Sport

„Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről”

Mohai Balázs / MTI
A nepáli Namche Bazaar és a Himalája hatezer méter feletti csúcsai
Mohai Balázs / MTI
A nepáli Namche Bazaar és a Himalája hatezer méter feletti csúcsai
Bár a nepáli hatóságok azt közölték, hogy hamarosan serpák kelnek útra, hogy megtisztítsák a Mount Everestet a hulladéktól, és ha megtalálják, akkor lehozzák a szerencsétlenül járt hegymászók testét, Suhajda Szilárd felesége elmondta, ezt ő nem szeretné.

„Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről, ez az én személyes elhatározásom és döntésem. Több ok is áll emögött. Egyrészt a keresés során nem találták meg a testét. Másrészt egy ilyen kutatóexpedíció nagyon nehéz, akik megpróbálkoznának vele, önmagukat is veszélybe sodorhatják” – nyilatkozta a Blikknek a szerencsétlenül járt hegymászó özvegye.

Legindi Tímea szerint ritkán fordul elő, hogy egy hegymászó holttestét a családtagok megpróbálják lehozatni, szerinte felesleges bolygatni az ott elhunyt személy testét.

Suhajda Szilárd tavaly májusban a Mount Everest csúcstámadása során halt meg. A magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, május 24-én vágott neki, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálniuk.

Kapcsolódó
„Nem gondolom veszélytelennek a hegymászást, de sokkal veszélyesebbnek sem másnál” – megszólalt Suhajda Szilárd özvegye
A feleség szerint a tavaly májusban meghalt magyar hegymászót sosem fogják megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik