Sport téli olimpia 2022

16 évesen visszavonul a műkorcsolyázó, aki után a kínai állam kémkedik

Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Kazuki Wakasugi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Bejelentette visszavonulását az amerikaiak kétszeres nemzeti bajnok, junior és felnőtt világbajnoki bronzérmes műkorcsolyázója, a 16 éves Alysa Liu.

Kapcsolódó
Egy 16 éves olimpikon családja után kémkedett a kínai állam
Sokáig nem is tudott róla, mert az édesapja nem akarta megzavarni a felkészülést.

„Őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy ennyit elérek. Nagyon elégedett és boldog vagyok azzal, ahogy a pályafutásom alakult. Most, hogy a sportoló céljaim elértem, folytatom az életem.

A korcsolyázás sokkal többet tanított meg az életről, mint amire számítottam

nyilatkozta.

„Ötéves koromban kezdtem el korcsolyázni, tehát körülbelül 11 évet töltöttem a jégen, és ez egy őrült 11 év volt. Rengeteg barátot és szép emléket szereztem, amelyek életem hátralévő részében is megmaradnak” – tette hozzá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

alysa (@alysaxliu) által megosztott bejegyzés

Liu 2019-ben, 13 évesen megszerezte első bajnoki címét, amelyet egy évvel később megismételt. Azonban túl fiatal volt ahhoz, hogy nemzetközi szinten versenyezzen a felnőttek között, erre csak idén lett lehetősége, amikor is a montpellier-i világbajnokságon bronzérmet nyert, a pekingi olimpián pedig a 7. lett.

Visszavonulásában az elmúlt fél év történései is szerepet játszhattak. A sportoló édesapja, 1990-ben szökött Kínából az Egyesült Államokba, de az FBI szerint az ázsiai titkosszolgálat kémkedett utána.

Ezért lányát a pekingi olimpián végig testőrök kísérték, a hírek szerint azonban még így is történt egy kis incidens az olimpiai faluban, ahol egy férfi megpróbálta megkörnyékezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik