Sport

Hét éve 11 gólt lőtt a magyaroknak, most akár vb-gólkirály is lehet Szenegál büszkesége

Bjorn LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / AFP
Soukeina Sagna az első három vb-mérkőzésen 22 gólig jutott
Bjorn LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / AFP
Soukeina Sagna az első három vb-mérkőzésen 22 gólig jutott
Érdekes pályát futott be a szenegáli női kézilabda-válogatott egyik sztárja, Soukeina Sagna, aki egész pályafutását Franciaországban töltötte, volt utánpótlás Európa-bajnok, felkeltette Olivier Krumbholz szövetségi kapitány figyelmét, végül a covid miatt visszavonult, és csak a vakszerencsének köszönhető, hogy most a világbajnokság egyik meglepetésembere.

Az 1998. április 17-én született irányító két hónappal 17 éves kora előtt már bemutatkozott a francia első osztályban, és 2015-ben a Mios Biganos-Bégles csapatában európai kupagyőzelmet (Challenge-kupa) ünnepelhetett.

A 2016-ban a Celles-sur-Belle csapatához igazolt, amellyel az első osztályban 18 meccsen 69 gólt szerzett. Felfigyeltek rá az utánpótlás-válogatottban, így a 2016-os, szlovákiai ifjúsági vébén már tagja volt a hatodik helyen zárt csapatnak. Ő volt a legeredményesebb francia, aki a helyosztón, a magyarok ellen 34-31-re elveszített összecsapáson 11 gólt lőtt.

Egy évvel később a szlovéniai U19-es Eb-n már sikeresebb volt, aranyérmet nyert a franciákkal.

Érdekesség, hogy akkor is összefutott a magyarokkal, csapata az elődöntőben 31-26-ra nyert, Sagna négy góllal járult hozzá a sikerhez. Lesznek ismerősei csütörtökön is, hiszen Pásztor Noémi, Márton Gréta, Klujber Katrin és Tóvizi Petra mindkét összecsapáson játszott ellene…

2018 júniusában tudta meg, hogy négyhónapos terhes, így a magyarországi U20-as vébét ki kellett hagynia. Mindezek ellenére klubja, a HBC Celles-sur-Belle bízott benne, és 2020 júniusáig szerződést hosszabbított vele.

2018. október 27-én megszületett fia, Keylan, ő pedig következő év elején visszatért klubjához, és olyan teljesítményt nyújtott, hogy 2020 márciusában beválogatták a 2024-es párizsi olimpia nagyon bő keretébe. Miután kitör a koronavírus-járvány, tizenegy hónapra abbahagyta a sportolást.

Túlságosan elegem volt, nem maradt időm magamra. Egy kis serdülőkori válságot éltem át

magyarázta később.

A kézilabda már majdnem egy éve nem volt része a mindennapi életének, amikor a Paris 92 csapata felajánlotta neki a „joker médical”-szerepét. A francia csapatsportokban adott ugyanis olyan lehetőség, hogy ha egy profi játékos 3 hónapnál hosszabb időre megsérül, akkor a klub az átigazolási időszakon kívül szerződtethet mást.

Sagna bevált, ráadásul élete új fordulatot vett azzal, hogy klubedzője, Yacine Messaoudi lett a szenegáli válogatott szövetségi kapitánya.

Miután édesanyja az afrikai országból származik, nem esett nehezére a váltás. Gyorsan a szenegáliak meghatározó játékosa lett, a világbajnokságon pedig ezt bizonyítja is: 3 mérkőzésen 22-szer volt eredményes, a góllövőlistán csak azok előzik meg, akik már négy összecsapást játszottak.

Nagy kérdés viszont, hogy milyen állapotban lesz a magyarok ellen, ugyanis a legutóbbi, Kína elleni csoportmérkőzésen megsérült. De Doudou Camara sem teljesen egészséges.

A csütörtöki porogram

Középdöntő, 1. forduló, I. csoport
15.30: Montenegró – Horvátország
18.00: Szenegál – Magyarország
20.30: Svédország – Kamerun

 

Az állás:
1. Montenegró 4 pont (49-29)
2. Svédország 4 (48-35)
3. Magyarország 2
4. Horvátország 1 (39-44)
5. Szenegál 1 (40-48)
6. Kamerun 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik