Sport koronavírus

Csak oltottak vagy fertőzésen átesettek mehetnek a kézivébére

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Határozott, bár szakértők szerint kissé megkésett intézkedést hozott a Nemzetközi, illetve az Európai Kézilabda Szövetség: a december elsején kezdődő spanyolországi női vébén, illetve a magyar-szlovák közös rendezésű, januári férfi Eb-n csak beoltott vagy koronavírus-fertőzésen átesett játékosok vehetnek részt.

Bár csupán 18 nap van a világbajnokság kezdetéig, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) úgy döntött, hogy a játékosok csak akkor vehetnek részt a világbajnokságon, ha megkapták az oltást, vagy ha átestek a koronavírus-fertőzésen, azaz immunitást szereztek.

Kapcsolódó
Franciaországban folytatja a Szeged balátlövője
A szlovén Nik Henigman a nyártól a Saint-Raphaël játékosa lesz.

Ezt Per Bertelsen, az IHF versenybizottságának elnöke erősítette meg a dán Tv2-nek.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a világbajnokság teljes küldöttségére – beleértve az edzőket és a többi stábtagot –, csakúgy, mint a bírókra, a szervezőkre és az esemény körüli egyéb személyzetre.

A portál szerint a korlátozás első jeleiről november 10-én lehetett először hallani, amikor a német Bundesliga elnöke, Uwe Schwenker egy interjúban elmondta, hogy információi szerint ezt bevezetik. Igaz, akkor még nem volt teljesen egyértelmű, hogy az IHF megtagadja az oltatlanok világbajnoki szereplését.

Morten Henriksen, a dán szövetség sportigazgatója azt mondta, ha ez tényleg így valósul meg, az nem a legprofibb.

„Nagyon jó ötletnek tartom, hogy az embereket beoltják. Az is nagyon jó, hogy a szövetség határozott ajánlást tesz, mert ez jelentősen megkönnyíti a világbajnokság lebonyolítását. De hogy ilyen rövid időn belül teljesüljön a követelmény, az nem megfelelő” – mondta.

A 32 csapatos tornán az olimpián részt vett válogatottak (így Magyarország) számára minden bizonnyal nem okoz majd gondot, a túlnyomó többségnek nem lesz baja az átoltottsággal.

Azonban az Afrikából, Dél-Amerikából és Kelet-Európából érkezett csapatoknál hatalmas problémát jelenthet, hiszen az oltási folyamat ott nem a legszervezettebb. Márpedig így előfordulhat, hogy nem lesznek egyenlő feltételek, hiszen beválogatott játékosok is lemaradnak a tornáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik