Sport

„A csillogás és a sok pénz mögött a tenisz egy kegyetlen világ, taposómalom”

Babos Tímea vasárnap nyerte meg a Roland Garros párosversenyének döntőjét, amellyel az első magyar profi teniszező lett, aki két Grand Slam-győzelemmel büszkélkedhet.

Megnyerte a Roland Garrost Babos Tímea, és történelmet írt
Nem volt még Magyarországnak olyan játékosa, mint ő.

Ennek ellenére rendkívül sok kritikát kap a magyar játékos, főként az egyes versenyek eredményei miatt céltáblája beszólásoknak. A teniszező édesapja, Babos Csaba szerint azt hiszik ezek az emberek, hogy az egész család aranyrudakkal dobálozik, pedig egyrészt visszafogott életet él a család, másrészt nagyon nehéz körülmények után jutott el ilyen sokáig a lánya.

Elkezdtük járni Európát miután itthon az idősebbeket is legyőzte, de nem volt szponzori segítségünk. Tizenhét évig nem nyaraltunk a családommal. Esély sem volt fizioterapeutát szerződtetni, én tanultam meg, hogyan kell bekötni egy bokát. Olyan helyeken laktunk, ahova mások be sem mertek nézni. Az egyágyas szoba volt a legolcsóbb, így aztán éjjel szöktem be Timihez, a földön aludtam

– mesélte a Nemzeti Sportnak a kezdeti nehézségekről a sportoló apja.

„Az egyik, ha nem a legeredményesebb magyar teniszező, kétszeres Grand Slam-győztes és világbajnok, volt világelső párosban, ilyen eredményeket még soha senki sem ért el Magyarországon – mégis több kritikát kap, mint támogatást. Lehet, hogy ez sem igaz, csak

azok a leghangosabbak, akik minden vereség után szidják a „dagadt fakezűt”, meg a sportfogadók, akik a halálát kívánják egy-egy meccset követően. A csillogás és a sok pénz mögött ez egy kegyetlen világ, taposómalom, tele felületes emberi kapcsolatokkal. Rengetegen állnak a torta körül és már a morzsákért hatalmas a küzdelem.”

– összegzett Babos Csaba.

A kétszeres Grand Slam-győztes életében a tenisz az első, ezért is volt rendkívül boldog édesapja, de nincs ezzel egyedül: Babos Tímea páros partnere, Kristina Mladenovic édesanyja térdre borulva zokogott a döntő megnyerését követően.

Kiemelt kép: Clive Mason/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik