Élő Sport

Milák Kristóf olimpiai bajnok száz pillangón, Valter Attila negyedik helyre hajrázott – ez történt az olimpia szombati napján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szombaton újra éremesélyes magyarok sikereiért szoríthatunk az olimpián.

  • Rögtön a program elején Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzött. A magyar lövő olimpiai csúcs beállításával jutott fináléba, ahol aztán megszerezte a magyar csapat hatodik dobogós helyét, miután bronzérmes lett.
  • Sajnos a vele egy időben versengő cselgáncsozók csapata nagyon simán, 4-1-re kikapott Olaszországtól és kiesett.
  • női kézilabda-válogatott is reggel lépett pályára, nem is sikerült frissen beleállnia a meccsbe Hollandia ellen. Pedig az első félidő sokáig jól nézett ki, végül azonban ledolgozhatatlannak bizonyult a hátrány és 30-26-ra kikapott Golovin Vlagyimir csapata.
  • Az úszók programjában Senánszky Petra 50 méter gyorson 25.21 másodperc alatt ért célba, amivel sajnos nem jutott elődöntőbe. Sárkány Zalán 1500 méteren ötödik lett előfutamában, amellyel 11. helyen zárta a számot, viszont Betlehem Dávid országos csúcsot javítva 14:45.59 perccel, nyolcadikként jutott a fináléba. Késő este a sportág fő attrakciójaként Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében hatalmas hajrával nyert aranyérmet.
  • Óriásit hajrázott Valter Attila is, aki az országúti mezőnyversenyben szenzációs teljesítményt nyújtott és a legvégén negyedik helyen ért célba.
  • Sor került Hámori Luca bokszmeccsére is, aki egy interszexuális bunyóssal mérkőzött meg 17 órakor. Ezt a meccset az egész világon mindenhol követték, végül Iman Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámorit.
  • Pétervári-Molnár Bendegúz nem az egypárevezősök C döntőjében volt érdekelt, negyedik helyen csapott célba, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.
  • A női kardcsapat versenye nem sikerült jól, a japánoktól kikapott a Márton AnnaSzűcs LucaPusztai LizaBattai Sugár összeállítású négyes 45-37-re, így a helyosztókon folytatta csak. Ebben simán megverte Olaszországot, majd végül 45-39-re kikapot az Egyesült Államoktól, így hatodik helyen zárt.
  • Vitorlázóinknak felemás napja volt, Vadnai Jonatán a nyolcadik helyre lépett előre a szombati versenynap után. Érdi Máriának viszont továbbra sem megy, a világ- és Európa-bajnok 14., 25. és 24. hellyel folytatta szereplését, és hat futam után a 25. helyen áll.
  • Medencébe ugrott szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely meglepetésre 9-8-ra kikapott Ausztráliától, így még akár meg is égetheti magát a csoportkör utolsó meccsén Szerbia ellen.
  • Az atlétikai versenyek közül Takács Boglárka országos csúccsal (11.10) jutott elődöntőbe 100 méteren, ám az elődöntőben nem kapta el jól a rajtot. A táv második felében hatalmas hajrával megelőzött két riválist, 11.26-os idővel hetedikként ért célba, ami összesítésben a 18. helyet jelentette számára.

A magyar versenyzők teljes szombati programját ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Megvan a női kézisek negyeddöntős ellenfele

A svéd csapattal találkozik a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpia negyeddöntőjében, miután az északi csapat második helyen végzett hatosában. A csoportkör zárásán a svédek kikaptak a szlovénoktól, míg a norvégok és a dánok nyertek, így ez három együttes egyaránt nyolc ponttal zárt, és közöttük az egymás elleni eredmények döntöttek.

Egy világcsúcs a nap végére

A 4×100 méteres vegyes vegyesváltók küzdelmeit az amerikaiak 3:37.43-as idővel, vagyis világcsúccsal nyerték, ez mindössze a második világrekord volt a francia fővárosban.

Crouser harmadik aranya, Kovacs harmadik ezüstje

A súlylökő Ryan Crouser harmadik aranyérmét szerezte meg a párizsi olimpián. Az amerikai sztár Rio de Janeiro és Tokió után állhatott fel ismét a dobogó legfelső fokára. Honfitársa, a részben magyar származású Joe Kovacs az utolsó dobásával szerezte meg a második helyet. Kovacs a harmadik atléta, aki három olimpiai ezüstöt szerzett ugyanabban a számban.

Ben STANSALL / AFP A bronzérmes jamaicai Rajindra Campbell, az olimpiai bajnok Ryan Crouser és az örök második Joe Kovacs

A női 100 métert a két esélyesebb amerikai sprinter előtt Julien Alfred nyerte a szakadó esőben kiváló, 10.72 másodperces idővel. Alfred, aki fedett pályás világbajnokként érkezett Párizsba, Saint Lucia első olimpiai érmét szerezte.

Szintén az idei fedett vb győztese diadalmaskodott női hármasugrásban, Thea LaFond egyedüliként került 15 méter fölé, és ő pedig a Dominikai Közösség történelme első ötkarikás medálját gyűjtötte.

A 4×400-as vegyes váltóban Femke Bol óriási hajrával, a negyedik helyről hozta be az első helyre Hollandiát, az előfutamban világcsúcsot elért amerikaiaknak meg kellett elégedniük az ezüsttel.

A tízpróbázók kétnapos küzdelmét a csak 22 éves, U23-as Európa-bajnok norvég Markus Rooth nyerte.

Kiesett a drónbotrányról elhíresült focicsapat

A kanadai női fociválogatott körül hatalmas kémbotrány alakult ki, végül mindhárom csoportmeccsét megnyerte, máshogy nem is juthatott volna tovább. A folytatásban viszont Németország jött szembe, amelly gól nélküli döntetlent játszott. A tizenegyespárbajban az európai csapat kerekedett felül, így a kanadai csapat kiesett.

Katie Ledecky utoléri Larissza Latinyinát!

Az amerikai úszófenomén, Katie Ledecky az 1500 méteres gyorsúszás után a 800 gyorsot is megnyerte, és az olimpiatörténetben második nőként kilencszeres olimpiai bajnok lett! Ledecky (9 arany, 4 ezüst, 1 bronz) a legendás szovjet tornásznő Larissza Latinyinát (9 arany, 5 ezüst, 4 bronz) érte utol az olimpiai bajnoki címek számában.

Saint Lucia-i győztes női 100 méteres síkfutásban

Ilyet se írtunk még le eddig olimpián: a Saint Lucia-i Julien Alfred nyerte meg a női 100 méteres síkfutás döntőjét, 10.72-es idővel. A második-harmadik helyen két amerikai sprinterklasszis: Sha’carri Richardson és Melissa Jefferson. Ez Saint Lucia történetének első olimpiai aranyérme (aligha meglepő ez az információ).

Érdi Mária: Megfordult a fejemben, hogy nem bírom tovább ezt a szenvedést és hazamegyek

Érdi Mária saját közösségi oldalán értékelte a mai vitorlásfutamokat. A világbajnok magyar klasszis az ILCA 6 hajóosztályban hat futam után a 25. helyen áll, még négy futam van hátra, no meg az éremfutam, melybe az összetett első tíz helyezettje kerül. Érdi Máriának az éremfutam elérésére egyre kevesebb reménye van, és mint kiderült, derékproblémákkal versenyez az olimpián.

„Nem leszek olimpiai bajnok Párizsban… Sajnos egy visszatérő deréksérülésem – amivel évek óta küszködöm – kiújult július elején. Annak ellenére, hogy mindent megpróbáltunk az orvosokkal és fizioterapeutákkal, a helyzet egész hónapban csak romlott, nem tudtam semmilyen érdemi edzésmunkát végezni… Ennek ellenére még mindannyian bíztunk benne, hogy menni fog, amit elterveztünk, az aranyéremért vitorlázás. A mai napon, amikor a 15-18 csomós szélben úgy vitorláztam és éreztem magam, mintha nem is én ülnék a hajóban, megfordult a fejemben, hogy nem bírom tovább ezt a szenvedést és hazamegyek. DE! Elhatároztam magamban, hogy bár nem leszek olimpiai bajnok, (ami nagyon fáj, hiszen ezért dolgozom a riói olimpia óta) tartozom annyival magamnak és mindenkinek aki engem támogat, hogy bármennyire is fáj most fizikailag és érzelmileg, végigvitorlázom ezt az Olimpiát és megpróbálok felállni ebből a nehéz helyzetből, amiben vagyok. Köszönöm mindenkinek aki mellettem áll és én sajnálom a legjobban, hogy ez így alakult.”

Szerb sikerrel negyeddöntős a férfi vízilabdacsapat

A szerb férfi vízilabda-válogatott 15-8-ra legyőzte a házigazda francia csapatot a párizsi olimpia szombati versenynapján, ezzel eldőlt, hogy a magyar válogatott is negyeddöntőbe jutott.

Férfi vízilabda, B csoport, 4. forduló

Szerbia – Franciaország 15-8 (4-2, 4-2, 4-2, 3-2)

 

Az állás:
1. (és negyeddöntős) Spanyolország 12 pont
2. (és negyeddöntős) Ausztrália 9
3. (és negyeddöntős) MAGYARORSZÁG 6 (45-41)
4. (és negyeddöntős) Szerbia 6 (45-46)
5. Franciaország 3
6. Japán 0

Már ott is az éremtáblán Milák aranya!

Magyarország az újabb aranyéremmel 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel áll a párizsi játékok éremtábláján, ez a 13. helyre rangsorolja. A 2021-es, tokiói olimpián 2–2–2 volt a nyolcadik teljes versenynap utáni mérleg, Rióban 5–3–3.

Milák a férfi 100 m pillangó első magyar győztese

Férfi 100 méteres pillangóúszásban egészen eddig nem nyert magyar versenyző az ötkarikás játékokon. Az eddigi tizenöt bajnokból nyolc amerikai volt, Milák Kristóf Michael Phelpstől (2004, 2008, 2012), Joseph Schoolingtól (2016) és Caeleb Dresseltől (2020) vette át a stafétát.

Micsoda úszás volt!

Milák Kristóf a második legrosszabb reakcióidővel, 0.65 századmásodperccel indítás után ugrott medencébe, de egyáltalán nem maradt le sokkal. Persze sprintszámban nehéz is lett volna. Féltávnál negyedik helyen állt, de kicsit óvatosan is kezdett, így a második ötvenen gyújtotta be a rakétát és nagy csatában megelőzte Josh Liendót! Olimpiai bajnok Milák Kristóf!

Kapcsolódó
Milák Kristóf ezúttal 100 pillangón lett olimpiai bajnok
Három éve 200-on nyert, Párizsban a rövidebb pillangószámon ért fel a csúcsra.

Sajnos Takács Boglárka nem jutott döntőbe

Takács Boglárka nem jutott be a döntőbe női 100 méteres síkfutásban szombaton a párizsi olimpián.

A 22 éves sprinter remekelt a pénteki előfutamban, egy századdal megjavította saját országos csúcsát, ami így már 11.10 másodperc. Az elődöntőben nem kapta el jól a rajtot, a táv második felén viszont bődületeset hajrázott és végül 11.26 mp-cel a hetedik helyen ért célba. A futamot Jefferson nyerte 10.99-cel megelőzve Talou-Smith-t (11.01). Ezzel sajnos nem sikerült bejutnia a késő esti fináléba, 18. helyen zárta az olimpiát.

Hetedikként ért be Takács Boglárka

A magyar versenyzőt nagyjából 50 méter után lehagyta a mezőny, de Takács még tudott hajrázni egy elképesztően nagyot! Ennek köszönhetően két riválist is lehagyott, végül 11.26 másodperc alatt ért célba, ami picikét gyengébb, mint az előfutamban hozott egyéni csúcsa (11.10)

Pigniczki Fanni már Franciaországban készül

Vannak a magyar küldöttségnek olyan tagjai, akik már elutaztak, ám még nem az olimpiai faluba. A vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni Orléans-ban edzőtáborozik az izraeli válogatottal. Az olimpián csak két versenyszámban (egyéni összetett, együttes kéziszercsapat összetett) hirdetnek győztest; Pigniczki Fanni reálisan valószínűleg arra törhet, hogy bekerüljön a tízes döntőbe a rendkívül erős mezőnyben.

Vadnai Jonatán: Nem volt ez rossz nap!

Mint arról már beszámoltunk, Vadnai Jonatán a 8. helyen áll hajóosztályában, a top tízes helyezés a tíz futam végén pedig éremfutamba jutást jelentene. Nem véletlen, hogy bizakodó volt a magyar vitorlázó. Érdi Mária a 25. a női ILCA 6 hajóosztályban, az utolsó négy futamban kitűnő eredményekre lenne szüksége ahhoz, hogy reménye legyen az éremfutamra.

Nagy, másfél-két méteres hullámok között versenyeztünk, komoly északnyugati szélben. Ez egyébként jellemző itt, sokat edzettünk ilyen körülmények között. Fárasztó, melós egy ilyen futam, de ha ügyes valaki, akkor tud szörfözni a hullámokon. Az első futamban jó tempóm volt, örültem az ötödik helynek. A másodikban egy kicsit fordult a szél, és az utolsó hátszeles szakaszban nem volt szerencsém, buktam pár pozíciót. De összességében nem volt ez rossz nap, jól állunk

– értékelt Vadnai.

Epikus végkifejlet a cselgáncs csapatdöntőben

Tuti ez az olimpia eddigi legvadabb lelátói ünneplése: Franciaország legyőzi Japánt a cselgáncsozók csapatversenyében, Teddy Riner maratoni hosszúságú meccsen ipponnal döntötte el az utolsó csatát Szaito Tacuru ellen. Riner ötödik olimpiai bajnoki címe! A közönség elképesztő módon tombol, a japánok zokognak. Főleg szuperklasszisuk, Abe Hifumi, aki évek óta nem szenvedett vereséget nagy versenyen, most pedig ipponnal kapott ki a döntőben Joan-Benjamin Gabától.

Olvasói sztorik