Élő Sport

Büntetőkkel Európa-bajnok a magyar pólóválogatott

Magyarország 21 éve, 1999-ben nyert utoljára Európa-bajnokságot a férfiak között, ilyen hosszú szünet még egyszer sem telt el két Eb-elsőség között, ez némileg nyomasztó teher lehetett a csapat számára a finálé előtt. A spanyolok viszont úgy szállhattak vízbe, hogy nem szereztek korábban Eb-aranyat, döntőben is csak kétszer játszottak, 1991-ben és 2018-ban, de mindkétszer veszítettek.

Az Eb-múlt a magyarok mellett szólt, hiszen korábban 18 alkalommal mérkőztünk meg a spanyolokkal, és 15 győzelem mellett 3 döntetlent értünk el, vagyis veretlenek voltunk.

A két csapat a mostani Eb-n a csoportkörben már találkozott egymással, akkor 11-11 lett a vége.

Nem kezdődött jól a döntő, az első negyedben nem igazán találtuk a spanyol védekezés ellenszerét, Zalánki egy szabaddobásból felavatta ugyan López Pinedót, de a túloldalon a két legjobb lövő, a döntő előtt 17-17 góllal álló Munarriz és Granados összesen háromszor is túljárt Nagy Viktor eszén az első nyolc percben.

A nagy gólcsendet némileg váratlanul Angyal törte meg, akinek a bekkelés az elsődleges feladata. Hátul sikerült rendezni a sorokat, majd egy időkérés után Zalánki szerezte az első emberelőnyös gólunkat, ami két okból is fontos volt: végre elhittük, hogy López Pinedo sem véd mindent, ráadásul eltüntettük a kétgólos hátrányt.

Aztán Varga Dénes lőtt egy olyan gólt, amilyet tőle már sokszor láthattunk, villámgyors csuklómozdulattal zúdította a labdát a bal felsőbe, és ezzel először vezettünk a meccsen. Granados tehetett volna érte, hogy döntetlennel záruljon az első félidő, de a kapufára lőtte a megítélt ötméterest.

Mallarach szerezte a második félidő első gólját, és innentől megkezdődött az üldözőverseny, mi betaláltunk, de a spanyolok mindig válaszolni tudtak.

Fél perccel a vége előtt, 9-9-nél a győzelemért támadhattunk, de Zalánkit leamortizálták, így még a spanyolok is kaptak egy esélyt, Mallarach lövését azonban Nagy kivédte.

Így a döntés az ötméteresekre maradt, amelyben mind az öt lövőnk, Varga, Vámos, Manhercz, Hosnyánszky és Zalánki is betalált. Az utolsó két spanyol lövésnél már Vogel Soma állt a kapunkban, és ez a húzás nyerőnek bizonyult, mert Granados kísérletet elakadt benne, így minden magyar ugorhatott ünnepelni a medencébe.

1999 után lett ismét Európa-bajnok Magyarország, összesen pedig ez a férfi válogatott 13. Eb-címe. A spanyolok pedig 2018 után ismét büntetőkkel bukták el az Eb-döntőt, így továbbra sem tudtak a kontinens legjobbjai lenni.

Férfi vízilabda-Európa-bajnokság, döntő:

Magyarország – Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4) – ötméteresek után
Budapest, Duna Aréna
v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
gól: Zalánki, Varga Dé., Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Hárai 1-1, illetve Munarriz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Perrone, Tahull 1-1

 

bronzmérkőzés:
Montenegró – Horvátország 10-9 (1-3, 2-4, 4-1, 3-1)

 

az 5. helyért:
Szerbia – Olaszország 8-7 (3-2, 1-4, 2-0, 2-1)

 

a 7. helyért:
Görögország – Oroszország 11-9 (2-2, 3-2, 3-3, 3-2)

 

A férfitorna végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG
2. Spanyolország
3. Montenegró
4. Horvátország
5. Szerbia
6. Olaszország
7. Görögország
8. Oroszország
9. Németország
10. Georgia
11. Románia
12. Törökország
13. Franciaország
14. Szlovákia
15. Hollandia
16. Málta

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási izgalmak után Európa-bajnok a magyar pólóválogatott

13. alkalommal lett Eb-győztes a magyar férfi csapat. 1999 óta először nyertünk. A spanyolok meccs elején két góllal is elhúztak, de visszajöttünk a meccsbe, és onnantól fej fej mellett haladtak a csapatok. A döntés az ötméteresekre maradt, ahol a csereként beálló Vogel Soma kivédte Granados lövését, ez volt az egyetlen kihagyott ötös, de nekünk ez Eb-aranyat ért.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megnyertük!!!!

A spanyolok is kapust cserélték, Zalánki felavatta Lorrio Bejart is. Granados lövését Vogel megfogta, megnyertük!!!!!

13-13

Hosnyánszky sem rontott. Kapust cseréltünk, Vogel Soma jött, Larumbe neki is belőtte.

12-12

Delgado sem rontott, 12-12.

12-11

Munarriz lövése a hátsó vasról jött ki. Manhercz is belőtte.

11-10

Vámos bepattintotta.

10-10

Perrone az első spanyol, ez is gól.

10-9

Varga Dénes kezdett, jobb alsó, vezetünk.

9-9

Eladtuk a labdát az utolsó támadásnál, Mallarach megúszott, de Nagy Viktor védett. Büntetők jönnek.

9-9

Vámos távoliját blokkolták, így a spanyolok jöhettek, de centerből a kapu fölé húzták a labdát.

9-9

Erdélyt szórták ki a bírók, hosszú adogatás végén Munarriz használta ki a fórt.

9-8

A kétgólos előnyért támadtunk, de Manhercz passzát lehalászták, majd időt kértek a spanyolok.

9-8

Hárai! Gyönyörű csavargólt szerzett centerből. Előny itt!

8-8

Mallarach vágta be a labdát Nagy feje fölé, megint döntetlen.

8-7

Úgy tűnt, a centerbe próbáljuk berakni a labdát előnyben, de végül a hosszú kapufánál helyezkedő Manhercz lőtt – tökéletesen.

7-7

Kaptunk egy előnyt, Varga Dénes pedig villámgyorsan kihasználta. A spanyolok peches góllal egyenlítettek, Nagy Viktor védése után Zalánki kapott bele rosszul a labdába, ami bepattant a kapunkba.

6-6

Vargát állították ki, Perrone pedig ott maradt a kapásoldalon, és kihasznált a helyzetet.

6-5

A spanyolok vezették az utolsó negyed első akcióját, de Pohl egy remek labdaszerzéssel megállította őket. Sajnos a mi támadásunk is elhalt, mert Vargát szerelték.

6-5

Vámos óriási kapufát lőtt, aztán Erdély éles szögből próbálta meglepni López Pinedót, de ez nem sikerült. Ez volt a 10. hárítása a meccsen. Egy gól az előnyünk.

6-5

López Pinedo tolta ki Erdély lövését, így maradhattunk a spanyol kapu előtt. Manhercz maradt üresen, kapura is húzta a labdát, de López Pinedo ebbe is beleért.

6-5

Manhercz találta meg az utat a kezek erdejében, vezetünk újra!

5-5

Nagy Viktor védte Granados távoliját, aztán egy blokk is megakadályozott egy spanyol lövést, de sajna mi meg eladtuk a labdát. Larumbe vert át mindenkit nálunk, nagyon ravasz ejtéssel mattolta Nagy Viktort.

5-4

Varga találta el a kapufát, aztán hiába szereztünk labdát, nem tudtunk újabb gólt szerezni, Hosnyánszky próbálkozása a blokkban halt el.

Olvasói sztorik