míg a 2007-ben bevezetett svéd szuperkupából is behúztak már kettőt.

A hazai sikerekből az is következik, hogy nemzetközi rutinja is van a csapatnak. 1964-ben debütáltak az európai mezőnyben, ám elég sokáig fennakadtak az első akadályon, hogy aztán 1978-79-ben bemutassák a skandináv foci legnagyobb menetelését:

az AS Monacón, a Dinamo Kijeven, a Wisla Kraków-n és az Austria Viennán túllépve jutottak el a BEK-döntőbe, ahol csak 1-0-ra kaptak ki a Nottingham Foresttől.

Ami a közelmúltat illeti, ebben az évtizedben kétszer is sikerült eljutniuk a Bajnokok Ligája-főtáblára (2014-ben az Olympiakoszt, egy évvel később a Sahtar Donyecket is le tudták győzni), 2011-ben pedig csak a playoff-körben buktak el, azaz akkor az Európa Liga-csoportkörében játszhattak.

A Malmőnek köszönhetjük Zlatan Ibrahimovicot is: a csatár 1995-ben, 14 évesen került a klub akadémiájára, négy évvel később mutatkozott be a felnőttek között, és bár az első szezonjában, amely során még csak hatszor játszott kiesett a csapat az Allsvenskanből, a másodosztályban már 14 góllal járult hozzá a feljutáshoz. El is vitte az Ajax, a többi pedig már ismert: Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, PSG és Manchester United volt az útja, most pedig az Egyesült Államokban, a Los Angeles Galaxy játékosaként kápráztatja el a nézőket.

Mrkus Rosenberg Fotó: Lars Dareberg/Ombrello via Getty Images

A mostaniak közül elsősorban a csapatkapitány, Markus Rosenberg neve lehet ismerős, aki játszott korábban a többi közt az Ajaxban és a Werder Bremenben is, Hollandiában és Németországban is volt kupagyőztes. 35 évesen is még versenyben van a svéd gólkirályi címért.

Mondhatni régi ismerős a Vidi és a Malmö

Talán kicsit meglepő, de a keddi esti már a nyolcadik egymás elleni mérkőzése lesz a csapatoknak. A molvidi.hu gyűjteményéből kiderül, hogy 1985 és 1993 között kétszer az UEFA-kupában, négyszer pedig az Intertotó Kupában találkozott egymással a Vidi és a Malmö, a fehérváriak pályaválasztóként mindháromszor nyertek és még csak gólt sem kaptak, idegenben viszont csak egyszer tudott pontot szerezni a magyar együttes. Az UEFA-kupában, 1985-ben a Vidi otthon 1-0-ra nyert, idegenben 3-2-re kikapott, azaz idegenben lőtt gólokkal ment tovább.

A BEK-ben az Újpesttel (1971), a KEK-ben pedig a Ferencvárossal (1975-ben, a negyeddöntőben) találkozott a Malmö, mindkétszer a magyar csapat jelentette számukra a végállomást.

További magyar szál

A Malmőnek volt magyar vezetőedzője is, Konrád Kálmán. Konrád az MTK-ban, a MAC-ban, osztrák és amerikai csapatban is focizott, miközben a magyar válogatottban is pályára lépett 13-szor 1914 és 1928 között. Visszavonulása után olyan csapatokat edzett, mint a Bayern München vagy a Slavia Praha, majd 1938-tól kezdve Svédországban dolgozott, a Malmőt 1947 és 1950 között irányította, két bajnoki címet (1949, 1950) nyert velük. Konrád Kálmán aztán letelepedett Svédországban, 1980-ban, 83 évesen Stockholmban halt meg.

Van egy rossz hírünk a Vidi számára

A Vidire nézve rossz ómen, hogy amilyen pocsékul kezdte a szezont a Malmö, annyira kezd belerázódni a játékba. Svédországban naptári év szerint rendezik a bajnokságot, úgyhogy a 2017-es bajnokcsapat otthon már 16 fordulón túl van, miközben a Vidi még csak kettőn – a harmadik körben halasztást kért és kapott az MLSZ-től a minél sikeresebb szereplés érdekében.

A Malmö az előző körben Kolozsváron tudott nyerni 1-0-ra és alapozta meg a továbbjutását Fotó: Alex Nicodim/NurPhoto via Getty Images

A Malmö egy győzelemmel és két döntetlennel kezdte a bajnokságot, aztán zsinórban jöttek a vereségek, elveszítették a kupadöntőt is, úgyhogy májusban kirúgták Magnus Pehrsson edzőt. Daniel Andersson ugrott be utána három meccsre, a végeleges megoldás pedig egy német szakember, Uwe Rösler lett, aki júniusban vette át az irányítást.

Nyolc tétmeccset vívott vele eddig a csapat, hatot megnyert és két döntetlent játszott, a 12. helyről a hatodikra lépett vele előre, miközben a koszovói Drita elleni sima továbbjutást követően a román bajnok CFR Clujt ejtették ki a BL-selejtezőben.

Thomas Doll, a kém

Rösler ráadásul első kézből, a Ferencvárost irányító Thomas Dolltól kapott információkat a Vidiről a párharc előtt.

Nagyon jó barátom, Thomas Doll, aki a Ferencváros edzője, mindent elmondott nekem a Vidiről. A magyar bajnokról van szó, megfelelő európai tapasztalattal. A Ludogorec ellen fantasztikusan védekeztek, megérdemlik, hogy itt vannak. De, mi is megérdemeljük azt, hogy idáig jutottunk, szóval ötven-ötven százalékot adok most mindkét csapatnak. Most itthon kezdünk, ez fejben kicsit más helyzetet idéz elő, de ami biztos, hogy kemény párharc előtt állunk. Nagyon szervezett csapat az ellenfelünk, annyi biztos

– mondta a német a hétfői sajtótájékoztatóján.

A fehérvári vezetőedző, Marko Nikolic most is arról beszélt, hogy tisztelik az ellenfelet, de mernek nagyot álmodni.

Büszkék vagyunk, hogy Magyarországot képviselhetjük ebben a sorozatban. Egy nagyon jó csapat ellen játszunk kedden, de ahogy korábban is mondtam, senki nem veheti el tőlünk, hogy nagyot álmodjunk. Mindent megteszünk, hogy ez az álom folytatódjon. Egy jó stadionban, jó ellenfél ellen, jó meccset várok. Tiszteljük a Malmö együttesét, de hiszünk magunkban, készen állunk a mérkőzésre.

Jegyezzük meg, hogy ami a keretértékeket illeti, a transfermarkt.com számításai szerint a két csapat között valamivel több mint kétmillió euró a különbség a svédek javára, ez alapján azt is mondhatnánk, nagyjából kiegyenlítettek az erőviszonyok. A Vidia Ludogorec ellen bizonyította be, hogy a piaci összérték csak egy szám, a focit még mindig gólra játsszák.

Amennyiben a Vidi továbbjutna a Malmőn, akkor a következő körben a Celtic és az AEK Athén párharcának győztesével találkozna és a tét akkor már a BL-főtábla lenne – de minimum Európa Liga-csoportkör következne. Ha elveszítik a párharcot a fehérváriak, akkor az EL-selejtező playoffkörében még lesz esélyük, a walesi The New Saints, vagy a dán Midtjylland lesz az ellenfél.

Bajnokok Ligája-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés

Malmö FF (svéd) – Mol Vidi FC 19.15, Játékvezető: Matej Jug (szlovén)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik