Élő Sport

Büntetőkkel Európa-bajnok a magyar pólóválogatott

Magyarország 21 éve, 1999-ben nyert utoljára Európa-bajnokságot a férfiak között, ilyen hosszú szünet még egyszer sem telt el két Eb-elsőség között, ez némileg nyomasztó teher lehetett a csapat számára a finálé előtt. A spanyolok viszont úgy szállhattak vízbe, hogy nem szereztek korábban Eb-aranyat, döntőben is csak kétszer játszottak, 1991-ben és 2018-ban, de mindkétszer veszítettek.

Az Eb-múlt a magyarok mellett szólt, hiszen korábban 18 alkalommal mérkőztünk meg a spanyolokkal, és 15 győzelem mellett 3 döntetlent értünk el, vagyis veretlenek voltunk.

A két csapat a mostani Eb-n a csoportkörben már találkozott egymással, akkor 11-11 lett a vége.

Nem kezdődött jól a döntő, az első negyedben nem igazán találtuk a spanyol védekezés ellenszerét, Zalánki egy szabaddobásból felavatta ugyan López Pinedót, de a túloldalon a két legjobb lövő, a döntő előtt 17-17 góllal álló Munarriz és Granados összesen háromszor is túljárt Nagy Viktor eszén az első nyolc percben.

A nagy gólcsendet némileg váratlanul Angyal törte meg, akinek a bekkelés az elsődleges feladata. Hátul sikerült rendezni a sorokat, majd egy időkérés után Zalánki szerezte az első emberelőnyös gólunkat, ami két okból is fontos volt: végre elhittük, hogy López Pinedo sem véd mindent, ráadásul eltüntettük a kétgólos hátrányt.

Aztán Varga Dénes lőtt egy olyan gólt, amilyet tőle már sokszor láthattunk, villámgyors csuklómozdulattal zúdította a labdát a bal felsőbe, és ezzel először vezettünk a meccsen. Granados tehetett volna érte, hogy döntetlennel záruljon az első félidő, de a kapufára lőtte a megítélt ötméterest.

Mallarach szerezte a második félidő első gólját, és innentől megkezdődött az üldözőverseny, mi betaláltunk, de a spanyolok mindig válaszolni tudtak.

Fél perccel a vége előtt, 9-9-nél a győzelemért támadhattunk, de Zalánkit leamortizálták, így még a spanyolok is kaptak egy esélyt, Mallarach lövését azonban Nagy kivédte.

Így a döntés az ötméteresekre maradt, amelyben mind az öt lövőnk, Varga, Vámos, Manhercz, Hosnyánszky és Zalánki is betalált. Az utolsó két spanyol lövésnél már Vogel Soma állt a kapunkban, és ez a húzás nyerőnek bizonyult, mert Granados kísérletet elakadt benne, így minden magyar ugorhatott ünnepelni a medencébe.

1999 után lett ismét Európa-bajnok Magyarország, összesen pedig ez a férfi válogatott 13. Eb-címe. A spanyolok pedig 2018 után ismét büntetőkkel bukták el az Eb-döntőt, így továbbra sem tudtak a kontinens legjobbjai lenni.

Férfi vízilabda-Európa-bajnokság, döntő:

Magyarország – Spanyolország 14-13 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4, 5-4) – ötméteresek után
Budapest, Duna Aréna
v.: Margeta (szlovén), Sztavridisz (görög)
gól: Zalánki, Varga Dé., Manhercz 2-2, Angyal, Vámos, Hárai 1-1, illetve Munarriz 3, Mallarach 2, Granados, Larumbe, Perrone, Tahull 1-1

 

bronzmérkőzés:
Montenegró – Horvátország 10-9 (1-3, 2-4, 4-1, 3-1)

 

az 5. helyért:
Szerbia – Olaszország 8-7 (3-2, 1-4, 2-0, 2-1)

 

a 7. helyért:
Görögország – Oroszország 11-9 (2-2, 3-2, 3-3, 3-2)

 

A férfitorna végeredménye:
1. MAGYARORSZÁG
2. Spanyolország
3. Montenegró
4. Horvátország
5. Szerbia
6. Olaszország
7. Görögország
8. Oroszország
9. Németország
10. Georgia
11. Románia
12. Törökország
13. Franciaország
14. Szlovákia
15. Hollandia
16. Málta

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

5-4

Vámos szedett le egy keresztpasszt előnyben, és már lőtt is kapásból, nem kis gól lett a vége.

4-4

Ez beakadt: Mallarach balosa elsült, a labdája pedig elment Nagy Viktor jobb keze alatt. Iksz.

4-3

Mi vezethettük a második félidő első támadását, Vámos nagyon messziről bombázott a bal alsó mellé.

4-3

Zalánki lövését kivédte López Pinedo az első félidő utolsó támadásnál. 4-3 két negyed után. Elfogadnánk, ha a végén is eggyel vezetnénk.

4-3

Erdély ellen ítéltek ötméterest, Granados viszont kihagyta, úgyhogy Nagy Viktor megcsókolgat hálálkodva a kapufát.

4-3

Zalánki addig lóbált, amíg leszedték a fejét, ami kiállítást ért. Varga Dénes pedig azt csinálta, amit nagyon tud, villámgyors csuklómozdulattal lőtt a bal felsőbe. Először vezetünk!

3-3

Hosnyánszkyt zavarták ki a bírók, de Granados lövését Jansik blokkolta. Alakul ez.

3-3

Szépen kijátszottuk az előnyt, Zalánki pedig a második gólját szerezte, ezúttal a vízre pattintva verte be a léc alá.

2-3

Emberelőnyt kaptunk, Märcz kapitány gyorsan időt kért. Jó lenne egyenlíteni!

2-3

Ide is, oda is kontrák fújtak a bírók, aztán Angyal kapott egy bejátszást, de a bírók szerint nem volt ok a beavatkozásra.

2-3

Nagyon fontos volt, hogy kivédekeztünk egy hátrányt, Granados lövése a blokkban halt el. Angyal kihasználta, hogy nem volt rajta ember, és a bal alsóba tüzelt. Na!

Most mi hoztuk el a labdát

Hosnyánszky megnyerte a ráúszást a második negyed elején. Kaptunk is egy fórt, Manhercz félmagas lövését López Pinedo ezt is kitolta. Egyelőre olvassa a lövéseinket a spanyol kapus.

1-3

Manhercz blokkolt spanyol emberelőnyben, így 3-1-es spanyol vezetéssel ért véget az első negyed.

1-3

A kapufákban vezetünk, Zalánki lövését López Pinedo tolt a kapufára.

1-3

Egyelőre nem járunk sikerrel a fóroknál, most Varga Dénes találta telibe a lécet.

1-3

Munarriz emelkedett, és hiába próbált három játékos is blokkolni, óriási gólt akasztott a léc alá. Ez volt a 19. gólja a tornán.

1-2

Nagy Viktornak is megvan az első védése, Perrone húzását fejjel hárította. Sajnos a támadásunknál elvették tőlünk a labdát Hosnyánszky szabálytalansága miatt. Nagy újabb védés után adhatott csókot a labdának, de Erdély a túloldalon a bal kapufát forgácsolta szét.

1-2

Kaptunk mi is egy előnyt, de a spanyol kapus bicepsszel védte Hosnyánszky lövését.

1-2

Angyalt szórták ki, Munarriz hátulról elvállalta, Nagy nem ért oda.

1-1

A második spanyol előny kimaradt, Granados csak az oldalhálót találta el, majd a visszaúszásnál szabálytalankodott. Erdély lövését leszedte López Pinedo.

1-1

A második támadásból megvan az első magyar gól, Zalánki suhintotta rá a szabaddobást, be is akadt a labda a jobb alsóba.

0-1

Pohlt küldték ki, előnyben voltak a spanyolok, Granados ravasz lövése pedig becsúszott Nagy keze alatt.

Mi leszünk fehér sapkában

Nagy Viktor kezd nálunk a kapuban. A csoportmeccsen Vogel Soma védett, de nem meglepő, hogy az elődöntőben remeklő Nagy kapott lehetőséget.

Olvasói sztorik