Foci

Georges Leekens a homályból félhomályba lépne

Alex McLeish hasonló cipőben jár, mint Georges Leekens: a skót szövetségi kapitány is második meccsére készül – február 16-án bízták meg hazája labdarúgó-válogatottjának vezetésével –, és neki sem sikerült az első randi múlt pénteken. Skóciát az a Costa Rica verte (1-0), amelyet tavaly novemberben Leekens kinevezése után, de még  Szélesi Zoltánnal a kispadon győzött le válogatottunk 1-0-ra, Magyarország pedig négy napja Kazahsztántól kapott ki eléggé össze-vissza játékkal (2-3).

Az 59 éves McLeish egyszer, 2007-ben már ült a skót padon rövid ideig, tisztában van hazája futballkultúrájával, ismeri a játékosait. Ugyanez nem mondható el Georges Leekensről, aki három jobboldali védővel próbálta sikertelenül megtéveszteni az ellent. A belga tréner a magyar futballban láthatóan sötétben tapogatózik.

Georges Leekens teljes homályban van
Nagyon úgy tűnik, a kapitánynak kevés volt 4 hónap, hogy megismerje a magyar játékosokat. Hozzá képest Pintér Attila válogatottja fantasztikusan szervezettnek tűnt. Elemzés.

Megpróbálunk segíteni neki, hogy legalább futballtörténelmileg tisztábban lásson.

Futballtörténelmi párhuzamok

Leekens, ha tudná, tán meglepődne, de a skót és a magyar futballkultúra egyazon tőről fakad. Skócia az első fejezetét írta a labdarúgás eszmetörténetének. Futballiskolája alapjaiban határozta meg a a világ, de a magyar labdarúgás múlt századi fejlődését is. A skót futballfilozófia rakta le azokat az alapvetéseket, amely az Aranycsapat játékában csúcsosodott ki és amely alapvetésektől messze-messze elkanyarodtunk mi is és keddi vendégeink is.

A labdarúgás 19. századi kialakulásakor a földrajzi közelség okán az angol-skót párharcok segítették elő a futball fejlődését. Az angol iskola már akkor a küzdelemre, az iramra, a párharcra esküdött fel. A skótok aztán az angolok „Rúgd és fuss!” stílusától eltérően az „Add és helyezkedj!” stílust preferálták.  Egyszerűbben: az angolok futballja a küzdelemre, a harcra épült, míg a skótoké a játékra.

A küzdelem és a játék a labdarúgás mozgatórúgója. A mai napig e két szemlélet ütközése és aránya garantálja a labdarúgás organikus fejlődését.

A skót futball „többet ésszel, mint erővel” elv legnagyobb diadalát mégsem a skót válogatottal érte el. A művészi tökéletesség csúcspontja a „közép­-európai stílusban” teljesedett ki – írja az 1936-ban megjelent „A modern futball elmélete” című szakkönyv. Ergo a „dunamenti iskola”, így a magyar futball gyökerei, Skóciából származnak.

Hogyan került hozzánk a skót a futball- filozófia?

A megoldás kulcsa bizonyos Jimmy Hogan. Az angol vándortréner múlt század eleji futballfelfogása furcsa módon nem hazája, hanem inkább a skót iskolát követte.

Forrás. Wikipedia

Angliában nem is lehetett  maradása emiatt, ezért európai vándorútra kelt. Tapasztalatokat akart szerezni a „rövid stílus”, a „kombinációs iskola” oktatásában. Így jutott el 1914-ben  Budapestre, az MTK csapatához, amellyel később hatszor nyert bajnokságot, és meghonosította a „labdatartásra épülő támadó koncepciót”. Ez jellemzi a mai napig a kékek játékát.

Pluhár István a Sport (1936) című könyvében az alábbiakat írja:

Az Angliából származó labdarúgó játék Közép-Európában olyan szellemi tartalmat kapott, amely a futball őshazájában még ma is ismeretlen. A „közép-európai stílus” megkoronázása a csatárjáték ötletessége, leleményessége, amely váratlanul ad ravasz fordulatot a támadásnak, olyant, ami a tisztelet és a hódolat elcsodálkozásával szállja meg a védőket és szereli le ellenálló erejüket. Fordulatokban gazdag, gondolatokban termékeny, szépségekben dúskáló volt ez a stílus, amely lebilincselte a nézőt és az ellenfelet egyaránt. A játékstílus legfontosabb eleme a szellemi tartalom, a helyzetek gyors felismerése, az okos játékvezetés. Ezt a stílust „észfutballnak” nevezték el. Ennek a stílusnak hódolt Ausztria, Csehszlovákia, Magyarország,

Azt megállapíthatjuk: ez a stílus hiányzik ma nagyon a magyar futballból.

Ekkor persze még csak 1936-t írtunk, de a magyar futballkultúra fejlődése töretlen maradt a második világháború után is. A „skót iskola” továbbfejlesztett változata az Aranycsapat játékban öltött testet, melynek hatásaival az angolok is szembesültek 1953 novemberében a Wembley-ben (6-3).

Sebes Gusztáv az Aranycsapat mestere a mérkőzés után így értékelt:

Úgy futballoztunk, ahogy Jimmy Hogan tanított bennünket. Ha labdarúgásunk történetét egyszer megírják, abban a műben az ő nevének arany betűkkel kell szerepelnie.

Csodás múlt, fájó jelen

Zseni, vagy áruló?

Jimmy Hogan esetében is igaz az a mondás: „Senki sem lehet próféta a saját hazájában.” Angliában a mai napig vitatott tény, hogy egy edző zsenivel volt dolguk, akit az angol edzői középszer elüldözött, vagy egy árulóval, aki tudását Anglia helyett a külföldnek ajándékozta.

Mindezt a nem eldöntött vitát egy könyvben is publikálták, Próféta, vagy áruló címmel.

Kedden két olyan csapat játszik felkészülés meccset, amely hajdani, elfeledett futballfilozófiája közös tőről fakad. Fájó, e közös tő mára a múlt homályába vész, lévén az útról, mindkét ország futballja lelépett.

A magyar labdarúgás kifejezetten tévútra került, ezt bizonyítja a sport egyetlen igazsága, az eredmény(telenség).

A skót is a magyar válogatott eddig nyolcszor mérkőzött meg egymással, valamennyi alkalommal barátságos találkozón. A mérleg: négy magyar és két skót győzelem, kétszer pedig döntetlennel zárult a kilencven perc. A gólkülönbség 18-13 a magyarok javára. Magyarországon ez lesz a negyedik találkozó, az előző három egy döntetlent és két hazai sikert hozott.

Legutóbb 2004-ben Glasgow-ban csapott össze a két gárda. Akkor is külföldi kapitány ült a magyar kispadon – Lothar Mattheus – és Huszti Szabolcs két, illetve Marshall öngóljával 3-0-ra nyertünk Glasgowban. A jelen skót válogatott keret nevesebb, drágább (35,15 millió euró vs. 89,4 millió euró), magasabb szinten futballozó játékosokból áll. Így kedd este nem nekünk áll a zászló, a pénteken mutatott kilátástalan játékot alapul véve a magyar győzelmet kifejezetten meglepetésnek tartanánk. Még akkor is, ha tudjuk momentán Skócia sem a történelmi futballsikerektől hangos.

(Nyitókép: 24.hu/ Bielik István)

Felkészülési mérkőzés:

MAGYARORSZÁG–Skócia
Március 27., 20.00, Budapest, Groupama Aréna.

A magyar válogatott kerete.
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton FC).
Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Jenpien – Kína), Hangya Szilveszter (Vasas FC), Kádár Tamás* (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (AS Nancy – Franciaország), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Otigba Kenneth (Ferencváros), Szabó János (Paksi FC).
Középpályások: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Kleinheisler László (Asztana FK – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton FC), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország).
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (New England Revolution – Egyesült Államok), Nikolics Nemanja (Chicago Fire – Egyesült Államok), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Ugrai Roland (Diósgyőri VTK), Varga Roland (Ferencváros).

A skót válogatott kerete.
Kapusok: Jordan Archer (Millwall), Alan McGregor (Hull City), Jon McLaughlin (Hearts).
Hátvédek: Barry Douglas (Wolverhampton Wanderers), Russell Martin (Rangers), Scott McKenna (Aberdeen), Charlie Mulgrew (Blackburn Rovers), Callum Paterson (Cardiff City), Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Celtic).
Középpályások: Stuart Armstrong (Celtic), Tom Cairney (Fulham), James Forrest (Celtic), Ryan Fraser (AFC Bournemouth), Kevin McDonald (Fulham), Dylan McGeouch (Hibernian), John McGinn (Hibernian), Calum McGregor (Celtic), Kenny McLean (Aberdeen), Jamie Murphy (Rangers).
Támadók: Ryan Christie (Aberdeen), Jason Cummings (Rangers), Oliver McBurnie (Barnsley), Matt Phillips (West Bromwich Albion).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik