„Nem tudjuk, mi lesz” – a paralimpián is komoly gondot okoz a Szajna szennyezettsége

Senki sem tudja, hogy alakul a paralimpiai verseny.

A Magyar Triatlon Szövetség beszámolója szerint teljes a bizonytalanság a párizsi paralimpián.

Miután az olimpián is folyamatosan problémát okozott a Szajna szennyezett vize, a paralimpia kezdetén nagyon jó volt a vízminőség, de egy nagy esőzés mindent felborított. Az egyetlen magyar induló, Mocsári Bence bízik benne, hogy holnap ellövik a rajtot és kihozza magából a maximumot élete első paralimpiáján.

„Csodás dolog, hogy teljesült a gyerekkori álmom és itt lehetek. Bármerre nézek, az olimpiai mozgalom jelképe, az ötkarika vesz körül, fantasztikus érzés. Tegnap úsztunk a Szajnában, hiszen minden mérés azt mutatta, hogy rendben van a vízminőség. Ám utána esett az eső, ma este is lehetnek viharok, aztán hétfőre megint esőt mutatnak az előrejelzések.

Az olimpia óta az egész világ tudja, hogy ez rossz hatással van a Szajna vizére. Szóval nem tudjuk mi lesz, egyelőre úgy készülök, hogy holnap elrajtolhatunk. Nemcsak a Szajnát, hanem például a kerékpáros-pálya macskaköves részeit is teszteltem, nekem nagyon tetszik, óriási élmény

– nyilatkozta Mocsári Bence, aki könyökizületi születési rendellenesség miatt a PTS5-ös, vagyis a legenyhébb sérültségi szintnek megfelelő kategóriában áll rajthoz élete első paralimpiáján.

A paratriatlonosok az olimpiai táv felét teljesítik, 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás vár a mezőnyre. A szervezők a várható rossz idő miatt a hétfőre tervezett futamokat már átrakták vasárnapra, ami Mocsári Bence versenyére is hatással volt. A jelenlegi állás szerint a korábban tervezettnél később, vasárnap 12 óra 20 perckor rajtol a férfiak PTS5-ös futama.