Sport

Hol vesznek el a tehetséges magyar kézilabdázók?

Danyi Gáborral, a Győri Audi ETO KC vezetőedzőjével készített interjút az utanpotlassport.hu, a téma pedig a győri játékospolitika, és elsősorban a magyar kézilabda utánpótlása volt. Danyi elmondta, hogy bár a klub és az ő személyes koncepciója is az, hogy minél több saját nevelés kapjon helyet az ETO-ban, mivel minden sorozatban a csúcsra törnek, így nehezebben tudnak megkapaszkodni a fiatalok az első csapatban.

Bátran állítom, hogy a hazai mezőnyben az egyik legjobb utánpótlás-műhellyel büszkélkedhetünk, mégis, a tehetséggondozás és az eredménykényszer sokszor nem egyeztethető össze.

Danyi több évet dolgozott az utánpótlásban, így rálátása van arra, milyen lépések kellenének egy fiatal felépítéséhez. Azt ő is belátta, hogy a győri tehetségek kevés játékpercet kapnak, így a következő időszakban többeket is kölcsönbe adnak.

A győri vezetőedző szerint most az utánpótlás-eredmények is lenyűgözőek, neki nem ugrik be más ország, amely bármikor is ennyire meghatározó lett volna a 18-20 éves korosztályban. Azonban a magyar csapatsportokra, így a kézilabdára is igaz, hogy felnőttkorba lépve elvesznek a tehetségek.

Ahol én kisebb törést érzek, az a juniorkorosztályból a felnőttmezőnybe lépés: nem megfelelő a menedzselés, versenyeztetés, és gyakori a hibás klubválasztás.

Példaként említette a 18 éves győri irányítót, Pál Tamarát, aki sok mindenben jobb, mint egy norvég vagy bármelyik másik skandináv fiatal. De azt is elmondta, miben kéne neki is, és a többi magyar kézisnek fejlődnie.

A mentális tulajdonságok, a döntéshozatalok, a kudarc, illetve a siker kezelése mind olyan tényezők, amelyekben nemcsak Pál Tamarának, hanem a magyar játékosok döntő többségének fejlődnie kell. Edzői szemmel pedig fontos, hogy ne csak az edzés elejétől a végéig figyeljük őket, hanem komplex módon foglalkozzunk velünk

– mondta, hozzátéve, hogy az utánpótlásban nem az eredményeket kéne hajszolni, hanem a tehetséggondozásra kellene fektetni a hangsúlyt.

Danyi Gábor szerint probléma még itthon a türelmetlenség, egy rosszul sikerült szezon után máris kidobnak egy megkezdett munkát, fejeket követelnek és szakembereket rúgnak ki. Pedig csak el kéne gondolkodni azon, mi nem sikerült, mi ment félre és arra megoldást találni.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik