Ha bárki azt hitte, lezárult az olimpia egyik legnagyobb botránya, tévedett

Jordan Chiles nem törődött bele, hogy elvették a bronzérmét, szövetségi bíróságon harcol tovább.

Jordan Chiles amerikai tornász a Svájci Szövetségi Bírósághoz fordult, hogy jogi úton visszakapja a párizsi olimpia női talajdöntőjének bronzérmét, amely óvások sorozata után a román Ana Barbosué lett.

Ügyvédje közölte: azt kívánják elérni, hogy a legfelsőbb svájci bíróság helyezze hatályon kívül a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítéletét, amely révén Chiles elveszítette a harmadik helyet.

A jogász szerint a CAS megsértette a versenyző jogát, amikor a tárgyaláson nem fogadott el új bizonyítékokat, írja az MTI.

Daniel Mihailescu / AFP

Az augusztus 5-i párizsi döntőben az amerikaiak óvtak, így Chiles magasabb pontszámot kapott, amivel leszorította a dobogóról Barbosut, és átvehette a bronzérmet. Ezt követően a románok fellebbeztek, mondván, az Egyesült Államok csapata az előírt időhatáron túl óvott. A sportági nemzetközi szövetség (FIG) először nem fogadta be a románok beadványát, akik ezt követően a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak, amely viszont már nekik adott igazat, a FIG pedig utólag módosította a végeredményt, így lett Barbosu harmadik.

Ezzel azonban nem volt vége az ügynek. Az óvási időhatár egy perc, és a románok szerint ezt túllépték az amerikaiak, akik viszont videófelvétellel próbálták igazolni, hogy időben cselekedtek. A CAS-hoz fellebbviteli tárgyalásra továbbküldött anyaguk alapján – amint kihirdették Chiles pontszámát – Cecile Landi edző már 47 másodperc után jelezte az óvást. Azonban a Sportdöntőbíróság az új eljárásban közölte,

a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a történteket, még akkor sem, ha esetleg meggyőző, új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Chiles nem kapja vissza a bronzérmét, és arra sincs mód, hogy két bronzérmet osszanak ki.

Az Egyesült Államok Tornaszövetsége már akkor jelezte: minden lehetséges fórumon fellebbeznek, beleértve a Svájci Szövetségi Bíróságot is.

Barbosu azóta már megkapta olimpiai bronzérmét, de ez különbözik attól, amelyet Chiles még a párizsi díjátadón átvehetett.

Kapcsolódó
A bírók hibázhattak, a románok tombolnak, a kormányfő bojkottál: így kap gellert a politikán egy olimpiai verseny
Ana Barbosu és Sabrina Maneca-Voinea is minimális különbséggel maradt le a bronzéremről.