Foci

A Vidi BL-ellenfele a bizonyíték, hogy lehet okosan is működtetni egy focicsapatot

A magyar bajnok MOL Vidi FC labdarúgócsapata szerdán folytatja szereplését a Bajnokok Ligája-selejtezőben, a második körös ellenfél a Ludogorec Razgrad lesz, a bolgárok kezdik hazai pályán a párharcot. Nehéz felmérni, hogy mekkora esélye van a fehérváriaknak a magasabban jegyzett riválissal szemben, ugyanis amíg a Ludogorec a selejtező első fordulójában 9-0-s összesítéssel gázolt át északír ellenfelén, addig a Vidi annyira szenvedett a luxemburgi Dudelange ellen, hogy két meccs alapján kijelenthetjük: a Dudelange jobb volt. Ezen kívül Marko Nikolic csapata még a majdnem az egész meccsen emberhátrányban játszó NB I-es újoncot, a Kisvárdát verte 4-0-ra a nyitófordulóban, de abból a találkozóból nem nagyon lehet messzemenő következtetéseket levonni, úgyhogy a Ludogorec elleni két meccset felfoghatjuk úgy is, most válik el, mit is ér a magyar bajnok Európában.

A semmiből lettek legyőzhetetlenek

A razgradi klubot jelenlegi formájában 2001-ben alapították, miután a helyi focicsapat csődbe ment. A regionális bajnokságokból előbb a harmadosztályba, majd a 2009-10-es szezonban a bolgár második osztályba jutott az együttes és ekkor történt a klub életét fenekestől felforgató pillanat:

2010 szeptemberében megvásárolta a Ludogorecet a Bulgária egyik legtehetősebb üzletembere, Kiril Domuschiev.

A most 49 éves Domuschiev a bátyjával a kilencvenes években alapozta meg későbbi vagyonát, 1999-től kezdve pedig saját gyógyszerészeti cége van, amelynek székhelye Razgrad városában található.

Korábban is támogattam már a csapatot, olyan 25 ezer euróval szálltam be. Aztán, amikor feljutottak a másodosztályba megkerestek, hogy több pénz kellene. Kérdeztem mennyire gondoltak, mire érkezett a válasz: 250 ezerre. Igent mondtam, de azzal a feltétellel, hogy onnantól én felelek a pénzügyi dolgokért és hozom magammal az embereimet is

mondta egy 2014-es interjúban Domuschiev az As-nak.

Kiril Domushiev és felesége a Ludogorec PSG elleni BL-meccsén 2016 decemberében Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

A következő idényben a Ludogorec megnyerte a másodosztályt, majd első élvonalbeli szezonjában ritkán látható bravúrt mutatott be: bajnok és kupagyőztes lett, aztán a bolgár Szuperkupát is behúzták, azaz egy triplával rúgták rá az ajtót a riválisokra.

Azóta letaszíthatatlan a hazai trónról a csapat, zsinórban hét bajnoki címet nyertek, kétszer a Bolgár Kupát, háromszor pedig a bolgár Szuperkupát húzták be, mondhatni pillanatokon belül Bulgária történetének egyik legsikeresebb klubja lett a Ludogorec.

A nemzetközi mezőnyben sem pofozógépek

Persze a hazai kiskirálykodás mit sem érne, ha közben az európai kupaporondon semmit sem tudna felmutatni a csapat. Első nekifutásra még elvéreztek a BL-selejtezőben, de egy Dinamo Zagreb ellen 4-3-as összesítéssel elveszített párharc egyáltalán nem kínos.

2013-14-ben aztán áttört a gát, a BL-kvalifikációban a Slovan Bratislavát és a Partizan Belgrádot ejtették ki, és ugyan a playoff-körben alulmaradtak a Basel ellen, így is ott lehettek az Európa Liga főtábláján, oda-vissza verték a PSV-t és a Dinamo Zagrebet, mindössze az ukrán Odessza ellen veszítettek el két pontot. Egészen a nyolcaddöntőig mentek (kiejtették a Laziót is), a Valencia állította meg őket.

A következő szezonban már a BL csoportköréig is eljutottak, igaz nem volt egyszerű mutatvány végigmenni a selejtezőn, a Steaua Bukarest elleni playoff-párharcban például tizenegyesekkel nyertek de úgy, hogy

kiállították a kapusukat, nem tudtak már cserélni, így az amúgy láncdohányos román belső védő, Cosmin Moti állt a kapuba, kivédett két tizenegyest, egyet pedig maga értékesített. Az új, 11 ezer férőhelyes Ludogorec Arénában el is neveztek róla egy lelátórészt.

Cosmin Moti emlékezetes meccse:

A Basel elleni győzelem a főtáblán történelmi volt, első bolgár csapatként szereztek ponto(ka)t a Bajnokok Ligájában és még a Liverpool ellen is összehoztak egy 2-2-es döntetlent. A Real Madridtól kétszer kikaptak.

2015-ben fordult elő először és eddig utoljára, hogy elvéreztek a nemzetközi selejtezőben, azóta egyszer-egyszer a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is játszhattak a főtáblán. Tavaly az EL-ben a másodikak lettek a csoportjukban, a 32 között az AC Milan ejtette ki őket.

Így lehet okosan csapatot építeni

A bolgár foci nem most éli a legszebb napjait, világbajnokságon 1998, Európa-bajnokságon 2004 óta nem járt a válogatott. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a Ludogorec elsősorban a légiósokra épít, a 26 fős keretükben mindössze kilenc bolgár játékos van, miközben nyolc brazilt is foglalkoztatnak – van még argentin, lengyel, holland és román légiós is, de akad a csapatnak madagaszkári és kongói labdarúgója is. A trükk az, hogy többségük kettős állampolgár, így csak négyen számítanak EU-n kívülinek.

A Crusaders elleni párharc első meccsén két, a visszavágón három bolgár volt a kezdőben és a válogatottba is mindössze két játékost adnak. A vezetőedző is brazil, Dimitar Dimitrov júniusban kérte, hogy távozhasson, így a sportigazgatónak két nappal korábban kinevezett Paulo Autuori ült le a kispadra. Ő kétszeres Libertadores Kupa-győztes, 2005-ben klubvilágbajnoki címig vezette a Sao Paulót.

Jonathan Cafún szépen megszedte magát a klub Fotó: Clive Rose/Getty Images

Az átigazolási piacon való jelenlétükön jól látszik, hogy üzletember vezeti a klubot: rengetegen érkeznek ingyen, vagy egy millió euró alatti vételár alatt, hogy aztán négy-ötszörös áron adjon tovább rajtuk a csapat. Jó példa a Ludogorec rekordigazolása, a brazil Jonathan Cafú, akiért 2,2 millió eurót fizettek a Sao Paulónak, majd két szezon után 7,5 millióért lett a Bordeaux játékosa.

Persze ehhez is az kell, hogy jól szerepeljen a Razgrad, a nemzetközi sikerekhez pedig elsősorban továbbra is otthon kell tarolni. Erre is odafigyel a tulajdonos:

A játékosainknak meg kell érteniük, mennyire fontos a bajnokság. Ha ezt nem tudjuk kellőképpen elmagyarázni nekik, akkor jönnek a büntetések. Ha azt érezzük, hogy nem adnak bele mindent, megbüntetjük őket. Egy dolog, ha kikap az ember a Liverpooltól, az meg egy másik, ha otthon a Levszkitől. Ha nyernek, akkor természetesen kellőképpen megjutalmazzuk őket

– mondta Domuschiev.

Ezek után joggal merül fel a kérdés, mekkora összeg kellhet ahhoz, hogy egy bolgár csapat kelet-európai szuperklubbá nője ki magát.

A magyar bajnokságban a Ferencváros és a Vidi 4-5 milliárdos költségvetéssel dolgozik, ám ezt is sokszor keveslik a klubtulajdonosok, mondván a főtáblákon szereplő csapatok ennek többszöröséből gazdálkodnak. Domuschiev ugyanabban a 2014-es interjúban beszélt az anyagiakról is, és bár a számok azóta biztos nőttek, azért elgondolkodtatók a klubtulaj szavai:

Nincs semmi titkunk, csak a kemény és jól szervezett munka. 6 millió euró [közel 2 milliárd forint] a költségvetésünk, ami nem sok, de nagyjából annyi, mint a szófiai riválisainknak. Ez persze a csapat sikerességével arányosan nő.

Hát ennyi, a nagy titok, hogy nincs titok. Domuschiev üzletként tekint a focira, és mint oly sok másban, ebben is sikeres.

Ezen a csapaton kellene valahogy túljutnia a Vidinek.

BL-selejtező, 2. kör, 1. mérkőzés

Ludogorec Razgrad – Mol Vidi FC 19.00, Játékvezető: Bojan Pandzic (svéd)

Nyitókép: ludogorets.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik