Sport

„Nem ezt érdemeltem” – megszakad a szíve a kézisnek, akit az IHF nem enged játszani a vébén

Alex Nicodim / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gnonsiane Niombla nem érti, miért történik vele mindez
Alex Nicodim / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Gnonsiane Niombla nem érti, miért történik vele mindez
Miközben a szenegáli női kézilabda-válogatott második világbajnoki nekifutásra sikeresen túljutott a csoportkörön, és csütörtökön éppen Magyarország ellen kezdi meg középdöntős szereplését, a háttérben még mindig nem nyugodtak meg a kedélyek, hogy két honosított játékosa, Gnonsiane Niombla és Dounia Abdourahim nem lehet ott a társakkal a pályán. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség nem engedélyezte a két ex-siófoki játékos vb-szereplését, a világ- és Európa-bajnok Niombla pedig ezt nagyon zokon vette és nem tudta megemészteni. Legalábbis ez derült ki a L’Equipe-nek adott interjújából.

Úgy tűnik, vagy a kommunikáció csúszott félre vagy a felek direkt elbeszéltek egymás mellett, mindenesetre kicsit furcsán alakult Niombla szenegáli élete. Az irányító-átlövő megszerezte az állampolgársághoz szükséges papírokat, teljesítette az IHF három év kihagyására vonatkozó irányelvét, és októberben pályára is lépett az olimpiai selejtezőn.

Erről a nemzetközi szövetség is tudott, hiszen a saját hivatalos honlapján is beszámolt róla.

Más kérdés, hogy csak egy meccsen játszhatott, Kamerun ellen, mert utána kapott egy mail, miszerint Szenegál már nem számít feltörekvő nemzetnek.

Fejlett ország? Ha kézilabdáról beszélünk, akkor ez nyilvánvalóan nem így van. De akkor sem, ha a gazdasági szempontból nézzük

– mondta a L’Equipe-nek.

De ezek után jöttek a felkészülési mérkőzések, amelyeken ugyancsak játszott, a franciák elleni november 24-i, 32-19-re elveszített összecsapáson például négy gólt szerzett (de Abdourahim is betalált kétszer).

Azonban a világbajnokságra már hiába utazott el, nem juthatott szóhoz.

Együtt edz a csapattal, de nem segíthet

„Rendkívül csalódott és különösen szomorú vagyok, mert nem értem, miért nem játszhatok. Dounia Abdourahimmal szenegáli útlevelünk van, tiszteletben tartottuk az állampolgárság megváltoztatására vonatkozó összes protokollt. Az első vb-meccsünk előtt egy nappal, múlt csütörtökön tudtam meg, hogy nem játszhatom. Földrengésszerű érzés volt. Tíz napig együtt készültem a csapattal…” – nyilatkozta.

Ezek után mégis a válogatottal maradt, román klubja, a CS Gloria Bistrita-Nasaud megengedte neki.

„Már csak a csapattársaimért vagyok itt, nem magamért. Ha csak magamra gondolnék, hazamentem volna. Fájdalmas minden nap látni, ahogy a lányok pályára lépnek, hogy szenvednek, miközben nem segíthetek rajtuk. Kétszer annyit edzek, mint ők. Nem könnyű, az, hogy látom őket harcolni, más örömöt ad.”

Szerinte a határozat ellen nem lehet fellebbezni, így meggyőződése, hogy ez a vébé lesz az utolsó verseny, ahol játékosként egy válogatott közvetlen közelében lesz.

Látva, hogy az emberek akadályokat állítanak az utamba, nem akarják, hogy szenegáli színekben játsszak. Nehéz, amikor mások döntenek helyetted arról, hogy fejezd be a pályafutásod. Nagyon idegesít, hogy ilyen véget ér a pályafutásom, nem ezt érdemeltem.

Ugyanakkor rendkívül lelkes, mert látja, a csapat szenzációsan küzd és nélküle is kiváló teljesítményt nyújt ezen a világbajnokságon.

„A lányok isteni jól játszanak, hihetetlen, amit elértek” – állapította meg.

„A szenegáli szövetség a forráshiány ellenére jó keretet hozott össze, és minden nehézség ellenére nagyon jól dolgozott a válogatott. Látjuk Doungou Camara (aki még a svéd kapitányt is lenyűgözte) és Soukeina Sagna góljait, de ott van még Aminata Cissoko a balszélen vagy Justicia Toubissa a kapuban.”

Szenegál a csoportkörben óriási meglepetésre 22-22-es döntetlent játszott a horvátokkal, 26-18-ra kikapott a svédektől úgy, hogy a 49. percben még csak kétgólos hátrányban volt, majd Kína 22-15-ös legyőzésével továbbjutott.

A folytatásban csütörtökön délután 18 órától Magyarország következik, majd szombaton Montenegró (15.30), jövő hétfőn pedig Kamerun (15.30) lesz az ellenfél.

A csütörtöki porogram

Középdöntő, 1. forduló, I. csoport
15.30: Montenegró – Horvátország
18.00: Szenegál – Magyarország
20.30: Svédország – Kamerun

 

Az állás:
1. Montenegró 4 pont (49-29)
2. Svédország 4 (48-35)
3. Magyarország 2
4. Horvátország 1 (39-44)
5. Szenegál 1 (40-48)
6. Kamerun 0

Szigorúbb szabályok

2015-ben nagyon komoly vitát szült, hogy a katari férfi kézilabda-világbajnokságon a házigazda válogatott a világ minden tájáról érkező honosítottakból álló csapattal állt fel, és bejutott a döntőbe. Ezt követően a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) megszigorította a nemzetiségváltásra vonatkozó szabályokat.

Mostantól ahhoz, hogy egy adott játékos egy másik válogatott mezét magára ölthesse nemcsak a hároméves várakozási időt kell tiszteletben tartania, hanem igazolnia kell az országgal való kapcsolatát is. Például ha ő maga vagy valamelyik felmenője ott született, vagy ha legalább három éve ott lakik. Ami Gnonsiane Niombla esetében nem igaz.

A szenegáli szövetség azt remélte, hogy a jogosultsági szabályzat 6.3.3 cikkelye alapján Niombla és Dounia Abdourahim mentességet élvezhet, azt, ami a feltörekvő nemzeteknek külön feltételeket biztosít. Az IHF végrehajtó bizottsága azonban november 14-én elutasította a kérelmet, tekintettel arra, hogy „a 6.3.3 cikk nem teljesen releváns ebben az esetben, mert a két francia játékos nem feltörekvő nemzethez csatlakozik.”

Szenegál azért nem tartozik ebbe a körbe, mert 2019-ben részt vett már egy világbajnokságon, ahol a 24 csapat közül a 18. helyen zárt.

Kapcsolódó
Kézi-vb: hátba szúrta a szenegáli női válogatottat az IHF
Rábólintott két exsiófoki játékos honosítására a nemzetközi szövetség, aztán az első vb-meccs előtt megvonta az engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik