Élő Sport

Vízilabda-Eb: egy pillanatig sem volt esélyünk a bronzra

A női vízilabda válogatott rendkívül izgalmas mérkőzésen jutott túl az olasz csapaton a negyeddöntőben, majd a legjobb négy között is nagyon szoros csatát vívott a hollandokkal, ám azt már nem sikerült behúznia.

Bíró Attila szövetségi kapitány azt mondta az elveszített elődöntőt követően, hogy a magyar csapat éremért utazott Barcelonába. Márpedig a bronzmeccs után csak akkor jut érem, ha a magyarok legyőzik a házgazdát.

Ennek ellenére pocsékul kezdtük, az volt az ember érzése, hogy a spanyolok akkor és úgy dobnak gólt, ahogyan és amikor csak akarnak. Villámgyorsan 0-3 állt az eredményjelzőn, a védekezésünk és a támadásunk is elmaradt a várttól. A második negyedre nagyon feljavult a védekezésünk és bár a támadásainkról ugyanez nem volt elmondható, feljöttünk a szünetre 3-6-ra.

Fordulás után azonban úgy tűnt, mintha újra az első játékrészt élnénk át. A házigazdák tökéletesen tudták, hogy mikor milyen figurával próbálkozik a magyar csapat, mindig odaért a blokk, a kapus. Innentől a mieink  lövései a kapufáról kifelé, a spanyoloké onnan befelé pattantak. Többször hiába védett Gangl Edina, vagy az utolsó negyedben beálló Tóth Eszter, akkor is betáncolt a labda a kapuba.

Az utolsó játékrészben már nem is igazán próbálkoztak a spanyolok, csak a támadóidőt futtatták le az órán, így a magyarok 6-12-re javították a nem túl szép eredményt.

Eredmény – Vízilabda-Eb, bronzmeccs

Magyarország – Spanyolország 6-12 (1-5, 2-1, 0-4, 3-2)

Illés még kozmetikázott a végén

Az utolsó negyed legalább a miénk lett Illés távoli bombájával, de a 6-12 így sem hízelgő végeredmény. A magyar csapat a végére eléggé elfáradt, végül a negyedik helyen végeztünk ezen az Európa-bajnokságon.

Keszthelyi csak betalált

Keszthelyiről állítottak ki egy spanyol bekket, a magyar pólós pedig azonnal kapura lőtte a szabaddobást. Labdája pont átpattant a kapus keze fölött. Túloldalon Tóth “fejjel védett”,  az ebből induló támadás végén azonban nem volt jó a centerezésünk, így 5-12-vel fordultunk az utolsó percre.

Taktikusak a házigazdák

A spanyolok már csak arra utaznak, hogy végigvigyenek minden támadást, előfordul, hogy nem is lőnek kapura a végén. Négy perc sem maradt a meccsből, amikor újra emberelőnybe kerültünk, Bíró Attila pedig kihasználta utolsó időkérését is. Támadásunk végén azonban Szilágyi lövését könnyen blokkolták.

Szilágyi ezt most gyönyörűen bevarrta!

Távolról a bal fölső sarokba bombázott védhetetlenül, majd Tóth védett nagyot. Ezután újra az ellenfelünk támadott, Ortiz kapott sokadjára jó centerezést, Tóth ezt is vetődve blokkolta, ám a kezéről a kapunkba hullott a labda, hatalmas pech! 4-12

Negyedjére sem sikerült elhozni a labdát

Bíró Attila újoncokat is bevetett és kapust is cserélt, de 25 másodperc alatt felavatták Tóth Eszter kapuját. A túloldalon ismét pontosan tudták a kéksapkások, hogy mi fog történni.

Elbuktuk a bronzmeccset három negyed alatt

Már-már megalázóan simán játszották középre a labdát, Gangl tehetetlen volt. Egy perccel a vége előtt 10-3 volt oda, ráadásul Parkes ellen fújtak a bírók. Szerencsénkre végre elrontottak egy centerezést a spanyolok is, a túloldalon végre mi is emberelőnybe kerültünk, Bíró Attila időt kért fél perccel a vége előtt. A támadásunk végén nem volt veszélyes az ejtésünk, ám a spanyoloknak sem maradt idejük támadást építeni, így maradt a 3-10.

Alighanem oda a bronzérem

Simán dobták az újabb gólt a spanyolok, a legutóbbi négy támadásból három gólt szereztek, miközben mi görcsösen, kapkodva lőttünk, teljesen eredménytelenül. Újabb centerezésünk ment ellenfélhez, 10 perc alatt kéne ledolgozni a hatgólos hátrányunkat.

Mintha az első negyedet látnánk

A spanyolok előbb centerezés után növelték előnyüket, majd egy elpuskázott magyar helyzetet követően Gangl kezei és feje között táncolt a labda, végül mégis a gólvonalon túlra került.

Megint a régi nóta, a spanyoloké a ráúszás

Sajnos nem tudtuk elhozni a labdát harmadjára sem, de szerencsére kivédekeztük az első támadást. Üröm az örömben, hogy a mieink átlátszó adogatását lefülelték. Egy távoli spanyol és egy közeli magyar lövés sem ment be, így maradt a 3-6.

Miénk volt az utolsó szó!

A spanyolok szabálytalankodtak, a magyar támadás végén pedig az imént büntőt rontó Szilágyi Dorottya lövése utat talált a hálóba a spanyol kezek eredjében. Jött is az időkérés 8 másodperccel a nagyszünet előtt, de Gangl védte a spanyol lövést, így 3-6-ról kell majd felkapaszkodnunk a szünet után.

Feljavult a védekezésünk

Két emberhátrányos helyzetet is a blokk hárított, eközben azonban Gurisatti lövése nem akadt be, viszont büntetőhöz jutottunk egy hosszú Gangl-indításból. Szilágyi azonban a fölső lécre vágta a labdát.

Végre újabb magyar gól!

A spanyolok megpróbálják kihasználni a teljes támadóidőt, ez legutóbb annyira sikerült, hogy lövésre már nem is maradt idejük. A túloldalon viszont Garda Krisztina távolról bebombázta a labdát a kapu jobb oldalába.

Megszületett a játékrész első gólja

Csabai próbálta meglepni az ellenfél védelmét, de lövése elakadt a blokkban. A túloldalon egy végletekig kijátszott kombinávióból Garcia megszerezte a negyed első gólját. Meg lettünk volna nélküle…

Bíró Attila majd szétrobban

Egy elszúrt spanyol támadás után Keszthelyi remekül előre ment és Gangl pompásan indította, de csak “megvárta” a magyar támadó, hogy utolérjék és szerelni tudták. Szerencsénkre újra gól nélkül maradt a házigazda, az újabb labdaszerzés után időt kért a magyar szövetségi kapitány.

Indul a második negyed!

Újfent a spanyolok hozták el a labdát, ám a bírók elvették tőlük a támadás lehetőségét, mivel szabálytalankodtak a kapunk előtt. A túloldalon lefújtak egy védekező szabálytalanságot is, a spanyolok bekkje már el is kezdett kifelé úszni, ám nem is állították ki. Ennek ellenére rosszul játszottuk meg a labdát.

Egyoldalú eddig a meccs

Gual hiába lőtt kapufát, az érkező Espar jobb kézzel a bal alsóba lőtt, Gangl csak beleérni tudott. A magyar centerezést olvasták a kéksapkások, húsz másodperccel a játékrész vége előtt időt kértek.

Háromszor támadhattak a spanyolok

Először Gangl védett nagyot, majd a blokkról jött ki a labda, de harmadjára is a házigazdák szedték össze a lecsorgót. Az újabb próbálkozás a bal alsóban landolt. Gurisatti viszont a túloldalon végre megtörte a jeget, távolról bombázott a spanyol kapu jobb oldalába.

Baj van, eddig semmi sem jön össze

Már 3-0 a spanyoloknak, egy labdaszerzésből gyorsan megindultak a házigazdák, ragyogóan végigvitték a támadást, végül Ortiznak közvetlen közelről már ujjgyakorlat volt betalálni. Bíró Attila – aki letöltötte eltiltását – időt kért.

Eddig nem alakul jól a meccs

Szűcsöt már most kétszer kiállították, majd amikor mi is emberelőnybe kerültünk, egy gyors bejátszás végén Gyöngyössy lőhetett kapura, de közvetlen közelről is kivédte a spanyolok kapusa a próbálkozást, marad a 2-0.

A spanyolok nyerték az első ráúszást

Rögtön emberhátrányba kerültünk, a spanyolok türelmesen adogattak, végül Pena jobb szélen a rövidbe bombázott. Túloldalon viszont Szűcs Gabriella lövése a kapufáról kifelé pattant.

Keretbe foglaljuk az Európa-bajnokságot

A spanyolok ellen kezdtük az Eb-t, akkor 9-13-ra kikaptunk a házigazdától, ezzel ma nem egyeznénk ki. Nem csak mi, a címvédők, hanem a spanyolok is csalódottak, hiszen hazai medencében csak az Eb-győzelemmel egyeztek volna ki. Csak az egyik csapat kaphat azonban bronzérmet – reméljük, ezek mi leszünk!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik