Sport téli olimpia 2022

Fenntarthatóság? Sivatag mellett, műhavon rendezik a téli olimpiát

Hu Huhu / XINHUA / Xinhua via AFP
Hu Huhu / XINHUA / Xinhua via AFP
Február 4-én fellobban a láng Pekingben, ahol megkezdődik hivatalosan is a 24. téli olimpia. Ez lesz az első, amely kizárólag műhóra épül, nem is csoda, hiszen az egyik helyszín, Csangcsiakou a Góbi-sivatag közelében fekszik. De az alpesisí-versenyeknek helyet adó Jencsing sem a hóbiztosságáról híres.

Már 2015-ben, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság értékelte a pályázatot, akkor kiderült, hogy a két helyszínen minimális a természetes hó, azaz a játékok teljes mértékben a műhótól függnek.

Kapcsolódó

Márpedig ez elképesztő pazarlás egy olyan területen, amely súlyos vízhiányban szenved. Olyannyira, hogy januárban az egész hónap csapadékátlaga mindössze négy milliméter.

Carmen de Jong, a Strasbourgi Egyetem földrajzprofesszora kemény kritikát fogalmazott meg: „Ez lehet minden idők legkevésbé fenntartható téli olimpiája. A mesterséges hó elkészítése víz- és energiaigényes, károsítja a talajt és eróziót okoz” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
„Könyörgöm, hadd örüljenek a kicsik is” – kiskapukon át csalták be magukat az olimpiára
Magyar származású herceg, Svájcban élő ghánai, kelet-timori büszkeség – ilyen lehet az alpesi síverseny mezőnye.

Szerinte a kínaiaknak 2 millió köbméter vízre van szükségük ahhoz, hogy elegendő havat készítsenek, ennyi vízzel 800 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni.

Ráadásul a pazarlás is kézzelfogható, a szervezők nem csupán a versenypályákra gondolnak, de a környező dombokon és hegyeken is műhavat használnak, hogy gyönyörű tévés díszleteket készítsenek. Mert hogyan nézne ki egy téli olimpia barna, sivatagi tájjal a háttérben?

Richard Butler, a Strathclyde Egyetem turisztikai professzora hozzátette: „A 2022-es olimpia világosan megmutatja, hogy a fenntartható kifejezés mennyire elcsépelt és haszontalan. Egyértelmű, hogy a pénz, a hatalom, a befolyás és a politika fogott össze, hogy olyan országoknak ítélhessenek téli olimpiát, ahol nincs elegendő hó.”

Az osztrák Der Standard interjút készített Michael Mayrral, a dél-tiroli Technoalpin vezetőjével, miután cége a felelős a hókészítésért.

Szerinte a vízzel kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak, hiszen az nem fogy el, csupán a fizikai állapota változik meg.

„Amikor újra elolvad, hatalmas vízelvezető rendszerekbe gyűjtik. Ezután a víz visszakerül a ciklusba. Miután rendkívül hideg és száraz idő van, ez ideális a hókészítéshez, aminek az energiafogyasztása jóval alacsonyabb, mint bárhol máshol” – mondta, hozzátéve, a saját, konzervatívabb számításuk szerint csupán 1,3 millió köbméter vizet használtak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik