Foci

Ferguson 17. BL-idényét kezdte el

A Manchester United skót menedzsere példátlan sorozatot tudhat magáénak: a 17. BL-szezonján vezeti az angol csapatot.

A keddi játéknappal megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája huszadik szezonja. A Bajnokcsapatok Európa Kupája 1955 óta a legrangosabb európai kupasorozatként ejti bámulatba a kontinens futballdrukkereit.

A sorozat emblematikus alakja Sir Alex Ferguson, aki a Manchester United menedzsereként majdnem minden évben ott volt a BL szereplői között. A skót menedzser, aki idén ünnepli 70. születésnapját, 17. Bajnokok Ligája-sorozatát kezdi a Benfica ellen szerdán.

Érdekesség, hogy az angol elitligát, a Premier League-t ugyanabban az évben, 1992-ben alapították, amikor a BEK-et átnevezték Bajnokok Ligájára. A BEK átalakítása a pénzdíjak bevezetésével nyerte el értelmét. Mára oda jutottunk, hogy összesen 760 millió eurót osztanak szét a csapatok között. Az 1992-93-as szezonban az Olimpique Marseille, a Rangers, a Clubb Brugge, a CSZKA Moszkva, a Milan, a Göteborg, a Porto és a PSV Eindhoven jutott be a főtáblára, merthogy akkor még 8 csapat vett részt az elit küzdelmeiben.

Az első BL-t az az Olympique Marseille nyerte meg (a Milan ellen 1-0-s siker a döntőben), amelynek akkor játékosa volt a most a francia csapatot szintén a legjobbak közt irányító Didier Deschamps. Ekkor egyetlen angol sem jutott a legjobb nyolc közé, mint ahogyan az 1993-94-es kiírásban sem, de a Manchester United akkor már ott volt a selejtezőben. Alex Ferguson csapata az első selejtezőben a Kispest Honvédot verte ki egy 3-2-es és egy 2-1-es sikerrel, a török Galatasaray együttesével azonban nem bírt (3-3, 0-0, idegenben lőtt több góllal a Galata került a főtáblára).

Honvéd-Manchester United (1993-94):

Az 1994-95-ös szezonban a United főtáblás lett, de szerencsétlenségére ismét a Galatasaray volt egyik ellenfele a csoportkörben, no meg a Barcelona és az akkor a fénykorát élő Göteborg. Harmadik lett a United, gyorsan kiesett tehát az ekkor már 16 csapatos sorozatból. Egy év múlva már 3 pontot ért egy siker a Bajnokok Ligájában, és ezt már a Ferencváros is megtapasztalhatta (addigi első magyar csapatként). Az angolokat az Alain Shearer vezette Blackburn képviselte.

Az 1996-97-es szezon a Paulo Sousát soraiban tudó Borussia Dortmundé volt (a döntőben a Juvét verték), de a Manchester United már csillogtatta tudását Beckhammel, Sheringhammel. A Juventus mögött, a Rapid Wien és a Fenerbahce előtt másodikként jutottak a negyeddöntőbe, ahol a Portót is búcsúztatták. Az elődöntőben a Dortmund állta útjukat. Az 1997-98-as – már 24 csapatos – idényben a nyolcaddöntőig jutott a United, ott a Monaco verte ki.

A Manchester és Ferguson
A United élére 1986-ban került Sir Alex Ferguson, és azóta a legsikeresebb angol edző lett, senki nem nyert több trófeát csapatával. Az Aberdeent is sikerre vezette korábban, a három bajnoki cím mellett ne felejtsük el az 1983-as KEK-győzelmet a Real Madrid ellen.
A Manchester United élén 1397 alkalommal ült, 829 győzelem, 322 döntetlen és 246 vereség a mérlege. Első sikere az 1990-es FA Kupa-győzelem, a szenvedő fél a Crystal Palace volt.
Tizenkét alkalommal nyerte meg a csapattal a Premier League-et, először 1993-ban (26 év után). Minden fordulópontot túlélt. Amikor 1995-ben elhagyta a csapatot Mark Hughes, Paul Ince és Andrei Kachelskis, sokan féltették, de bedobta a mély vízbe David Beckhamet, a Neville testvéreket, Paul Scholest és Nicky Buttot.
1999-ben triplázott: a bajnokságot, az FA Kupát és a Bayern München ellen a Bajnokok Ligáját is besöpörte a csapattal – ekkor az UEFA az Év edzőjének választotta.
2008-ban a moszkvai Luzsnyiki-stadionban sikerült a második BL-győzelem, amikor a Jose Mourinho által irányított Chelsea bukott el a döntőben, 11-esekkel (szegény John Terry).


Az 1998-99-es szezonban aztán eljött a nagy pillanat.
A futballszerető társadalom mindmáig emlegeti a Bayern München elleni döntőt, és azt, hogyan tudta megnyerni a kupát a 91. perc után 0-1-ről az angol sztárgárda. Pedig a selejtezőből indult a United, a lengyel Lódz együttesét búcsúztatta sovány 2-0-lal, és a csoportkörben is csak második lett, éppen a Bayern München mögött (akkor a csoportgyőztesek mellett a két legjobb második ment tovább a nyolc közé – az angolok becsúsztak). Az egyenes kieséses szakaszban az Intert és a Juventust búcsúztatták Soljskjaerék. Aztán jöhetett a finálé.

Bayern München-Manchester United – 1999 (1-2):

Két olyan év következett, amikor a későbbi győztes parancsolt megálljt a Manchesternek, előbb a Real Madrid, később a Bayern München. Sőt, a 2001-02-es évadban is egy döntős, a Topmöller irányította Leverkusen volt a végállomás, nagy meglepetésre.

A 2002-03-as idény sokáig a szívünkben marad, hiszen a Manchester United a Zalaegerszeggel csatázott a főtábláért. A budapesti találkozót megnyerte a zalai csapat, a visszavágón ugyanakkor kapott egy ötöst. Roy Keane-ék kitettek magukért, még akkor is, ha a nyolcaddöntőben kiestek, egy klasszikus meccsen a Real Madrid ellen.

Zalaegerszeg-Manchester United (1-0):

Szabics Imre góljával a Stuttgart 2003-ban megverte a Manchester Unitedet a csoportmeccseken, de a United ezzel együtt elsőként lépett tovább. Az egyenes kieséses szakaszban ismét a későbbi győztes, a Porto búcsúztatta a Vörös Ördögöket. Egy év múlva ismét egy döntős, a Milan tört borsot Ferguson orra alá (a döntőben aztán a Liverpool állt bosszút az angolok részéről).

Manchester United-Real Madrid 4-3 (2003):

A 2005-06-os szezonban a Debrecen tudta meg, „ki az angolok istene”, mert két 3-0-s sikerrel a United verte ki a BL utolsó selejtezőkörében a mieinket. Ebben az évben szerepelt a legrosszabbul a Ferguson-legénység a BL-ben, hiszen a csoportkörben a Villarreal, a Benfica és a Lille mögött negyedik lett!

Angol házidöntőt nyert meg a Manchester United a 2007-2008-as idény végén. Cristiano Ronaldo vezetésével második BL-sikerét aratta Ferguson a csapattal, a Chelsea ellen.

Manchester United-Chelsea 2008-ból:

Egy év múlva ismét a döntőbe jutottak az angolok, de a Barcelona visszavágott az előző év elődöntőjében elszenvedett vereségért. A 2009-10-es szezonban a Bayern München 4-4-gyel, idegenben lőtt több góllal verte ki Carrickéket a negyeddöntőben, majd idén aztán jött az újabb finálé, ám a Barcelona ismét jobbnak bizonyult az álomdöntőben.

Hogy mi történik ebben a szezonban? Nem lennénk meglepve, ha csodás menetelés – a manchesteri fiatalok ugyanis Rooney-val kiegészülve eddig tarolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik