Sport sport

Így roppan össze pillanatok alatt egy topcsapat ma Magyarországon

A legfrisebb magyar sportügy, az OSC Újbuda és a vízilabdaklubot a napokban elhagyó főszponzor, az A-Híd Zrt. története arról mesél,

  • mi szükséges manapság a sportsikerhez,
  • hogyan csúszhat el egy bajnoki címre és BL-győzelemre is esélyes vízilabdacsapat a sport-gazdaság-politika Bermuda-háromszögben,
  • illetve hogyan válhat egyik napról a másikra kilátástalanná, majd szinte azonnal megoldottá az edző és a sztárjátékosok élete.

Íme az OSC története a ’70-es évek aranycsapatától a modern kori feltámadás kezdetéig, az elmúlt hat év ezüstkorszakától a minapi „halálhírén“ keresztül a túlélésig.

A hőskor és a jelen

A OSC, vagyis az Orvosegyetem Sport Club 1957-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem vízilabda-egyesületeként alakult meg. A klub első aranykorát akkortól élte, amikor Szívós István 1968-ban felvételt nyert az egyetemre, és fogorvosi tanulmányai miatt a Fradiból átigazolt az OSC-be. A sporttörténelem azt bizonyította, utolsó mozaikdarabként pont a 202 centis legendás center hiányzott a Konrád testvérek – Ferenc és Sándor, 1975-76-ban János is –, Bodnár András és a többi játékos mellől ahhoz, hogy a következő években összesen hét bajnoki címet (1969–1974, 1978), két kupagyőzelmet (1970, 1974) és két BEK-győzelmet (1973, 1978) nyerjen az a klub, amely nem mellesleg a magyar vízilabda második aranycsapatának a gerincét adta.

A ’80-as évektől beköszöntő majd 35 évnyi, sportsikerekben szerényebb időszak után 2014-től, az A-Híd Zrt. megjelenésével jött el az ezüstkorszak az OSC számára.

A ’90-es évek végétől inkább a szabadidősport felé forduló klub az ezredforduló második évtizedében az újbudai Nyéki Imre Uszodában lelt otthonra. A korábbi vízilabdázó, Becsey Péter vezetésével ekkor épp jelentős, majd 300 gyerekre épülő utánpótlásbázist, felnőtt szinten ob I-es női és – kiesés elől menekülő – férficsapatot üzemeltetett.

2014-ben azonban a szegedi vízilabdát a fővárosira cserélő A-Híd Zrt. névadó szponzorációjával és az önkormányzat támogatásával léptéket váltottak. A Tisza-partról jött az edző, Vincze Balázs és több, korábbi szegedi játékos, érkeztek vízilabdázók még Egerből is. Velük az OSC mert újra nagyot álmodni.

A profivá váló férfi vízilabdaszekciót leválasztották az egyesületről. A csapat üzemeltetésére létrehozták az OSC Vízilabda Sport Kft.-t, amelynek ügyvezetője, a klubot 1960-1969 között szolgáló Dr. Konrád Sándor lánya, Dr. Konrád Mária lett, aki Becsey Péter párja. Utóbbi a vízilabdaszövetség adabázisa szerint technikai vezető, a sajtóban rendre sportigazgatóként nyilatkozik.

A minden téren megerősödött sportvállalkozás immár új, A-Híd OSC Újbuda néven első évében megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban második helyen végzett a Szolnok mögött és nemzetközi kupában is elindulhatott, igaz, akkor még csak azért, mert a Szeged visszalépése miatt megnyílt előtte az út. A csapat 2016-ban és 2017-ben is bronzérmes lett, 2018-ban negyedik, 2019-ben pedig a második helyen végzett.

A Magyar Kupában ezüstérmes lett a csapat a szezonban. Fotó: MTI/Czagány Balázs

Az idén aztán nagyon összeálltak, veretlenül állnak a bajnokság felső házában és

a szakemberek véleménye szerint esély látszik – vagy inkább látszott volna – arra, hogy legyőzzék a Fradit és bajnokok legyenek, sőt, az olasz sztárcsapat, a Pro Recco legyőzése azt sejtette, még a BL-serleget is begyűjthetnék (ha befejeződik a bajnokság és a Bajnokok Ligája).

Egy fenékkel két lovon

Eközben az élet merőben más területén elindult egy párhuzamosan futó, látszólag az OSC-hez egyáltalán nem köthető történet. Budapest II. kerületének képviselő-testülete az önkormányzati sportfeladatok ellátására 2015. április 1.-től létrehozta a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (a továbbiakban Sport Kft.) és Becsey Pétert nevezte ki ügyvezetőnek. A Sport Kft.-t 2016-tól a diák és szabadidősporthoz kötött feladatok mellett többek közt a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont sportlétesítmények üzemeltetésével is megbízta. Ennek szomszédságát jelölték ki uszodaépítésre.

A kerületben ugyanis már több évtizede megfogalmazódott a hiánypótló sportberuházás, egy uszoda felépítése, de sokáig hiányzott hozzá a forrás. Becsey ügyvezetői kinevezése után a Sport Kft. sikeresen pályázott a Magyar Vízilabda Szövetségnél (MVLSZ) uszodaépítésre, így a látványsportok támogatására felajánlható társaságiadó-pénzek is megérkeztek a II. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő társasághoz, így a több milliárdnyi taopénznek, a kormányzati és önkormányzati támogatásnak köszönhetően megépülhetett az uszoda.

A beruházásra az önkormányzat „a Máriaremetei Uszoda és kapcsolódó környezetrendezési kivitelezési munkáinak teljes körű elvégzése” címen közbeszerzési pályázatot írt ki.2018 márciusban kiderült, hogy a közbeszerzési pályázat győztese pont az OSC Újbuda főszponzora, az A-Híd Zrt. lett.

A több mint 7 milliárd forintból épített uszodát tavaly ősszel, két héttel az önkormányzati választások előtt adták át Gyarmati Dezső Sportuszoda néven.

A polgármester-választás megváltoztatta a széljárást

Az átadást követő második hétvégén azonban a fideszes Láng Zsolt a polgármester vereséget szenvedett az önkormányzati választáson, így immár az MSZP-s Őrsi Gergely irányítja a kerületet.

Úgy tudjuk, az uszoda kivitelezésére megkötött alapszerződés lezárult, a felek elszámoltak egymás közt, de az új önkormányzati vezetés elégedetlen a végeredménnyel. Az Index cikke szerint a kerület új vezetője tavaly decemberben egy sajtóeseményen elmondta: „Nagy öröm, hogy végre megépült az uszoda, és szeretnék, ha mihamarabb megoldást találnának a mutatott problémákra, ám előbb rendezni kell a vitát a kivitelezővel.”

Értesülésünk szerint a felek tavaly év vége óta civódnak azon, mit kell garanciálisan kijavítani, kell-e kötbért fizetni, milyen extra költségek jelentkeztek. A pluszmunkák elvégzéséért 750 millió forintot kért az A-Híd Zrt., az önkormányzat azonban vitatja a követelést.

Skizofrén állapot

A szponzor és az OSC közti helyzeten nem segített, hogy Becsey Péter skizofrén állapotba került:

  • egyik énje az OSC technikai vezetőjeként-sportigazgatójaként, az A-Híd Zrt. tulajdonosa, Apáthy Endre hathatós támogatásával a vízilabdacsapat sportsikeréért dolgozott,
  • másik énje, mint a kerületi Sport Kft. ügyvezetője, felelősévé vált a több mint 7 milliárdos beruházásnak, az uszodaépítés összes döntésének aláírási jogával.

Becsey Péter két pozíciója összetalálkozott: cégvezetőként az uszoda építőjével volt vitája, ám ez a cég hat év alatt rengeteg pénzzel szponzorálta csapatát.

Hogy tovább bonyolódjon az OSC problémája, Újbudán is változott a vezetés: a korábbi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás elkötelezettebbnek tűnt a vízilabda irányába, mint a tavaly októberben, közös ellenzéki jelöltként győztes László Imre. A kerület által támogatott három csapatsportág közül eddig a vízilabda állt első helyen, a hoki (MAC) és a kosár (MAFC-Újbuda) előtt. A hírek arról szólnak, az idén már másra helyezik a hangsúlyt.

Honlapunk kereste Becsey Pétert, de nem értük el. Párját, a klubot üzemeltető kft. ügyvezetőjét igen, de Dr. Konrád Mária udvariasan visszautasította a nyilatkozattétel lehetőségét. Annyit mondott, arra kéri a médiát és a szurkolókat, elégedjenek meg annyival, amennyit közösségi oldalukon kommunikáltak azt követően, miután kiderült, hogy az A-Híd Zrt. nem támogatja a jövőben az OSC-t. A közleményük ez volt:

Mai naptól az A-Híd Zrt. nem támogatója az OSC Waterpolonak. Köszönjük a több éves együttműködést!

Hova megy az A-Híd Zrt.?

Információnk szerint az A-Híd Zrt. nem fordít hátat a vízilabdának, előrehaladt tárgyalásokat folytat a Vasas SC-vel. Azt is pletykálják, hogy a vezetőedző és a meghatározó játékosok az új bajnokságot már a piros-kékek vízilabda-szakosztályának alkalmazásában kezdik meg.

Markovits László, a Vasas elnöke a 24.hu érdeklődésére annyit felelt: „Valóban érkezett irányunkba megkeresés az A-Híd Zrt.-től. Szeretnénk, ha az együttműködés létrejönne, jelenleg azonban még az utolsó simításokat végezzük a szerződésen. Klubvezetőként és szurkolóként is örülök annak, hogy a Vasas a hagyományainak megfelelően újra a magyar vízilabdaelithez tartozhat a jövőben.”

Az OSC férficsapatát működtető Kft. – ha meg is marad és nem számolják fel dolga végeztével – a szponzor kiszállása után a következő bajnokságban már nem lesz képes olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb, horvát és magyar játékosokat megfizetni. Az OSC, mint klub, várhatóan visszaalakul azzá, ami korábban is volt: népszerű és eredményes utánpótlásbázissá, amely a lehetőséghez képest valószínűleg fenntart majd egy szerény költségvetésű felnőtt csapatot is.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.