Élő Sport

Simán verte Szenegált, de elveszíthette kapusát a magyar kéziválogatott

Bjorn LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / AFP
Kuczora Csenge akcióban
Bjorn LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / AFP
Kuczora Csenge akcióban
Győzelemmel kezdte meg világbajnoki középdöntős szereplését a magyar női kézilabda-válogatott, amely végig vezetve, 14-8-as félidő után 30-20-ra verte Szenegált. Rossz hír, hogy a cserekapus Szemerey Zsófi súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett.

A magyar válogatott két pontot vitt magával a középdöntőbe, az olimpiai selejtezőtornán való részvételhez szükséges negyeddöntőbe jutás szempontjából ezúttal elengedhetetlen volt a papírforma érvényesítése. A felek eddig egyetlen alkalommal találkoztak, négy éve 30-20-as magyar siker született. Intő jel volt ugyanakkor, hogy Szenegál a mostani tornán döntetlent játszott a horvátokkal és 50 percen át megszorította a svédeket.

Szöllősi-Schatzl Nadine nyitotta meg a gólok sorát a mérkőzés első támadásából, a magyar válogatott pedig stabil, jó védekezésére alapozva a tizedik perc elejére négygólos előnyt (5-1) alakított ki úgy is, hogy támadásban akadtak pontatlan megoldásai.

A szenegáli alakulatból a 21. percig csak a bekötött jobb térdű Sagna tudott eredményes lenni, a rivális többi lövőjét remekül hatástalanította a magyar fal, miközben elöl sok mozgással zilálta szét a szenegáli védelmet a csapat, írta tudósításában az MTI.

A szünetig a szélsők közül Győri-Lukács Viktória négyszer, Szöllősi-Schatzl háromszor volt eredményes. A válogatott hatgólos előnnyel vonulhatott pihenőre úgy, hogy vezetett már 12-4-re is. Sagna ötször vette be az első játékrészben Böde-Bíró Blanka kapuját.

A fordulást követően is hasonló játékot láthatott a kevés néző, a magyar csapat hatékony védekezésére alapozva növelte tovább előnyét, miközben elöl időnként kifejezetten szemrevaló támadásokat vezetett.

A 41. percben alakult ki a tízgólos különbség (22-12), Golovin Vlagyimir a félidő derekán frissített együttesén, amelynek támadásban statikusabbá vált a játéka, ennek nyomán közel hat percig nem tudott betalálni a magyar válogatott, hét gólra közelített Szenegál.

Az 53. percben érkezett a kapuba Szemerey Zsófia, aki rögtön ütközött az egyik szenegálival, le kellett támogatni a pályáról.

A hajrában a visszaálló Böde-Bíró több ziccert is hárított és gólt is szerzett, Klujber Katrin pedig büntetőből és akcióból is szállította a gólokat, így sikerült tíz góllal, ismét 30-20-ra nyerni.

A mérkőzés legeredményesebbjeként a valamennyi hétméteresét értékesítő Klujber kilencszer volt eredményes, a túloldalon Sagna nyolcszor talált be.

A magyar csapatra szombaton este lényegesen nehezebb feladat vár, mivel a társházigazda svéd válogatott ellen lép pályára.

Kézilabda, női vb, középdöntő, I. csoport, 1. forduló

Magyarország – Szenegál 30-20 (14-8)
Göteborg, Scandinavium
v.: Ku, Li (dél-koreai)
Magyarország: Böde-Bíró 1, Szemerey (kapusok) – Győri-Lukács 5, Klujber 9, Vámos 4, Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, Papp, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi 1, Albek, Pásztor, Simon, Márton 2

 

Horvátország – Montenegró 26-25 (13-13)
Svédország – Kamerun 37-13 (16-5)

 

Az állás:
1. Svédország 6 pont
2. Montenegró 4
3. Magyarország 4
4. Horvátország 3
5. Szenegál 1
6. Kamerun 0

 

III. csoport:
Japán – Dánia 27-26 (12-12)
Németország – Románia 24-22 (9-12)
Lengyelország – Szerbia 22-21 (10-13)

 

Az állás:
1. Németország 6 pont
2. Dánia 4 (90-71)
3. Lengyelország 4 (71-84)
4. Japán 2 (87-89)
5. Románia 2 (82-91)
6. Szerbia 0

5-1

Camara lövésekor megtámasztották a karját, Sagna bombáját Bíró védte, Lukács gólt szerzett (5-1).

4-1

Egy labdaszerzést követően Bíró elkapkodta az indítást, szerencsére a védekezés most nagyon jól.

4-1

Sagna lövését ezúttal Bíró védte, majd egy eladott labdát követően jöhetett az újabb magyar támadás,  amelyet Vámos használt ki (4-1).

3-1

Lukács a jobbszélről volt eredményes (3-1).

2-1

Hopp, Sagna talpról nagy gólt lőtt a bal felsőbe (2-1).

2-0

Lépéshibát vétett az afrikai csapat, Lukács gyors indulását azonban megakadályozták. Kuczora azonban hetest és kétpreses kiállítást harcolt ki, Klujber beverte (2-0).

1-0

Schatzl gyorsan vezetést szerzett (1-0).

Tudják, mi a feladatuk

„Szerintem rendben vannak a játékosok, tudják, mi a feladatuk, jól használtuk ki az elmúlt két napot” – nyilatkozta az M4 Sportnak Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

Horvátország javított

Egy mérkőzést már lejátszottak a csoportban, ezek Horvátország javított helyzetén, és egy góllal, 26-25-re legyőzte Montenegrót. A vesztes csapat ráadásul valószínűleg lemondhat Marta Batinovic további játékáról, a kapus ugyanis súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett.

Kapcsolódó
Hatalmas sikoly, súlyos sérülés – ölben vitték le a kézivébé egyik legjobb kapusát
Montenegró elbukta eddig hibátlan mérlegét a horvátok ellen.

Egyszer már visszavonult a szenegáli sztár

Érdekes pályát futott be a szenegáli női kézilabda-válogatott egyik sztárja, Soukeina Sagna, aki egész pályafutását Franciaországban töltötte, volt utánpótlás Európa-bajnok, felkeltette Olivier Krumbholz szövetségi kapitány figyelmét, végül a covid miatt visszavonult, és csak a vakszerencsének köszönhető, hogy most a világbajnokság egyik meglepetésembere. Rövid portré.

Kapcsolódó
Hét éve 11 gólt lőtt a magyaroknak, most akár vb-gólkirály is lehet Szenegál büszkesége
Soukeina Sagna egyszer már visszavonult, de lehet, most ér pályája csúcsára.

Nem nyugvó kedélyek

Miközben a szenegáli női kézilabda-válogatott éppen Magyarország ellen kezdi meg középdöntős szereplését, a háttérben még mindig nem nyugodtak meg a kedélyek, hogy két honosított játékosa, Gnonsiane Niombla és Dounia Abdourahim nem lehet ott a társakkal a pályán. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nem engedélyezte a két ex-siófoki játékos vb-szereplését, a világ- és Európa-bajnok Niombla pedig ezt nagyon zokon vette és nem tudta megemészteni. Legalábbis ez derült ki a L’Equipe-nek adott interjújából.

Kapcsolódó
„Nem ezt érdemeltem” – megszakad a szíve a kézisnek, akit az IHF nem enged játszani a vébén
Gnonsiane Niombla ennek ellenére nem ment vissza román klubjához, edzéseken segíti Szenegált.

Francia hatás Szenegálban

Szenegál eddig abszolút üde színfoltja a világbajnokságnak, a csapat a horvátokkal meglepetésre ikszelt (22-22), a svédektől úgy kapott ki 26-18-ra, hogy az 50. perc környékén még csak kétgólos hátrányban volt, majd Kína 22-15-ös legyőzésével bejutott a középdöntőbe.

Az afrikai csapatot a francia Paris 92 csapatát is irányító Yacine Messaoudi vezeti, amely a keret összetétele miatt is kézenfekvőnek mondható: a játékosok nagy többsége ugyanis a francia bajnokságban játszik. A válogatott 2019-ben szerepelt először világbajnokságon, akkor a 18. helyet szerezte meg.

Egy meccs, egy győzelem

A magyar válogatott Kamerun és Paraguay legyőzése után kikapott Montenegrótól a csoportküzdelmek során, így két pontot vitt magával a középdöntőbe. A két együttes eddig egyetlen alkalommal, a 2019-es kumamotói világbajnokság csoportkörében találkozott egymással, akkor 17-9-es félidei eredményt követően 30-20-as magyar győzelem született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a szövetség honlapján a mérkőzést megelőzően hangsúlyozta, a szenegáli együttes minőségi fejlődésen ment át az utóbbi években, immár az afrikai csapat is jó játékerőt képvisel, képzett játékosokkal. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi három találkozójukon három játékos szinte végig pályán volt, míg további öt-hat játékos szintén a mérkőzés jelentős részét a pályán töltötte, ezt a nagyobb fizikai leterheltséget igyekszik majd a magyar együttes kihasználni.

Olvasói sztorik