Sport lineup

Előre remeghetnek a 140 kilós, szerény maci pusztítása miatt

Quinnen Williams túl átlagos srác ahhoz, hogy vele legyen tele az amerikai sajtó. Pedig ő lehet a következő évek legrettegettebb védője az NFL-ben. Nem érdekli a pénz, maximum a nagymamájának szeretne ékszereket venni. A focinak él, érti a játékot, nem lehet vele a pályán bírni. Magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóra kezdődik az NFL egyik legjobban várt eseménye, a draft.

Általános vélemény, hogy az elmúlt évek egyik legkomolyabb, legtehetségesebb garnitúrája lehet a 2019-es NFL draftosztály. Majd’ minden poszton adott egy generációs sztárnak kikiáltott fiatal, nem csoda hát, hogy a Super Bowl óta őrült csiki-csuki folyik az amerikai médiában és a csapatok között. Az egy dolog, hogy a szakértők azért kapnak pénzt, hogy akár naponta mondjanak valami nagyot – értsd: őrültséget –, de az példátlan, hogy a döntéshozók ennyire nem tudják, hogy „merre vannak arccal”.

A draft óriási taktikai, stratégiai csata, nagyot lehet nyerni, de óriásit is lehet bukni. Egy-egy jó vagy rossz választás franchise-okat emel fel és taszít a mélybe évekre.

A cél az lenne, hogy a következő esztendők legjobbjait válasszák ki a csapatok, de mivel az egyetemi liga és az NFL között ég és föld a különbség, nehéz meghatározni, kiből lesz sztár. Fürdött már be csapat úgy, hogy az első helyen választhatott (2007, Oakland Raiders), viszont ott van minden idők legjobb irányítója, Tom Brady, akit a hatodik körben a 199. helyen hozott el a New England Patriots még 2000-ben.

Most sem az a fontos, hogy ki megy ki legelőször, hanem az, hogy ki lesz a legnagyobb hatással a játékra. Beszélnek a 2018-as egyetemi szezon legjobbjáról, az Oklahoma irányítójáról, Kyler Murray-ről és az Ohio passzsiettetőjéről, Nick Bosa-ról is, de az árnyékban csendben meghúzódik az Alabama 140 kilós védőfalembere, Quinnen Williams.

A 21 éves Williams mögött nincsen akkora hájp, mint Bosáék mögött, nem is foglalkozott vele annyit az amerikai média. Nem egy sztáralkat, nincsenek botrányai, nincsenek idegesítő tanácsadói, nem hangos, csak végzi a dolgát – ez meg, ugye, unalmas.

Meg egy frászt: Williams édesapa nélkül nőtt fel, 12 éves korában elvesztette az édesanyját, azóta pedig kétszer olyan erősen dolgozott azért, hogy eljusson az NFL-be. A következő évek legdominánsabb védője, a sztárirányítók rémálma lehet.

Sokan elfelejtik, hogy csak azért mert a pályán kívül csendes, visszafogott és udvarias, a pályán igazi romboló.

Testidegen

Williams nagyon fura figura. Ha nem lenne 140 kiló és nem kaszabolná szét az ellenfelek támadófal-embereit, talán észre sem vennék őt az utcán. Ha leszámítjuk termetét, totál átlagos, de magabiztos fiatal srác, aki szeretne a nagymamájának bizonyítani. Amíg a többi elitjátékos köré komplett stábokat, műsorokat húztak fel az elmúlt hónapokban, Williams keményen dolgozott a háttérben. Nincs és nem is volt körülötte felhajtás, mindenki tudta, hogy az első pár helyen fogják kiválasztani, de annyira nem izgalmas a személye, nem lehet vele megtölteni műsoridőt, így nem is kértek belőle túl sokat.

Pedig Williams története nem mindennapi. Komoly leckét kapott az élettől, édesanyja elvesztése után nagymamájára és húgára kellett vigyáznia. Ez, ahogy mondja, sokat segített neki a pályán is.

Formált, persze. Fegyelmezettnek lenni, felelősséget vállalni, példát mutatni; én így állok hozzá mindenhez, amit csinálok. Minden nap a legjobbamat kell nyújtanom, szóval ha valakinek el kezdek magyarázni, először a teljesítményemmel biztosítom magam

mondta Williams a Yahoonak.

Fotó: Christian Petersen/Getty Images

Williams a földön jár. Nagy sztori, amikor a második helyen választó San Francisco 49ers döntéshozói vacsorázni akarták vinni, hogy ott egy picit mélyebben megismerjék, milyen ember is, a játékosok és képviselőik által kért szokásos ötcsillagos steakhouse helyett a kedvenc palacsintázóját választotta.

Az nem új, hogy a fiatalok egy része első fizetésükből szüleiket segítik. Williams is így tesz majd, csak ő a nagymamájának szeretne autót és ékszereket venni.

Hogy mi lesz a maradék hozzávetőlegesen 30 millió dollárjával, ha megkapja? Nem a pénzért focizik, fogalma sincs, elrakja bankba.

Amúgy is, első a játék, és tudja, rengeteg mindenben kell még fejlődnie, és erről nem is fél beszélni. Azért ez elég ritka. Főleg a draft előtt, ahol a csapatoknak a legjobb arcodat kell mutatnod, nem nagyon tanácsolják a hozzáértők, hogy a játékosok felhívják a figyelmet a vélt vagy valós gyengeségeikre.

Williams viszont más, tanulni akar a legnagyobbaktól, nem csapja be magát, nem mondja azt, hogy hibátlan.

Haver, hihetetlen sokat kell még tanulnom, közel sem vagyok tökéletes, csak egy évet voltam kezdő az egyetemen. Ahogy bekerülök az NFL-be, körül akarom venni magam olyan veterán játékosokkal, akik éveket játszottak elitszinten, és tanulni akarok tőlük

– jelentette ki Williams, akit a 2018-as egyetemi szezon végén a legjobb védőfalembernek választottak Amerikában.

Nem lehet megfogni

Williams kedvenc játékosai, példaképei mind-mind a jövőben a Halhatatlanok Csarnokában kikötő, még aktív sztárok mint Aaron Donald (Los Angeles Rams), Fletcher Cox és Jason Kelce (Philadelphia Eagles). Tőlük valószínűleg személyesen nem tanulhat majd, de a róluk szóló felvételek elérhetőek; újabb piros pont Williams neve mellett, mivel kiválóan érti és elemzi a játékot.

Az átlag valószínűleg az gondolja, hogy ezek a nagydarab, erős srácok csak ütközni, meg verekedni tudnak. Ez óriási tévedés: ilyen szinten már agyban is nagyon ott kell lenni, másodpercek tört részei alatt kell fontos döntéseket hozni.

Williamsnek szerencséje van, hiába a személyes tragédiája, jó családban jó nevelést kapott. Fejben és lábon is toppon van, és noha nem ő a legizgalmasabb tehetség a 2019-es NFL drafton, de mindene megvan ahhoz, hogy előtte álljon a legfényesebb jövő.

Mi már csak azt szeretnénk látni, ahogy átgázol a falakon ez a kedves maci. Nem állnánk oda elé, még sisakban sem.

Kiemelt fotó: Gregory Shamus/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik