Foci

A legdurvább foci-bűnök

Miután Luis Suárez Uruguay olaszok elleni mérkőzésén két korábbi hasonló esete után ezúttal Chiellinit harapta meg, felmerül a kérdés: vajon mekkora bűn ez a többi durva szabálytalansághoz képest?

Luis Suarez, az uruguayi válogatott sztárcsatára kilencmeccses nemzetközi mérkőzésekre szóló, és négy hónapos, minden futball tevékenységre vonatkozó eltiltást kapott a FIFA-tól, miután a két korábbi hasonló esetből nem tanulva, ezúttal Chiellini vállába harapott bele a Liverpool válogatott támadója.

Itt azonban felmerül a kérdés: melyek valójában a labdarúgás legbrutálisabb szabálytalanságai? Mi ezt a harapási kényszert inkább pszichológussal vizsgáltatnánk…

A bbc.co.uk az egykori labdarúgóval, Steve Claridge-dzsel elemeztetett.

Verekedés
„Nem nagy ügy” – mindennapos eset a pályán. Ahol indulatok feszülnek, előfordul, hogy a játékosok elveszítik a fejüket. Kicsit lökdösődnek, de semmi komoly. Vannak azért csúnyább esetek is időnként: 2012-ben például a Queen Park Rangers csapatkapitánya 12 meccses eltiltást kapott, miután beletérdelt Segio Agüero combjába a Manchester City elleni mérkőzésen.

Bírólökdösés
E mögött nem annyira a fizikai fájdalom okozása áll, mint inkább az, hogy sértegetni akarják a bírót. De ez csak alacsonyabb osztályokban jellemző, a top futballisták tisztában vannak vele, milyen következményeket von maga után egy ilyen eset, ezért inkább nem teszik.

Könyöklés
Az egyik legdurvább dolog, ami elképzelhető, súlyos sérüléseket okozhat. Van, amikor valaki tényleg csak véletlen felejti kinn a könyökét, de találkozhatunk csúnya, szándékos szabálytalanságokkal is. A Manchester City egykori védője, Ben Thatcher Pedro Mendest, a Portsmouth játékosát küldte padlóra – az argentint palackból kellett mesterségesen levegőhöz juttatni.

Köpés
Valakit szándékosan leköpni? Alapvető emberi dolog, nem csak a fociban: ilyet senki nem csinál, tiszteletlenség. Az 1990-es világbajnokságról híresült el Frank Rijkard esete: a holland sztár leköpte német ellenfelét, Rudi Vollert.

Fotó: Europress fotóügynökség

Nyilvánvaló szabálytalanság
Mint például Suarez kezezése a 2010-es világbajnokságon, amikor kapusnak felcsapva kézzel kotorta ki a labdát a gólvonalról a Ghána elleni mérkőzésen. Kiállították, de a gólvonalnál szemérmetlenül ünnepelt, amikor Asamoah Gyan kihagyta a büntetőt. 11-es párbaj következett, azt pedig Uruguay nyerte.

Rasszizmus
Ismét Suarez… Patrice Evrát sértegette még 2011-ben, nyolcmeccses eltiltást kapott érte. A Manchester United játékosával kezet sem fogtak már utána. De a szóbeli sértegetés szintén előfordul, nem csak rasszizmus formájában jelenhet meg, a sportolók pedig nem vesznek róla általában tudomást, nem hagyják magukat felhúzni. Egyébként annyira nem is jellemző a dolog, nyilvánosan legalábbis nem. Hogy a színfalak mögött mi zajlik, arról keveset tudni.

Szimulálás
Van ennél rosszabb is. Nyilván nem túl etikus, de ahol a minimális plusz, a legkisebb előny kicsikrása óriási különbséget jelenthet a végén, megesik, hogy a játékosok elragadtatják magukat. 2002-ben a világbajnokságon a brazil Rivaldót 5180 angol fontra büntették, miután a török Hakan Unsal eltalálta a labdával, ő pedig feldobta magát.

Fejelés
Zidan esetét Materazzival, úgy gondoljuk, sekinek nem kell bemutatni. Buta és felesleges dolog, nagy sérülést nem is okoz.

Fotó: Europress fotóügynökség

Kung-fu
Erre a leglátványosabb példa a négy évvel ezelőtti világbajnoki döntő remekül elkapott fotója: Nigel de Jong akciója Xavi Alonso ellen. Vakmerő cselekedet, biztos lebukással.

Fotó: Europress fotóügynökség

Csonttörés
Aki ilyet csinál, legalább fél évre el kéne tiltani. Ez a legutolsó aljasság. És sajnos még csak nem is annyira ritka, hogy valaki nyílt lábszárcsonttörést szenvedjen. Így járt pórul az arsenal brazil származású horvátja, Eduardo, aki utána soha nem is jött helyre teljesen, nem tudta ugyanazt a brilliáns játékot hozni, mint sérülése előtt. Két évvel később Aaron Ramsey járt ugyanígy pórul, ő azóta szerencsére brillírozik. Egy jól irányzott rúgással egy teljes karriert tönkre lehet tenni, így már azt szigorúan kellene büntetni, ha valaki egy kisebbel bepróbálkozik, hogy elmenjen a kedve a továbbiaktól.

Fotó: Europress fotóügynökség

És végül a harapás…
A gond nem az okozott sérülés, hanem az, amit maga a cselekedet képvisel. Túllép a két test között álló minden korláton. Büntetést érdemel, de nem a világvége, még mindig inkább ez, mint egy lábtörés.

Fotó: Europress fotóügynökség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik