Sport

„Az erkölcs is megvásárolható” – magyar főszereplők a nemzetközi teniszbotrányban

Dan Himbrechts / EPA / MTI és Jason O'Brien / EPA / MTI
Dan Himbrechts / EPA / MTI és Jason O'Brien / EPA / MTI
Fucsovics Márton és Bondár Anna a hétvégén a nemzetközi sportéletből száműzött Oroszországban teniszezett egy olyan tornán, amely jelentős rajtpénzt biztosított.

„Az erkölcs is megvásárolható. Csak egy hete ismerte el az Európai Unió, hogy Oroszország terrorista állam és a terrorizmus támogatója, ma pedig #tipsarevic #troicki #fucsovics #martinez #zapatamiralles #bondar #djere, ti a Gazprom pénzéért játszotok Szentpéterváron” – írta alig egy hete a Twitteren Szerhij Sztahovszkij idén visszavonult ukrán teniszező több pályatársának üzenve.

És valóban, miközben az orosz-ukrán háború jelentős hatást gyakorolt a világ sportéletére, ezen belül a teniszre, hiszen

  • az orosz és fehérorosz játékosokat eltiltották a 2022-es wimbledoni bajnokságon való részvételtől (bár a hivatásos teniszezők szervezete, az ATP, és a WTA nem támogatta ezt a döntést),
  • továbbá felfüggesztették az oroszországi versenyeket, például az idei férfi St. Petersburg Opent és a Kreml Kupát,
  • a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a címvédő, 2021-es győztes orosz válogatottat kizárta a 2022-es Davis-kupáról,

a két magyar éljátékos, az ATP-világranglista 88. Fucsovics Márton és a WTA-világranglista 79. Bondár Anna elutazott Oroszországba.

A profi teniszben december elején már nincsenek ranglistapontot adó versenyek, ezért a szentpétervári bemutató esetében sem beszélhetünk sportértékről, csak arról, hogy – mint minden ilyen eseményen – szemmel jól látható eurónyi rajtpénz fizettek a rendezők annak, aki elfogadta az invitálást.

Úgy tudjuk, a Trophies of Northern Palmyra 2022 elnevezésű bemutató tornára több tucat komoly éljátékos meghívásával próbálkoztak, ám a többség visszautasította a szervezők ajánlatát.

Így aztán orosz teniszezőkön kívül csak a kazah Putintseva, a szerb Viktor Troicki és Janko Tipsarevic, a vajdasági Györe László (Laslo Djere), a spanyol Pedro Martinez, illetve a két magyar fogadta el a meghívást a hétvégi bemutató tornára.

Az ügy Oroszországból Anglián át Amerikáig ért

Az egyik legnagyobb internetes teniszújság, a tennisworldusa.org és a uksport.news is foglalkozott Sztahovszkij és Tipsarevic üzenetváltásával.

Ebben az általa Instagram-szabadságharcosnak is nevezett ukrán szavaira úgy reagált a szerb teniszező:

Tényleg? Te vagy valamelyik kibaszott családtagod bojkottált vagy tiltakozott-e bármilyen minőségben, amikor a NATO-erők bombázták az országomat, a családomat és a népemet mintegy 20 évvel ezelőtt?

Tipsarevic azt is fölvetette, hogy Sztahovszkij összekeveri a sportot és a politikát.

Sztahovszkij egyébként Budapesten él, gyakran Fucsovicsékkal együtt edzett mindaddig, amíg az orosz-ukrán háború kirobbanása után hazautazott, tartalékosnak állt, és azóta is a hazáját védi – így az üggyel kapcsolatos indulata talán érhető.

Mit mondanak az érintettek?

Telefonon hívtuk Fucsovics Márton és az iránt érdeklődtünk, miért vállalta el a felkérést.

„Nem szeretnék nyilatkozni ebben a témában” – felelte a legjobb magyar férfiteniszező. Bondár Annát is kerestük, de többszöri próbálkozás ellenére nem értük el.

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) viszont válaszolt kérdéseinkre. Az iránt érdeklődtünk, hogy

  • tudott-e a szövetség a két teniszezője hétvégi fellépéséről?
  • Kell-e engedélyt kérjen egy profi felnőtt versenyző az MTSZ-től, ha bármilyen külföldi tornán vagy pénzdíjas bemutató eseményen vesz részt?
  • Mivel mindkét teniszező részesült szövetségi (azaz állami) támogatásban az elmúlt években, számíthatnak-e büntetésre, eltiltásra, támogatásmegvonásra, amiért rész vettek az Oroszországban szervezett bemutató tornán?

A szövetség válaszában azt közölte: „A két játékos nem tudatta a Magyar Tenisz Szövetséggel a szentpétervári bemutatótornán való részvételi szándékát. De nem is kellett, hogy ezt megtegye, mert mind a ketten profi egyéni sportolók,

arra, hogy ők a határokon túl hol és milyen versenyeken indulnak, az MTSZ-nek nincs ráhatása, legfeljebb a hivatásos teniszezők ernyőszervezeteinek, az ATP-nek és a WTA-nak.

Az MTSZ arról is tájékoztatott, hogy nevezett játékosaik 2022-ben a szövetségen keresztül direkt pénzügyi támogatásban még nem részesültek állami forrás terhére. Kizárólag a Nemzeti Edzésközpont használatát biztosítja számukra, illetve a többi erre jogosult játékos számára az MTSZ. Vagyis hiába „profi egyéni sportolók”, az állami forrásból felújított, a Magyar Tenisz Szövetség üzemeltetésében lévő, idősávonként óránként 10–12 ezer forintért bérelhető pályákat mindketten ingyen vehetik igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik