Nagyvilág

Zelenszkij jobbkeze az ukrán békecsúcsról: Boldogok leszünk, ha a magyarok is támogatnak minket

Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images
Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője beszél az amerikai Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben, Ukrajnában 2024. március 20-án.
Maxym Marusenko / NurPhoto / Getty Images
Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője beszél az amerikai Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal tartott közös sajtótájékoztatón Kijevben, Ukrajnában 2024. március 20-án.
A hétvégén már az ötödik békecsúcsot tartják az ukrán tervről a háború lezárásáért. Közel száz ország vesz részt a svájci eseményen, köztük Magyarország is, igaz, csak külügyminiszteri szinten. Andrij Jermak beszélt a 24.hu-nak arról, mit szeretnének elérni a békecsúccsal.

Nem mondom, hogy minden tökéletes, de remélem, a találkozó konstruktív lesz. Mi Magyarország barátai akarunk lenni, és Magyarország érdeke, hogy Ukrajna független legyen

– így fogalmazott egy Brüsszelből szervezett online háttérbeszélgetésen Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a 24.hu kérdésére.

Jermak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jobbkeze, azért járt a héten Brüsszelben, hogy előkészítse a hétvégi svájci ukrán békecsúcsot. Ezt a találkozót Bürgenstockban tartják, és már a negyedik ilyen témájú esemény – korábban Koppenhágában, Dzsiddában, Máltán és Davosban is tárgyaltak már az ukrán békéről.

Jermak szerint siker, hogy a 160 meghívott ország közül már közel száz regisztrált, és jelezte a részvételét. Ott lesz mások mellett Rishi Sunak, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Kamala Harris is. Úgy látja, hogy az első találkozó óta folyamatosan nő azoknak az országoknak a száma, amelyek részt vesznek az ukrán békecsúcsokon.

Csakhogy számos fontos állam ezúttal is hiányozni fog. Nem lesz ott Kína, India, Brazília, és az Egyesült Államokat is csak alelnöki szinten képviselik. Ami a legfontosabb:nem lesz ott a másik hadviselő fél, Oroszország. Ukrajnának erre egyébként van egy terve, de előbb azt érdemes megérteni, miért erőltetik egyáltalán ezt a békecsúcs-koncepciót egy olyan konfliktusban, amelyben sokak szerint kizárólag az Egyesült Államok és Oroszország megegyezése hozhatja el a békét.

Chip Somodevilla / Getty Images Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az Eisenhower Executive Office Building Indian Treaty Roomjában 2023. december 12-én Washingtonban.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik