Sport téli olimpia 2022

Liu Shaolin túltette magát azon, hogy nem lett olimpiai bajnok Pekingben

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Liu Shaolin Sándor túltette magát azon, hogy nem lett olimpiai aranyérmes Pekingben, ahol szabálytalanság miatt kizárták, miután elsőként ért célba az 1000 méteres döntőben. A rövidpályás gyorskorcsolyázó a DIGI Sport híradójának arról is beszélt, hogy rendkívül büszke a világbajnokságról négy aranyéremmel hazatért öccsére.

„Úgy gondolom, hogy abszolút sikerült rajta túltenni magamat. Nagyon jólesett a pihenő, nem mentem a világbajnokságra, az edzőkkel közösen döntöttünk így, és ez nagyon jól sült el szerintem így utólag visszatekintve. Nem gondolnám, hogy seb lenne bennem, szerintem sikerült az olimpián történteket feldolgozni. Pár napja voltam egy találkozón, ahol szóba hozták az olimpiai 1000 méteres döntőt, és azt mondták, nem szeretnék a sebeket feltépni, én pedig azon gondolkodtam, hogy igazából már nincsenek is sebek, és abszolút jól érzem magam” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek a magyar váltóval 2018-ban téli olimpiát nyert gyorskorcsolyázó.

Liu Shaolin Sándor a 2026-os milánói olimpián természetesen szeretné megmutatni, hogy képes egyéniben is a győzelemre – de nem görcsöl ezen.

„Abszolút ez lesz a célom, de azt fel kell dolgoznom, hogy lehet, a következő négy évben minden versenyt meg fogok nyerni, és az olimpiát nem, miközben az is lehet, hogy a következő négy évben semmilyen versenyt nem fogok megnyerni, az olimpiát viszont igen.

Csináljuk, keményen dolgozunk, szeretnénk újra olimpiai bajnokok lenni.

A 26 éves sportoló persze már most is olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ezt az aranyérmet már soha, senki nem veszik el tőle. „Igen, olimpiai bajnok vagyok, összeteszem ezért a két kezemet, és nagyon hálás vagyok ezért.”

A gyorskorcsolyázó az olimpia után a világbajnokságon nem vett részt, az öccse, Shaoang viszont tökéletes versenyzést bemutatva négy aranyéremmel tért haza Montrealból.

„Követtem a versenyt, írtam is neki, nagyon sajnálom, hogy nem tudok ott lenni, és ezt a helyszínen átélni. De lélekben abszolút ott voltam, és 100 százalékosan támogattam, próbáltam neki minden nap írni valamit, hogy lelkesítsem. De nagyon-nagyon jól korcsolyázott, nagyon büszke vagyok rá.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik