Élő Sport téli olimpia 2018
 during the Opening Ceremony of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at PyeongChang Olympic Stadium on February 9, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea.

A tongai izomemberrel és az egyesült Koreával nyitották a téli olimpiát

24.hu
24.hu

Frissítve: 2018. 02. 11. 10:172018. 02. 09. 11:56

Korábban a témában:

Noha csütörtökön már elkezdődött a hivatalos program, az ünnepélyes megnyitót csak pénteken tartották Dél-Koreában, a 23. téli olimpia helyszínén, Phjongcshangban.

Több hír is arról szólt az elmúlt napokban, hogy rendkívüli időjárás fogadta a versenyzőket és a stábokat, sőt a legújabb információ szerint utoljára 1994-ben, a norvégiai Lillehammerben volt hidegebb.

A magyar csapatot 19 fő képviseli, a legnagyobb éremesélyesnek mindenképpen a Liu testvéreket, Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort tartják.

Phjongcshang 2018: a magyar csapat
Alpesi sí – négy fő: A magyar sísportokat négy alpesi síző, továbbá két sífutó és egy szabadstílusú síző képviseli a phjongcshangi téli olimpián.

Az utolsó érmünket – egy ezüstöt – a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtáncduó szerezte 1980-ban, Lake Placidban. A magyarok programját itt találja:

Kangnung, 2018. február 6.
Sportágakat ábrázoló, korcsolyát formázó installáció részlete a kangnungi olimpiai parkban 2018. február 6-án. A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Téli olimpia 2018: menetrend
Tizenkilenc magyar sportoló hat sportágban képviselteti magát a phjongcshangi téli olimpián. Íme a részletes programjuk.
Mérföldkövek:
13:42
Nagyon szép beszédek voltak ám
Élő hírfolyam
14:17

Az elmaradhatatlan breaktánc

Talán nem annyira közismert tény, de a dél-koreaiak világelit breaktáncosok, most is volt egy rövidke, ám annál látványosabb b-boy bemutató. Meg tűzijáték. Sok tűzijáték.

14:10

Az emlegetett öt csillag a sípálya felett

13:51

Az eddigi leglátványosabb rész

Síelők sokasága fáklyákkal ereszkedik le az egyik sípályán, ez baromi jól néz ki. Öt karikába álltak be végül, mind az öt karika kigyulladt Szocsival ellentétben. Majd mint a Batman-jelet, a égbe lőtték az öt karikát.

13:47

Ének, ének, ének!

Négy koreai énekes most a béke jeléül a Beatles-től előadja az Imagine-t. Itt az eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=VOgFZfRVaww

13:42

Nagyon szép beszédek voltak ám

A vendéglátók részéről Li Bihjom, az olimpiai szervezőbizottság elnöke köszöntötte a vendégeket, történelmi pillanatnak nevezte az olimpiát. 30 éve nem volt olimpia Koreában, 1988-ban volt a szöuli. 6500 sportoló és kísérője jött 92 országból. St. Moritzban vett részt először a koreai csapat téli olimpián, de akkor még káosz volt az országban a háború miatt. Beszélt a két sikertelen pályázatról és sok könnyről, majd a mostani diadalról.

Történelminek nevezte azt is, hogy a két Korea egy zászló alatt vonult be, hála a sport hatalmas erejének. A sport ugyanis legyőzi a vitákat és ellentéteket, az olimpia reményt ad a világnak, hogy elérhető a béke. Pierre de Coubertint idézi, miszerint az olimpián a részvétel a fontos, nem a győzelem. Minden ittlévőt győztesnek nevezett, majd kérte őket, írjanak új fejezetet a gyorsabban, magasabbra, erősebben történetben.

Thomas Bach, a NOB vezére is köszöntött mindenkit, kiemelve az ENSZ főtitkárát név szerint. Sok sallang után sokszorosan megköszönte Koreának a rendezést, kiemelve az önkénteseket. A sportolókat a fair play betartására és az olimpia tiszteletére kérte, na meg a szabályokéra. Ezzel elég finoman utalt az oroszokra, akiknak doppingügye beárnyékolja az olimpiát. Nagyon német beszédet mondott Bach, a szabály szót sokszor is használta.

Rátért ő is arra, mennyire fontos esemény volt, hogy a két Korea együtt vonult be. Mind támogatjuk a békét szerinte, valamint egységeseknek kell lenni, hogy erősebbek legyünk a megosztó erőknél. Felidézte, hogy két éve Rióban menekültekből álló csapat szerepelt, ami a NOB erős üzenete volt a világ felé. Most az egyesült koreai csapat volt az üzenet. „Tartsunk össze, Phjongcsang!” – kiáltott fel meghatottan, majd felkérte Mun Dzsein dél-koreai elnököt, hogy nyissa meg a játékokat.

13:35

Most még egész pörgős a tempó

Másfél órája tart a megnyitóünnepség és már a hivatalos köszöntők mennek. Egészen szédítő a tempó egy nyári olimpia kezdéséhez képest.

Volt szerencsém Rióban, a Maracanában végignézni a jó négyórás megnyitót. A mellettem ülő nem bírta végig, elaludt a második felére.

13:30

Így vonultak be a magyarok a téli olimpiára

Phjongcshang, 2018. február 9.
Nagy Konrád viszi Magyarország zászlaját bevonuláskor a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. (MTI/APpool/Sean Haffey)
Phjongcshang, 2018. február 9.
Nagy Konrád viszi Magyarország zászlaját bevonuláskor a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. (MTI/APpool/Sean Haffey)
13:28

Ablaktologatás

Élőképpel folytatódik a műsor, kerekeken gördülő világító kapukat tologatnak táncosok. Állítólag itt a kommunikáció fontosságát hangsúlyozzák ki. Sokat nem írnék róla, a fotók majd önmagukért beszélnek, amint lesznek.

13:24

Ladikról a jövőbe evezünk

Egy újabb imázsfilm jött az utolsó csapat bevonulása után, majd egy öreg kalapos férfi recitált egy népdalt, ami más-más formában, de egész Koreában létezik. Eközben egy műladikon vitték körbe a stadionon belül a gyerekeket, akik egy hajdinamezőn eveztek tova. Ekkor némi tűzijátékot lőttek az égre, majd a gyerekek folytatták a mágiát, jeges varázspálcákkal rajzolták le, mik akarnak lenni, ha felnőnek. Látjuk a hipertechnikás jövőt, az egész műsor egy sci-fibe megy át.

13:13

Biatlonos ász vezette fel a franciákat

Puerto Rico után a franciák is befutottak nem kis csapattal, amit a biatlonos Martin Fourcade vitte a zászlaját. Ha neki nem lesz érme, esszük a kalapunkat. A macedónok után egy másik nagy esélyes csapat, a finneké következett, akik szokás szerint észak síben és hokiban nagy esélyesek. A fülöp-szigetekieket is láthattuk, majd egy hongkongi versenyző vonult be.

13:08

Koszovói, török, thai, mind az aranyéremre vár

A kenyaiak után Koszovó érkezett, majd a kolumbiaik is besasszéztak a stadionba. Őket a horvátok követték, akiknek Kostelicék révén volt pár erős olimpiájuk sok éremmel. Kirgizisztán következett, aztán Ciprus, majd Tajvan, ami szokás szerint Kínai Tajpej néven versenyez. Rekordméretű, négyfős csapattal jöttek be a thaiok, majd a törökök, akiknek először lesz síugrójuk (aki a kvalifikáción utolsó lett amúgy). Togo minimális csapattal jött.

Kommentek

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.