Foci

Ha kitámad a Roma, elvérzik a Liverpool ellen

2-5-ös hátrányból indul, mégsem eshet neki, mégsem támadhat ki a Roma a Liverpool elleni hazai BL-visszavágón: az angolok ugyanis mindent tudnak, amit az olaszok, csak épp pontosabban és jóval gyorsabban. Di Francesco vagy stílust vált, vagy elvérzik, más út nincs.

Deportivo La Coruna (2004), FC Barcelona (2017), AS Roma (2018). Ez a három csapat volt képes eddig arra a történelemben, hogy egyenes kieséses Bajnokok Ligája-párharcot fordítson meg úgy, hogy az első mérkőzésen minimum háromgólos hátrányba került.

Miért érdekes ez most?

A Liverpool egy hete 5-2-re verte az AS Romát az Anfielden, a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén – következésképp most háromgólos előnyt őrizgetve utazik Rómába azzal a céllal, hogy 2007 óta első ízben vívja ki a finálés szereplés lehetőségét. És mielőtt bárki azt hinné, hogy Jürgen Klopp csapatának egyszerű dolga lesz, említsük meg, hogy az olaszok az előző körben éppen ugyanígy három gólnyi hátrányt szedtek össze a párharc első, idegenbeli meccsén a Barcelona ellen (1-4), hogy aztán az Olimpicóban 3-0-ra nyerjenek, és kiejtsék a toronymagas favoritnak beállított katalánokat.

Az angoloknak tehát – elvileg – van miért óvatoskodniuk.

Milyen volt az első meccs?

Igaz, nem szabad elhallgatni, hogy míg a Barca elleni párharc első meccsén a játék képe alapján bántóan túlzónak hatott a 4-1-es gólkülönbség, addig Liverpoolban egy óriási ruhát úszott meg a Roma azzal, hogy hajrában kétszer is betalált (közte egy jogtalan tizenegyessel). Klopp csapata ugyanis az első félidő végén és a második játékrész elején lényegében szétcincálta, tönkreverte, letolta a pályáról az olaszokat, akik hiába kezdték a meccset komoly színvonalú, agresszív és hatékony letámadással, amint elfogyott a szufla, már csak asszisztálni tudtak a Szalah- Firmino-Mané trió örömjátékához.

Di Francescónak fel van adva a lecke – egymás után másodszor is három gól hátrányból kellene fordítson a BL-ben  Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Di Francesco az első meccsen nem pusztán bátor, de túlontúl vakmerő is volt: simán bizalmat szavazott az egész szezonban addig mindössze kétszer (a Barca elleni visszavágón és egy Lazióval vívott derbin) használt háromvédős rendszernek, illetve a feltolt védelmi vonalnak, hogy aztán ezen egészen addig ne is változtasson semmit, amíg a Liverpool 5-0-s előnybe nem kerül. Ezt követően jött a 4-3-3, a Roma pedig szinte azonnal körökkel jobban nézett ki szerkezetileg – és bár a gólok nem ebből születtek, az ember még most sem tudja magától elhessegetni a gondolatot,

mi lett volna ha az olaszok olyan játékkoncepciót választanak, ami legalább nem játszik egyértelműen Klopp kezére?

Már sosem tudjuk meg, mindenesetre legalább élhetünk a gyanúperrel: Di Francesco valószínűleg nem követi el még egyszer ugyanazt a hibát. Az olaszok edzőjének döntései egyébként a visszavágó meccsképét is dominálhatják majd, rengeteg múlik ugyanis azon, a Barcelona elleni második meccshez hasonlóan ezúttal is képes lesz-e kivárásra játszani a Roma – ha ugyanis nekiesnek a Liverpoolnak, azzal könnyen lehet, hogy a saját halálos ítéletüket írják alá, vörös tintával.

Mi helyzet a csapatok háza táján?

A Liverpoolnál hiányzók terén Joe Gomez kiválása a legfrissebb hír: az angol bekk a Stoke elleni hazai bajnokin (0-0) sérült meg szombaton, és el sem utazott a kerettel Rómába. Mellette Emre Can, az odavágón súlyos térdsérülést szenvedő Alex Oxlade-Chamberlain, illetve Joel Matip biztosan nem játszik majd, visszatérhet viszont az az Adam Lallana, aki hét meccset hagyott ki zsinórban az elmúlt hetekben egy kiújuló sérülés okán.

A hétvégi bajnokit elővigyázatosságból kihagyta Jordan Henderson, Sadio Mané, valamint Trent Alexander-Arnold is, és bár egyikük sem teljesen egészséges, játékukra valószínűleg számíthat majd Jürgen Klopp. Akinek most mellesleg sokkal komolyabb problémákkal is szembe kell néznie, mint néhány sérült: hétfőn robbant a bomba, hogy jó barátja és hűséges segítője, a bosnyák Zeljko Buvac 17 évnyi közös munka után faképnél hagyja, és a szezon végéig már biztosan nem vesz részt sem a meccseken, sem a közös munkában.

Jürgen Klopp és a Liverpool elvesztette az „eszét”
Az angol klub német edzője csúnyán összeveszett legfőbb bizalmasával, másodedzőjével. Mi lesz ebből a jövő heti BL-elődöntő visszavágón?

A klub sejtelmesen személyes okokat nevezett meg indokként, ám a háttérben makacsul tartja magát a pletyka, hogy a két szakember között végleg elmérgesedett a személyes viszony. Ennek oka pedig akár még az is lehet, hogy a bosnyákot kinézte magának az Arsenal: balkáni lapértesülések szerint Buvac benne van a kalapban, ahonnan Arséne Wenger utódját fogja kiválasztani a londoniak vezetősége.

Buvac (balra) Jürgen Klopp (jobbra) esze – utóbbi saját bevallása szerint Fotó: Getty Images

A Roma ehhez képest nyugodtan készülhetett a visszavágóra. Hétvégén hazai pályán 4-1-re lépték le a Chievót (hasonló eredmény ma este továbbjutást érne), ráadásul az Anfielden pályára küldött csapatból négyen is pihenőt kaptak.

Ezzel együtt személyi változásokra is lehet számítani az odavágóhoz képest: az akkor kezdő török támadó, Cengiz Ünder megsérült, így nem játszhat, de a sérüléséből éppen csak felépült Diego Perotti problémái is kiújulni játszanak, miként kérdéses Kevin Strootman játéka is. Az ő helyükre a fiatal Lorenzo Pellegrini, valamint Patrick Schick és/vagy Stephan El-Shaarawy kerülhet be a kezdőcsapatba – pláne, ha Di Francesco ezúttal valóban 4-3-3-mas felállást képzel el.

Várható meccskép, kezdőcsapatok

Bár fentebb nagyjából levezettük, miért és hogyan kerültek kényszerpályára az egyes csapatok és edzők, még így is jó néhány kérdőjel maradt a kezdőcsapatok összeállítását illetően – elsősorban a Roma oldalán.

Az olaszoknál az a fő kérdés, bevállalja-e Di Francesco a 4-3-3-mat három olyan támadóval (El-Shaarawy, Dzeko, Schick), akik védekezésben kevésbé használhatóak, úgy, hogy mögöttük még ott lesz az a Radja Nainggolan, aki szintén hajlamos fegyelmezetlenül helyezkedni. Valószínűleg kénytelen lesz, mint ahogyan Lorenzo Pellegrini is a mély vízben próbálkozhat meg az úszással ma este:

A Roma az első meccset javarészt azon bukta, hogy hatalmas területek éktelenkedtek a csapatrészei között – és ebben a csapatkapitány Daniele de Rossi is ludas volt, mert szinte semmit nem tudott kezdeni Roberto Firmino folyamatos visszalépéseivel.

Ha egy védőt (adná magát az első meccsen katasztrofálisan játszó Juan Jesus, akit a Chievo ellen hétvégén ki is állítottak) tényleg elhagy Di Francesco az előző meccshez képest, akkor egyértelműen De Rossi feladata lesz kivenni a brazilt a játékból. Kérdés, mennyire képes erre úgy, hogy sem Fazio, sem Manolasz nem éppen az a fajta bekk, aki remekül olvasná a játékot, Nainggolannak pedig pont elég baja lesz Szalahhal ahhoz, hogy ne legyen ideje/energiája besegíteni a csapattársnak.

Hasonlóan fontos kérdés lesz az is, mennyire bírja majd a Liverpool gyors váltásainak tempóját a Roma támadás és védekezés között. Az első meccsen villámgyorsan kijött, hogy huzamosabb ideig nem képes ilyen tempóban feltolt védelemmel játszani az olasz csapat: a támadók és a középpályások egyszerűen nem értek oda időben, hogy nyomást gyakoroljanak a labdás emberre. Ha pedig egy liverpooli zavartalanul lövöldözheti be a labdákat egy agyig feltolt védővonal mögé úgy, hogy azokra Mohamed Szalah startol rá, akkor a Roma instant vert helyzetbe kerül.

Az ilyen szituációkat mindenképpen el kell kerülnie az Olimpicóban Di Francescónak, ha azt akarja, hogy akár csak egy szemernyi esélye is legyen – a baj csak az, hogy a maga közegében a Roma pontosan annyira gyors, modern, letámadásos focit próbál megvalósítani, mint a Liverpool, csak épp az eredő más.

Az angolok ugyanazt, amit a Roma is képes végrehajtani, 2-3 sebességi fokozattal gyorsabban és pontosabban tudják.

Ezt a szakadékot kellene valahogy áthidalnia Di Francescónak – nem könnyű feladat, sőt, talán a legnehezebb, amit egy edző kaphat. Kérdés, képes lesz, képes lehet-e a Roma kifordulni önmagából és olyan lassú, pozíciós jellegű játékra kényszeríteni a Liverpoolt, amit az angolok a hátuk közepére sem kívánnak. Érdekes oximiron ugyan, de lényegében mégis csak az a helyzet, hogy

a Romának akkor van esélye, ha háromgólos hátránya ellenére sem támad ki, hanem odaadja a labdát a Liverpoolnak.

Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó:

AS Roma – Liverpool
Helyszín: Róma, Stadio Olimpico, 20:45
Játékvezető: Damir Skomina (szlovén)
Első mérkőzés végeredménye: Liverpool-AS Roma 5-2

Kedden játszották:

Real Madrid-Bayern München 2-2
Gól: Benzema (11., 46.), illetve Kimmich (3.), James Rodríguez (63.)
Továbbjutott: Real Madrid 4-3-as összesítéssel

A madridi csapat a május 26-i, kijevi döntőben az FC Liverpoollal vagy az AS Romával csap majd össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik