Sport

„Nem gondolom veszélytelennek a hegymászást, de sokkal veszélyesebbnek sem másnál” – megszólalt Suhajda Szilárd özvegye

Mohai Balázs / MTI
Suhajda Szilárd a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én
Mohai Balázs / MTI
Suhajda Szilárd a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én

Tavaly májusban a Mount Everest csúcstámadása során meghalt Suhajda Szilárd. A magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, május 24-én vágott neki, de a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 26-án a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére hajnalban, azonban minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megtalálniuk.

Felesége, Legindi Tímea úgy gondolta, idő kell hozzá, hogy nyilatkozzon róla, így csupán kilenc hónappal később állt kamerák elé.

„Ha Szilárdnak sikerül az Everest palack nélküli megmászása, és hazatér, akkor ez egy közös siker lett volna, mindenki magáénak érzi. Viszont így, hogy tragédia lett, mintha így is szeretett volna mindenki egy szeletet magának” – idézte a Mandiner a Csisztu Sport Castban elhangzottakat.

Felesége elmondta, hogy a mentés ideje alatt tele volt a házuk emberekkel, de nem bánta, mert

ennek köszönhető, hogy valaki a vezető hírek között olvasta, hogy baj van, és ez a valaki lett, aki finanszírozta a keresést.

Szerinte a férje egy omlékony helyen egyszerűen lecsúszott, ráadásul olyan helyre, valószínűleg egy hasadékba, ahol sosem fogják megtalálni.

Nem gondolom veszélytelennek a hegymászást, de sokkal veszélyesebbnek sem másnál, ha az ember tudatosan és felkészülten csinálja

– mondta, hozzátéve, száz százalékig partnerek voltak mindenben, és támogatták egymást.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. A 8051 méteres Broad Peaket 2014-ben, első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t 2019-ben, a 8516 méteres Lhocét pedig 2022-ben mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.

A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

Kapcsolódó
„Azt gondoltuk, akkor lesz kerek egész a történet, ha az Everest is szerepel benne. Szerepel, de nem így” – Suhajda Szilárd felesége fejezi be a hegymászó által elkezdett könyvet
Ő ismerte a legjobban a világon, és olyan könyvre készül, amely hűen tükrözi Suhajda „csodálatos személyiségét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik