Belföld

Simonka György: A körzetben történelmi vereséget szenvedett a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Bár nyolc és fél évre börtönbe küldené az ügyészség, a korrupcióval vádolt volt fideszes országgyűlési képviselő polgármester lett Pusztaottlakán. Simonka György élesen bírálta a képviselőségben őt követő fideszes utódját, és nem tart attól, hogy a polgármesteri székből a börtönbe vezethet az útja.

Soha nem tapasztalt káosz uralkodik a térségben

– közölte a 24.hu-val a korrupcióval vádolt Simonka György, a Fidesz korábbi Békés megyei országgyűlési képviselője, akit a vasárnapi önkormányzati választáson polgármesternek választottak meg Pusztaottlakán. A 338 fős települést 2006 és 2014 között is Simonka vezette, aki a június 9-ei voksoláson a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg.

A politikus győzelme az ellene zajló büntetőper miatt különösen érdekes: 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják őt és 32 társát. A vád szerint Simonka egy bűnszervezetet irányított, amiért nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért rá az ügyészség. Többen is a volt fideszes politikusra vallottak, volt aki a bíróságon mesélte el, hogy kukászsákban vitt 600 millió forintot Simonkának. Bár a büntetőper első fokú eljárása több mint négy éve zajlik, nem kizárt, hogy Simonka október 1-jén induló polgármesteri ciklusában jogerősen is lezárulhat. A többi közt erről érdeklődve kerestük meg kérdéseinkkel a politikust.

Simonka erről szólva azt mondta:

Mára mindenki számára nyilvános, hogy az ügyészség hamis szakértői véleményekkel, pszichikai kényszervallatásokkal és hihetetlen, egyben hamis vallomásokkal támasztotta alá a vádiratát. (…) Mindezt csak azért, hogy levadásszanak, mert sokaknak léptem a tyúkszemére, miközben az engem megválasztó dél-békésiek érdekeiért harcoltam.

Mint mondta, ennek fényében nincs benne kétség, hogy a bíróság „igazságot fog szolgáltatni” és nemcsak őt, hanem mindenki mást is felmentenek, akit szerinte ártatlanul belerángattak az ügybe.

Adrián Zoltán / 24.hu Simonka György érkezik a büntetőperére 2024. március 11-én.

Simonka szavaiból kiderült az is, nincs jó véleménye arról, ahogyan fideszes utódja, Erdős Norbert parlamenti képviselő irányítja a térséget. Szerinte a vezetők hagyják gazdátlanul, koncepció nélkül sodródni a térséget. Úgy fogalmazott:

Erdős Norbert nagyobb pusztítást végzett a dél-békési Fideszben, mint a pestis!

Mint mondta, úgy látja, a körzetben történelmi vereséget szenvedett a kormánypárt.

Szerinte nagyon nehéz lesz Dél-Békést felzárkóztatni egy olyan „tatárjárás után, amit Erdősék véghezvittek”. Közölte, megszűnt Dél-Békés lobbiereje, amit az is mutat, hogy az Erdős által kijelölt városvezetők mindegyike elbukott a június 9-i választáson. (Valójában a huszonkét fideszes vagy kormánypárt által támogatott jelölt közül tizenkettőt megválasztottak polgármesternek – a szerk.)

Terveiről szólva a politikus elmondta, az első dolguk lesz falugyűlést tartani, ahol a lakosokkal közösen fogják meghatározni elképzeléseik megvalósítását és annak ütemezését. Hozzátette, 25 pontban vállalt programjukat teljesíteni fogják.

Frissítünk!

Simoka György fideszes utódja, Erdős Norbert lapunkkal azt közölte, “a választókerületem 27 települése közül 25-ben fideszes, szövetséges, illetve jobboldali polgármesterjelölt győzött, Tótkomlóson pedig az általam is támogatott Zsura Zoltán nyert. Az európai parlamenti választáson választókerületemben a Fidesz-KDNP 44,88 százalékot ért el.”

Kapcsolódó
„Nem volt szokás az alattvalói környezetben ellentmondani egy országgyűlési képviselőnek” – mondta a Simonka-per tanúja
A korrupcióval vádolt volt fideszes képviselő büntetőperében egy fontos tanú lépett színre, aki elmondta, hogyan működött a túlárazás és az uniós pénzek megszerzése Simonka György irányításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik